Nieuws

 • Uitnodiging Nieuwjaarsmarkt

  27 januari 2023
 • Ruiming aantal algemene graven op begraafplaats Holy

  26 januari 2023 Begraafplaats Holy klein

  Vanaf 13 februari wordt een aantal algemene graven op begraafplaats Holy geruimd. Op de eerder geplaatste aankondigingen hebben mensen zich gemeld en aangegeven dat zij hun dierbaren willen laten herbegraven of cremeren. Zij hebben hierover een persoonlijk bericht ontvangen.

 • De hazelaar laat zich beminnen door de wind

  24 januari 2023 Hazelaar in bloei klein

  Beschenen door het schrale winterzonnetje licht ze op tussen de andere beplanting: Corylus avellana of, in gewoon Nederlands, de hazelaar. Deze prachtig versierde dame is een van de eerste plantensoorten van onze inheemse flora die begint te bloeien. Soms siert ze haar takken al voor de jaarwisseling. Onze stadsecoloog kwam haar tegen in de Ridderstraat.

 • Boom van Duizend-en-één-nacht

  24 januari 2023 600e boom klein

  600e boom van dit plantseizoen:

  Oosterse geuren, tapijten, tulbanden en sluiers…de betoverende stem van Sjeherazade die de sultan met verhalen verleidt om haar leven te sparen… komt u al een beetje in de juiste stemming? In de 17e eeuw was de mystieke Oriënt een ware trend in West-Europa. De boom die onze boomplanters deze keer aangeplant hebben, zou die trend zomaar eens terug kunnen brengen! Droomt u mee met de Perzische Slaapboom aan de Touwsteeg?

 • Wethouder op milieucontrole

  25 januari 2023 Koen Kegel op milieucontrole klein

  De wethouder en de inspecteur: het klinkt als het begin van een goed verhaal. En dat is het in dit geval ook! Afgelopen woensdag liep wethouder Koen Kegel (Milieu) mee met de Milieudienst Rijnmond (DCMR) tijdens een milieucontrole bij het bedrijf PCN B.V. (Pijpleidingen Constructie Nederland B.V.)..

 • De hazelaar laat zich beminnen door de wind

  Hazelaar 150x150

  Beschenen door het schrale winterzonnetje licht ze op tussen de andere beplanting: Corylus avellana of, in gewoon Nederlands, de hazelaar. Deze prachtig versierde dame is een van de eerste plantensoorten van onze inheemse flora die begint te bloeien. Soms siert ze haar takken al voor de jaarwisseling. Onze stadsecoloog kwam haar tegen in de Ridderstraat.

 • Aandacht voor verkeersveiligheid bij grondtransport Broekpolder

  25 januari 2023 Grondtransport Broekpolder 150px

  De Watersportweg wordt door veel fietsers gebruikt. Heerlijk door het groen en lekker rustig. Tot de eerste week van februari is het alleen minder rustig dan gebruikelijk: vrachtwagens brengen grond die opgeslagen lag bij de Vergulde Hand naar de Broekpolder.

 • Gezocht: handige energiefixers

  24 januari 2023 Energiefixer (foto- woningstichting Samenwerking) klein

  Wilt u graag uw medebewoners helpen de hoge energiekosten te verlagen? Dan is een rol als energiefixer misschien wel iets voor u.

 • De tulp: van opsmuk in een vaasje tot bijenbite

  Tulp170223

  Ziet u ook overal in de stad de narcissen al overmoedig blij staan te zijn? Toch is stadsecoloog Melitta deze week in gedachten bij een ander bolletje: de Tulp! Want op 21 januari is de Nationale Tulpendag. Een feestelijke aangelegenheid, maar ook aanleiding om even na te denken over wat u – als u een tuin heeft – bij uzelf in de grond stopt! De ene tulp is de andere immers niet…

 • HPV-vaccinatie in 2023 gratis beschikbaar voor jongvolwassenen

  18 januari 2023 thumbnail-150x150

  Vanaf deze week ontvangen mannen en vrouwen van 19 tot en met 26 jaar een oproep voor de HPV-vaccinatie. HPV is een virus dat 6 soorten kanker kan veroorzaken. Onder andere baarmoederhalskanker en mond- en keelkanker. De HPV-vaccinatie beschermt daartegen.

 • Blije-bijen-boom: prikkeldraad om van te peuzelen

  17 januari 2023 crataegus-laevigata klein

  500e boom van dit plantseizoen:

  Natuurknuffelaars, opgelet! De natuur is lang niet altijd zacht, schattig en pluizig. Alles wat groeit en bloeit zet zich in om te overleven. Dat heeft zo z’n zoete kanten, maar ook z’n stekelige aspecten. Onze boomplanters plantten de afgelopen week op het Messchaertplein de Crataegus monogyna ‘Stricta’ aan; de eenstijlige meidoorn. We stellen hem graag nader aan u voor in al zijn schoonheid, lieflijkheid en stekeligheid!

