Voorjaarsnota 2025: investeren waar het kan, waken voor financiële risico’s

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 20 mei de Voorjaarsnota 2025 aangeboden aan de gemeenteraad. Het is de laatste voorjaarsnota van deze collegeperiode – een moment van terugblikken én vooruitkijken. Het college wil de financiële positie van de gemeente stabiel achterlaten voor een nieuw college, maar wil tegelijkertijd belangrijke keuzes voor de stad niet uitstellen. Ook waarschuwt het college voor financiële lichtzinnigheid, nu de structurele bijdrage van het Rijk aan de jeugdzorg onzeker blijft.

Het financiële vooruitzicht voor de komende jaren laat een voorzichtig positief beeld zien ondanks toenemende lasten en onvoorspelbare externe factoren. Voor de jaren 2026 tot en met 2029 worden er zwarte cijfers geschreven. 

“We hebben onze financiële huishouding goed op orde,” aldus wethouder Financiën Rens de Ron. “Maar juist daarom willen we dat ook zo houden. Dat betekent dat we nu bewust geen grote financiële risico’s nemen, zolang het Rijk zijn verantwoordelijkheid rondom jeugdzorg nog niet neemt.”

Druk op financiële ratio’s, maar koersvast beleid

De gemeente Vlaardingen beschikt nog steeds over voldoende reserves om de voorziene risico’s op te kunnen vangen, conform de afspraken in het coalitieakkoord ‘Groei en Bloei voor Vlaardingen’. Tegelijkertijd staat de financiële ruimte steeds meer onder druk door de stijgende kosten in de jeugdzorg en verwachte kosten na 2029 voor grote bouwprojecten zoals nieuwe schoolgebouwen, het zwembad en de atletiekbaan. “We willen de stad en een nieuw college niet opzadelen met uitgestelde problemen”, stelt De Ron. “Daarom nemen we nu geen risico’s en geven we in de begroting in het najaar een doorkijkje naar onze financiële situatie ook na 2029.” 

Investeren waar het kan, terughoudend waar het moet

Zowel inhoudelijk als financieel blijft het uitvoeren van het coalitieakkoord, waaronder de stadsprogramma’s, het uitgangspunt. Het college blijft de beschikbare middelen investeren in de gebiedsontwikkelingen in de Binnenstad, Rivierzone en Westwijk. Daarnaast stelt het college middelen beschikbaar voor ontwikkelingen die noodzakelijk en belangrijk zijn voor de stad, zoals klimaatadaptatie, het blijven uitvoeren van de Woonzorgvisie, kwalitatief goede schoolgebouwen, het bestrijden van woonfraude en woonoverlast en het onderhouden van de infrastructuur. 

In de begroting zal opnieuw een zorgvuldige afweging worden gemaakt om te bepalen of en waar nog extra waarde kan worden toegevoegd aan de stad, mits dat financieel verantwoord is. “We achten het door de onzekerheden en voorziene ontwikkelingen noodzakelijk om terughoudend te blijven in de (financiële) keuzes die wij maken, zowel in deze Voorjaarsnota als bij het opstellen van de begroting voor 2026,” aldus de Ron. “Toch verwachten wij dat er in de begroting mogelijkheden zijn om verder te investeren in de stad om het coalitieakkoord te kunnen uitvoeren. Om dat mogelijk te maken, hebben we nog huiswerk te doen.” De komende maanden gebruikt het college dan ook om te onderzoeken welke keuzes nodig zijn om tot een houdbare financiële koers te komen.  

Vervolg

Het college heeft de Voorjaarsnota 2025 aangeboden aan de gemeenteraad. De raad bespreekt de Voorjaarsnota op 16 en 17 juli. De uitkomsten van deze bespreking vormen de basis voor de begroting 2026 die in het najaar wordt vastgesteld.

Bijlage: