Wild van Vlaardingen

Stadsecoloog Melitta doet haar werk in het kader van het stadsprogramma Groen. De stadsecoloog zet zich in om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener en biodiverser te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee?

  • Mussenmagneet

    De huismus was vroeger een vogel die je veel zag in de stad. Het liefst nestelen ze zich onder dakpannen. Door het isoleren van onze huizen komt het leefgebied van de huismus onder druk te staan. Sinds de vorige eeuw zijn hun aantallen gehalveerd. Stadsecoloog Melitta vertelt hoe we de mus een handje kunnen helpen.

  • Mooie planten en mooie verhalen

    In maart 2025 gaven stadstuinman Ton en stadsecoloog Melitta een rondleiding door het Holypark. Deelnemers konden het voorjaar proeven en genieten van de mooie stinzenplanten én de mooie verhalen die Ton en Melitta vertelden over de bijzondere planten in het Holypark.

  • Luie ‘vrome’ vogel

    2025 is het jaar van de torenvalk. Daarom geeft ook Vlaardingen een beetje meer aandacht aan deze prachtige jager.

  • Nectar onder het mes

    Pas gemaaid gras ruikt natuurlijk heel lekker. Maar wat dacht u van bloeiende veldbloemen? Onze stadsecoloog Melitta gaat voor de bloemen. En niet alleen omdat ze zo lekker ruiken.

  • Nieuw ommetje: de Narcissenroute

    De narcis staat symbool voor de start van de lente. De narcis schittert wanneer er nog niet veel bloemen bloeien. Geniet dit voorjaar van de Narcissenroute in het Oranjepark/ ’t Hof. Een heerlijk voorjaars ommetje waar je kennis maakt met vele variëteiten van de narcissen familie.

  • Iedereen verdient een tweede kans!

    In februari 2025 hebben vrijwilligers van de Federatie Broekpolder jonge boompjes geplant in het Klauterwoud. Stadsecoloog Melitta vertelt over de kleine boompjes die in de Broekpolder een tweede kans krijgen.

  • Alleen als het ijs en ijskoud is?

    In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is de ijsvogel geen liefhebber van kou. Het prachtige vogeltje heeft zijn naam te danken aan zijn ijsblauwe verenkleed. Tijdens strenge winters kan de ijsvogel populatie dramatisch verminderen. Stadsecoloog Melitta legt uit hoe we in Vlaardingen de ijsvogel helpen.

  • Beheren met oog voor de natuur!

    De gemeente is verantwoordelijk voor het beheren van het groen in de openbare ruimte. Dat doen we niet alleen. We werken samen met andere partijen, zoals Stroomopwaarts. Stadsecoloog Melitta verzorgde een cursus ‘Ecologisch beheer’ om medewerkers van Stroomopwaarts kennis te laten maken met een nieuwe manier van werken: groenbeheer met meer oog voor de natuur.

  • Maak je niet druk

    We zijn vaak druk, druk, druk. Zodra de blaadjes vallen, komt er weer een klus bij. De tuin moet immers winterklaar gemaakt worden. Toch? Onze stadsecoloog Melitta denkt daar anders over.

  • Wat een eikels!

    Vroeger stond de gaai bekend als schuwe bosvogel maar de gaai heeft zich aangepast zodat hij kan overleven in ons drukbezette land. Het zijn opportunisten wat voedsel betreft; ze eten van alles. In het voorjaar gappen ze zelfs eieren en kuikens van zangvogels. Niet leuk natuurlijk maar zijn gaaien daarom echte eikels? Onze stadsecoloog Melitta denkt van niet.