Mussenmagneet

De huismus was vroeger een vogel die je veel zag in de stad. Het liefst nestelen ze zich onder dakpannen. Door het isoleren van onze huizen komt het leefgebied van de huismus onder druk te staan. Sinds de vorige eeuw zijn hun aantallen gehalveerd. Stadsecoloog Melitta vertelt hoe we de mus een handje kunnen helpen.

Illustrerende foto bij het artikel 'Mussenmagneet'

Bent u van plan om uw dak te isoleren? Maak gebruik van speciale nesteldakpannen. Of hang een huismussennestkast op. Want met een beetje hulp van ons en jullie leveren huismussen een mooie ecosysteemdienst. Ze helpen ons van hinderlijke insecten af. Tijdens de broedtijd lusten huismussen daar wel pap van.

Huismussen houden niet van een tegeltuin. Ze wonen het liefst in een ‘rommelige’ menselijke omgeving. Ze zijn verzot op groene stadstuinen en parken. Met bloeiende vaste planten en struiken. Ze zitten graag in struiken en tjilpen er op los. De huismus leeft het liefst in een kleine kolonie. Deze vogeltjes zijn vaak met elkaar verbonden door middel van verwantschap en afstamming. Ze hebben maar weinig nodig om een mooi stadsleven te leiden.

In Vlaardingen kiezen we voor natuurinclusief bouwen. Bij nieuwbouw en renovatie houden we rekening met de aanwezige flora en fauna. En we creëren bewust plekjes voor dieren en planten. In de Baanstraat hebben we de buitenruimte een beetje aangepast om zo onze Vlaardingse huismussen te helpen. Drie hulsten en een steeneik zijn aangeplant zodat de huismussen bosjes hebben om in te schuilen. Ook houden mussen van een zandbadje. In de boomspiegel van de Perzische slaapboom hebben we een zandbad toegevoegd. Zo eenvoudig kan het dus zijn om een mussenmagneet te realiseren. 

Op de website van de volgelbescherming leest u nog meer tips om de huismus te helpen. Binnen Vlaardingen hebben we overigens een heuse Tuinvogelconsulent via deze link kunt u uzelf aanmelden.