Gemeente en politie samen tegen online gevaren

Digitale oplichting is aan de orde van de dag. Van valse betaalverzoeken tot nepwebshops en phishingmails: criminelen worden steeds geraffineerder. Vooral jongeren en senioren zijn extra kwetsbaar.

Twee doelgroepen, één missie

Bij jong zijn hoort het verkennen van grenzen en het nemen van risico’s. Jongeren denken vaak niet direct na over de gevolgen van hun online gedrag – soms uit nieuwsgierigheid, soms omdat het spannend is. Hierdoor lopen ze ongemerkt risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, of zelfs – zonder dat ze het beseffen – zelf strafbare feiten te plegen. Senioren daarentegen zijn minder vertrouwd met digitale technologie en trappen daardoor sneller in de val van oplichters. De gemeente Vlaardingen zet daarom, samen met de politie, actief in op het informeren en beschermen van deze doelgroepen.

Wat hebben we tot nu toe al gedaan?

Het Mobiel Media Lab bezocht al 18 basisscholen en bereikte daarmee 768 leerlingen. In interactieve sessies leerden zij over online gevaren en hoe zichzelf te beschermen. Ook maakten zij kennis met HackShield, een educatief spel dat cyberveiligheid op een speelse manier uitlegt. Vlaardingen is sinds vorig jaar een officiële HackShield-gemeente, waardoor alle jongeren dit spel kunnen spelen en leren hoe ze veilig blijven online.  

Sinds vorig jaar organiseren we regelmatig bijeenkomsten voor senioren over digitale fraude, waarin we niet alleen uitleg geven, maar ook praktische tips. Zo hebben we sinds 2024 al 370 senioren kunnen voorlichten. Daarnaast ontvingen ruim 11.000 ouderen een waarschuwingsbrief over babbeltrucs, waardoor zij alert bleven en misleiding konden voorkomen. Tijdens een gezamenlijke actieweek in februari 2025 hielden de politie en gemeente vijf verdachten op heterdaad aan voor digitale misdrijven. De politie ging hierbij in op meerdere phishing-berichten. Deze actie benadrukt hoe gemeente en politie samen optrekken om digitale veiligheid te vergroten.

Wat kunt u verder verwachten?

Ook in de komende periode blijven wij ons inzetten voor de digitale weerbaarheid van onze inwoners. Op www.vlaardingen.nl/digitalefraude vindt u meer informatie waaronder een brochure met voorbeelden en preventietips. Volg ook onze sociale media-kanalen en die van de politie voor tips, updates en aankondigingen.

Ideeën of suggesties?

Werkt u met digitale veiligheid of heeft u als inwoner goede ideeën op het gebied van voorlichting? Deel ze met ons – samen maken we Vlaardingen digitaal veiliger. Laat het ons weten via het digitale contactformulier of bel ons via (010) 248 4000.