 • Verwijderen en plaatsen geluidscherm westzijde Westwijk

  17 januari 2023 Geluidscherm westzijde westwijk klein

  Aan de westkant van de Westwijk staat langs het voormalige parkeerterrein van het tankstation een houten geluidscherm. Dit geluidscherm haalt BAAK half januari weg. Daarna plaatst de aannemer een nieuw scherm langs de A20. Vanaf eind februari tot half maart, brengt BAAK voor de fundering van dit nieuwe scherm heipalen aan.

 • De kuifeend: van schuwe trekvogel tot stoere standgast

  19 januari 2023 Kuifeend klein

  Wild van Vlaardingen!

  Natuurspotters opgelet: er is een vreemde vogel in Vlaardingen gesignaleerd! Vlaardingen heeft sinds 1 januari een stadsecoloog. Ze heet Melitta en gaat zich inzetten om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee?

 • Netwerkbijeenkomst ‘Eerste hulp bij een hoge energierekening’

  17 januari 2023 11-2022 Netwerkbijeenkomst eerste hulp bij een hoge energierekening (6) klein

  Maandag 30 januari

  Op maandag 30 januari organiseert de gemeente, samen met de corporaties, vrijwilligers(organisaties) en vertegenwoordigers van bewonersinitiatieven, van 17.00 tot 20.00 uur een netwerkbijeenkomst ‘Eerste hulp bij een hoge energierekening’. De bijeenkomst staat in het teken van het helpen van inwoners van Vlaardingen met financiële problemen en een hoge energierekening. Het doel van de bijeenkomst is om informatie te delen en onderlinge samenwerkingen tot stand te brengen en te intensiveren.

 • NLdoet: meld uw activiteit aan

  17 januari 2023 Vrijwilligers klein

  Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart 2023 weer NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen.

 • Bewoners meten vanaf vandaag een jaar lang luchtkwaliteit

  17 januari 2023 Neus van Vlaardingen klein

  Neus van Vlaardingen

  Vorige week was er een enthousiaste groep Vlaardingers op de koffie in het stadhuis. Het waren deelnemers aan de ‘Neus van Vlaardingen’, een meetproject waarin 50 Vlaardingers een jaar lang meetbuisjes ophangen. Met deze buisjes brengen zij het NO2-gehalte (stikstofdioxide) van de lucht boven onze stad in beeld. Vandaag - woensdag 18 januari - gaan op 50 plekken in de stad de meetbuisjes open.

 • Informatiebijeenkomst Rivierzone: komt u ook?

  17 januari 2023 QR klein

  Donderdag 16 februari

  Wilt u weten hoe de Rivierzone de komende jaren gaat veranderen? Heeft u vragen over de plannen? Of denkt u graag mee over de invulling ervan? Dan bent u uitgenodigd voor de bijeenkomst over de ontwikkeling van de Rivierzone op donderdag 16 februari van 16.30 tot 19.00 uur in het Delta Hotel (Maasboulevard 15).

 • Verbeterslag Marathonweg in 2023

  17 januari 2023 Marathonweg klein

  Werken aan betere doorstroming, verkeersveiligheid en minder geluid

  Hoe zit het nou met de Marathonweg? Die zou toch aangepast gaan worden? Jazeker! De voorbereidingen voor het project hebben de nodige tijd in beslag genomen, maar nu is het zo ver. De komende tijd worden op de Marathonweg verschillende kruispunten verbeterd en komt er geluidsreducerend asfalt. De ingrepen verbeteren de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer en verminderen geluidsoverlast.

 • Winteropvang voor dak- en thuislozen vanaf vrijdagavond 13 januari

  30 januari 2023 Winteropvang

  Gezien de weersverwachting treedt aanstaande vrijdagavond 13 januari de winterkouderegeling tot en met maandag 30 januari.

 • Woning met spoed gesloten na vondst lachgas

  19 januari 2023 Controle

  Burgemeester Bert Wijbenga heeft op donderdag 12 januari met spoed een woning gesloten in de Westwijk. In de woning werden vorige week 30 flessen lachgas aangetroffen, en gisteren nog eens 8 flessen. Dat is een overtreding van de Opiumwet.

