'Met een steen hield ik de koelkastdeur dicht’

In Vlaardingen wordt de weg naar een duurzame toekomst serieus genomen. De gemeente zet zich actief in voor een samenleving die in 2050 volledig aardgasvrij is. Maar de energietransitie is meer dan techniek en beleid, het gaat ook om mensen. Daarom helpt Vlaardingen haar inwoners stap voor stap om energie te besparen, met speciale aandacht voor wie dat het hardst nodig heeft. Dit doen ze onder meer met de Energiebank Vlaardingen die in 2024 is opgericht. Wethouder Koen Kegel ging met de energiecoach langs bij Angela in de Westwijk.

Foto van wethouder Koen Kegel, een energiecoach en een bewoner

Thuis bij Angela, een huurappartement aan de Johannes van Bijnenstraat, verzamelen de gasten zich voor het werkbezoek. Marianne van Wolde-de Rooij is de energiecoördinator en inmiddels een bekend gezicht voor Angela. Bij haar deed ze een intakegesprek voor energiezuiniger wonen en slimmer omgaan met energie. De reden? Haar energierekening piekte maandelijks boven de € 300,- uit. Ze vertelt: “Via de schuldhulpverlening kwam ik terecht bij Energiebank Vlaardingen. De verwarming lager zetten en de tv’s op stand-by deed ik al. Maar mijn koelkast was al vijftien jaar oud en hield ik dicht met een steen. Dit bleek één van de grootste energieslurpers.” De volgende afspraak was een bezoek van de energiecoach die een rondje door het huis deed en kleine, snel toepasbare maatregelen deelde voor het besparen van energie en het verlagen van de energierekening.

Energie besparen begint bij gedrag

Na een maand kwam een energierekening binnen die € 90,- lager was dan voor de maatregelen. Harold Janssen is vrijwillige energiecoach bij de Energiebank en ziet dit veel terug in de praktijk: “We zien dat mensen informatie uit de verkeerde bronnen halen, zoals Facebook of op een verjaardagsfeest. Met alleen tochtstrips en radiatorfolie ben je er nog niet. We zetten in op gedragsverandering en een blijvende energiebesparing.” Dat begint bij bewustwording. Met slimme meetapparatuur heeft u al inzicht in de temperatuur, luchtvochtigheid en de CO2 in de woning. De Energiebank helpt huishoudens met een smalle beurs door bewust om te gaan met alles wat energie kost in een huis. De hele dag ramen open, de thermostaat ‘s nachts hoog houden, oude apparaten in huis, het zijn allemaal voorbeelden van verborgen energieslurpers. Er is uitgebreid contact met de bewoners in drie tot vijf bezoeken en er is nazorg aanwezig voor een duurzame oplossing.

Samen energiedoelen behalen

Wethouder Koen Kegel ziet dit terug in zijn werkbezoeken: “We bouwen aan een toekomstbestendig Vlaardingen en doen dit samen met de inwoners. Een structurele verlaging van het energieverbruik is noodzakelijk en een goede start. Bij huishoudens waar de schulden oplopen of een kleine beurs aanwezig is, maken kleine energiebesparende maatregelen al een groot verschil.” Hij benadrukt de meerwaarde van de gratis dienstverlening van de Energiebank en stimuleert mensen zoals Angela om contact op te nemen: “Heb vertrouwen in een positieve uitkomst en laat u adviseren over de mogelijkheden.” Angela heeft inmiddels meerdere personen uit haar omgeving doorverwezen. “Zo creëren we ambassadeurs in de wijk en dragen we allemaal bij aan bewustwording. Niemand hoeft letterlijk in de kou te zitten”, besluit Marianne.

Meer informatie

Het Woon- en Energieloket is dé online plek voor alle inwoners van Vlaardingen die vragen hebben over woningonderhoud, energiebesparing en verduurzaming van hun woning. Meer informatie vindt u op de pagina over het Woon- en Energieloket.

Wilt u gebruik maken van een energiecoach of er zelf één worden? Neem dan een kijkje op energiebank.nl/vlaardingen

Tekst: Andrea Dronk. Foto: Arend van der Salm.