 • Grond voor de Broekpolder

  13 januari 2023 broekpolder klein

  Een deel van de Broekpolder gaat de komende jaren gesaneerd worden. Met een laag schone grond wordt de vervuilde grond afgedekt waarna het gebied een nieuwe groene inrichting krijgt. Voor dit project is veel grond nodig. Vooruitlopend op het project rijden op dit moment vrachtwagens naar het gebied gevuld met grond die vrij komt bij de aanleg van de tijdelijke wijk Mrija. Het gaat om grond van natuur/landbouw kwaliteit. Een mooie kans om een deel van de grond die straks nodig is voor de Broekpolder nu alvast te bemachtigen.

 • Verandering Energietoeslag 2023

  11 januari 2023 energietoeslag klein

  In december maakte Stroomopwaarts bekend dat ze de energietoeslag 2023 in januari zouden uitbetalen. Dit is helaas niet mogelijk. Ook kan de energietoeslag niet vanaf 1 februari 2023 worden aangevraagd. Dit komt doordat de Wet Energietoeslag 2023 nog niet is vastgesteld.

 • Ooh dennenboom, een evergreen in januari

  10 januari 2023 o dennenboom 2 klein

  400e boom van dit plantseizoen:

  Ging uw kerstboom op 1 januari, hup, de deur uit? Of wacht u traditiegetrouw totdat we drie koningen uitgezwaaid hebben? Afgelopen week sleepte menig grote en kleine Vlaardinger de kerstboom naar een van de inleverplekken van de gemeente. Dat leverde hen een klein zakcentje op en de kans op een van de mooie prijzen! Dat scheelt Vlaardingen weer heel wat ergernis over kerstbomen die als verweesde vissengraten hun naalden liggen te verliezen ergens in de straten van onze stad. Maar terwijl u uw kerstboom weg deed, plantten onze bomenplanters er maar liefst 24 aan (welke precies de 400e is, laten we even in het midden). Reden voor ons om in januari gewoon nog eens even uitgebreid kennis te maken met de dennenboom!

 • Groene voornemens voor het nieuwe jaar

  10 januari 2023 groene voornemens klein

  Zit u dit jaar ook vol goede voornemens? Even een check, of daar ook een groen voornemen bij zit… Voor iedereen met een (gevel)tuin, balkon of zelfs maar een bloempot liggen de kansen immers voor het oprapen om er een mooi groen 2023 van te maken! Ook de gemeente gaat, met de opstart van stadsprogramma Groen, de komende jaren extra bijdragen aan een groene stad.

 • Bespaar op uw energierekening: verantwoord een graad lager

  11 januari 2023 thermostaat klein

  De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Het kan zijn dat u door deze prijsstijging in de problemen komt. Of u nu een koopwoning heeft of een huurwoning, voor iedereen zijn er stappen om te zetten. Soms hebben kleine stappen direct effect op uw energierekening.

 • Goed bezig! 4.248 kerstbomen ingeleverd

  10 januari 2023 kerstbomenactie 2022 klein

  Bij kerst horen natuurlijk kerstbomen. Hartstikke leuk, maar wat doe je met al die bomen als de kerst voorbij is? In december riepen Irado en de gemeente daarom kinderen op om een handje te helpen met het inzamelen van kerstbomen. En ook dit keer weer met succes want er zijn 4.248 kerstbomen ingeleverd.

 • Onthulling bouwdoek milieumaatregelen bij Lyceum Vos

  10 januari 2023 plaatsen bouwdoek klein

  Wethouder Koen Kegel onthulde op maandag 9 januari een bouwdoek bij Lyceum Vos aan de Koninginnelaan. Hiermee wordt het belang van binnenmilieumaatregelen in Vlaardingse onderwijsgebouwen onderstreept.

 • Hoe werken de wadi’s?

  10 januari 2023 Wadi's klein

  Spetter, spatter, spater… je zou voor je werk of je studie maar lekker mogen knoeien met water! Onze waterbeheermedewerkers doken samen met studenten en onderzoekers van de Hogeschool Rotterdam en de Hanzehogeschool in onze wadi’s. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, daarvoor zijn de wadi’s niet diep genoeg. Maar ze brachten de werking van deze groene ‘wateropvangers’ in kaart.

 • De vlag mag uit: jubileumjaar Vlaardingen 750 officieel geopend

  09 januari 2023

  Met het hijsen van de jubileumvlag gaf burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen zaterdag 7 januari het officiële startsein voor het jubileumjaar Vlaardingen 750, waarin we vieren dat graaf Floris V Vlaardingen in 1273 stadsrechten verleende.

 • Gouden snaai-boom

  04 januari 2023 Gouden snaai-boom klein

  300e boom van dit plantseizoen:

  Geen weer om naar buiten te gaan? Ook lekker thuis op de bank kunt u bomen tegen komen! Als u bijvoorbeeld deze winter nog eens in de Harry Potter-boeken duikt, loopt u waarschijnlijk tegen de oude beukwilg aan: een boom die alles aan gort slaat wanneer u te dichtbij komt. In het echt bestaat deze boom niet (gelukkig voor onze bomenploeg!), maar er is een boom waarvan de vruchten wel een beetje op de bekende ‘gouden snaai’ lijken. We hebben het over de 300e boom die we dit plantseizoen aanplanten: de Kaukasische vleugelnoot!

 • Bespaar energie in uw keuken

  04 januari 2023 Bespaar energie klein

  Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het u eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op uw energierekening!

 • Meetnetwerk luchtkwaliteit kan van start

  04 januari 2023 thumbnail wolken150x150

  50 neuzen de lucht in!

  Vanaf deze maand gaan in Vlaardingen 50 neuzen steevast de lucht in. Op de oproep voor deelnemers aan de Neus van Vlaardingen, werd enthousiast gereageerd. Uit de meer dan 100 aanmeldingen koos DCMR er 50 verspreid door de stad. Deze 50 ‘snuffelaars’ gaan een jaar lang iedere maand een testbuisje ophangen om de kwaliteit van de lucht in onze stad te meten.

 • “Leven in een opvang vraagt veel van mensen. Gezamenlijk maken we er het beste van”

  04 januari 2023 thumbnail LEONIEKE SCHOUWENBURG + GROEP -150x150

  Stichting Inclusia verzorgt in opdracht van de gemeente Vlaardingen het locatiemanagement voor de gemeentelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen in de stad. Casa Nova huisvest bijna 80 personen in het voormalige Unilever pand, op een boerderij aan de Broekpolderweg wonen 26 personen en daarnaast worden zo’n 180 mensen opgevangen door gastgezinnen verspreid door de stad. Leonieke Schouwenburg is adviseur ontwikkeling en inclusie bij de stichting: “We onderstrepen het belang van gelijkwaardige deelname aan de samenleving voor een optimale integratie en springplank om een volwaardig bestaan op te bouwen.”

 • Startsein Vlaardingen 750 op gemeentelijke nieuwjaarsreceptie

  05 januari 2023 thumbnail-vlaardingen750-150x150

  Komt u ook naar de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie om samen met het college van burgemeester en wethouders het feestjaar Vlaardingen 750 in te luiden? De receptie is op zaterdag 7 januari 2023 op het Winterterras in ‘t Hof. Van 16.00 tot 19.00 uur bent u hier van harte welkom.

 • Terugblik jaarwisseling

  03 januari 2023 Blok 2023

  Beste Vlaardingers,

  De beste wensen voor het nieuwe jaar, en wat voor een jaar! Dit jaar bestaat namelijk Vlaardingen 750 jaar. Het wordt een jaar waarin Vlaardingen Viert en we samen Vlaardingen Doen! We luiden het feestjaar in op de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 7 januari. U bent van harte welkom. Op de volgende pagina’s leest u er meer over. Laten we er samen een feestelijk jaar van maken!

 • Lokale tarieven heffingen en belastingen in 2023

  29 december 2022 Lijst

  Op 15 december 2022 stelde de gemeenteraad de tarieven van de heffingen en belastingen 2023 vast.

 • Sanering en herinrichting deel Broekpolder

  29 december 2022 Ontwerp zonder titel

  Nadat het Klauterwoud en de Ruigte rond 2010 zijn aangepakt, zijn er nu plannen om in een ander deel van het gebied sanerende maatregelen te nemen en het gebied daarna weer groen in te richten. Onlangs nodigde de Federatie Broekpolder de gemeente uit om een toelichting te geven op de plannen aan verenigingen en ondernemers uit het gebied.

 • Bomen Oeverbos krijgen elders tweede leven

  29 december 2022 Foto bomen 150x150

  Op de plek waar twee nieuwe windturbines in het Oeverbos gerealiseerd gaan worden, heeft Stichting Boombehoud Vlaardingen vorige week op haar initiatief jonge aanplant met kluit gerooid. In totaal gaat het om bijna 400 bomen en struiken, die elders een tweede leven krijgen.

 • Opnieuw miljoenen vanuit Den Haag voor Vlaardingse Rivierzone

  15 december 2022

  In november werd al duidelijk dat het Rijk 21,3 miljoen euro toekent aan de Rivierzone, vanuit de zogenaamde Versnellingsgelden. Nu ook bekend is geworden dat ook de Woningbouwimpuls van 5,9 miljoen euro is goedgekeurd, is voor de ontwikkeling van de Rivierzone en zijn bereikbaarheid een bedrag van 27,2 miljoen euro (excl. BTW) vanuit het Rijk beschikbaar.