Acht Koninklijke onderscheidingen tijdens Lintjesregen in Vlaardingen

Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen op vrijdag 25 april 2025 ter gelegenheid van Koningsdag ontvingen acht Vlaardingers een Koninklijke onderscheiding. Zij werden benoemd tot Ridder of Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen reikte de onderscheidingen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst op het stadhuis.

Groepsfoto Lintjesregen

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd:

Leendert Cornelis (Leo) van Houwelingen

Leo van Houwelingen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange en indrukwekkende inzet voor de Vlaardingse samenleving. Na zijn eerdere onderscheiding in 2010 heeft hij zijn maatschappelijke werk met grote toewijding voortgezet en zelfs uitgebreid.

Als voormalig voorzitter van de diaconie van de Protestantse Gemeente Vlaardingen legde hij mede de basis voor initiatieven als SchuldHulpMaatje, De Windwijzer en de Voedselbank. In 2010 werd hij de eerste voorzitter van Stichting De Windwijzer, het diaconaal-missionair centrum in de voormalige Oosterkerk te Vlaardingen. Onder zijn leiding groeide De Windwijzer uit tot een plek voor ontmoeting, ondersteuning en inspiratie voor iedereen – met activiteiten variërend van weggeefwinkels en boekenmarkten tot cursussen voor kwetsbare groepen. Sinds 2015 leidt hij de Stichting Vrienden van De Windwijzer en zorgt hij voor fondsenwerving en publieksbetrokkenheid. 

Daarnaast is Leo initiatiefnemer én voorzitter van de Voedselbank Vlaardingen, waar hij zich met hart en ziel inzet voor mensen die in armoede leven. Onder zijn leiding werd in 2023 een klantvriendelijke voedselwinkel geopend, waar mensen met waardigheid hun boodschappen kunnen doen.

Leo van Houwelingen is een voorbeeld van standvastige solidariteit, visie en menselijkheid. Met zijn jarenlange inzet, zijn warme betrokkenheid en onvermoeibare drive is hij van onschatbare waarde voor de stad Vlaardingen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden:

Alida (Ada) Bovenberg-Kind 

Ada Bovenberg-Kind is de oudste vrouw (94 jaar) die dit jaar een Koninklijke onderscheiding ontvangt tijdens de Algemene Gelegenheid in Nederland. Zij ontvangt deze onderscheiding vanwege haar decennialange, veelzijdige inzet voor de samenleving en haar blijvende betrokkenheid bij mensen in kwetsbare posities.

Ada ving in 1964 een tienermoeder op in haar gezin en begeleidde haar intensief in de eerste jaren van het moederschap. Deze daad van zorg en verantwoordelijkheid vormde het begin van een leven lang belangeloze inzet voor anderen.

Binnen Soroptimist International Club Beneden Maas was zij ruim vijftig jaar actief, waarvan tien jaar in bestuursfuncties. Zij leidde commissies, organiseerde fondsenwervingsprojecten, droeg bij aan de oprichting van nieuwe clubs en was ook landelijk actief binnen de organisatie.

Van 2010 tot 2020 was Ada een waardevolle vrijwilliger bij Diaconaal-Missionair Centrum De Windwijzer. Ze verzorgde de ontvangst van gasten, hielp bij het organiseren van gezamenlijke maaltijden, coördineerde vrijwilligers, stelde roosters op, beheerde voorraden en regelde bestellingen. Haar inzet en organisatietalent droegen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en continuïteit van het centrum.

Daarnaast is zij sinds 2001 actief als bestuurslid – en vanaf 2010 als voorzitter – van twee stichtingen(onder andere Stichting Bovenbergfonds) met een ANBI-status, gericht op educatieve, culturele en sociale doelen. Onder haar leiding werden diverse projecten ondersteund en werd een bijzondere collectie Spaanse decoraties succesvol overgedragen en geveild ten bate van museale en educatieve initiatieven.

Met deze onderscheiding wordt Ada Bovenberg-Kind erkend voor haar onvermoeibare inzet voor anderen. 

Jacob (Sjaak) Pieter Breedveld 

Sjaak Breedveld ontvangt deze onderscheiding voor zijn ruim veertig jaar belangeloze en toegewijde inzet voor de vogelvereniging Icarus te Vlaardingen.

Sinds zijn lidmaatschap in 1983 was Sjaak een drijvende kracht binnen de vereniging. In 1995 nam hij op verzoek van het bestuur het voorzitterschap op zich, een rol die hij bijna drie decennia met grote toewijding vervulde. Hij zette zich niet alleen bestuurlijk in, maar was ook persoonlijk betrokken bij de organisatie van tentoonstellingen, vogelbeurzen en tal van andere activiteiten.

Met zijn open houding, oog voor inclusie en verbindende kracht wist hij leden jarenlang enthousiast te houden. Ook speelde hij een cruciale rol in het overleg met de gemeente over de huisvesting van de vereniging. Daarnaast was hij wekelijks intensief actief in en rond het clubhuis voor praktische taken en de verzorging van de vogels.  

Sjaak Breedveld wordt geëerd voor zijn onmisbare rol binnen de vereniging en zijn jarenlange betrokkenheid en inzet voor de gemeenschap. 

Cornelis (Kees) Clement 

Kees Clement ontvangt deze onderscheiding vanwege zijn decennialange, vrijwillige inzet voor maatschappelijke, sociale en internationale doelen, waarmee hij een bijzondere bijdrage levert aan de samenleving, zowel in Vlaardingen als ver daarbuiten.

Sinds 1985 is Kees actief voor de Filipijnen Solidariteitsgroep. Hij bezocht meerdere keren Bacolod om de lokale noden in kaart te brengen en hielp bij het realiseren van concrete projecten, zoals de aanschaf van een vissersboot, de oprichting van tien dorpsscholen en een uitwisselingsprogramma met het Spieringshoekcollege. Als bruggenbouwer tussen Vlaardingen en de Filipijnen organiseerde hij informatieavonden, leidde hij de kerkenbandgroep, en hield hij intensief contact met partners ter plaatse.

Ook in Nederland is Kees een steunpilaar in diverse organisaties. Sinds 2001 is hij penningmeester én vrijwilliger bij aanloophuis De Groene Luiken. Daar biedt hij bezoekers een luisterend oor en denkt hij actief mee over de organisatie. Als bestuurslid van GroenLinks Vlaardingen (2007–2014) leverde hij inhoudelijke bijdragen aan het gemeentelijk beleid en voerde hij overleg met raadsleden.

Vanaf 2007 is hij voorzitter van stichting Bilateral Matters, die zich inzet voor gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en vroedvrouwen in Zuid-Ethiopië. Dankzij zijn fondsenwerving en bestuurlijke inzet zijn daar blijvende resultaten geboekt.

Vanuit zijn betrokkenheid voor een groene stad was Kees actief bij stichting Boombehoud Vlaardingen, waar hij zowel juridisch als publicitair betrokken was bij het behoud van stadsbomen. Sinds 2015 zet hij zich als voorzitter van het bewonersplatform Oud Ambacht in voor de leefbaarheid van de wijk, met tastbare resultaten zoals een heringericht plein en een gedragen buurtvisie.

Bij Vlaardingen in Beweging is hij sinds 2015 bestuurslid, en sinds 2018 penningmeester. In 2023 nam hij tijdelijk de financiële taken van de directeur over en zorgde voor een vlekkeloze continuïteit van de organisatie. Ook bij de Fietsbond Vlaardingen is hij sinds 2016 actief; hij hielp met het opstellen van een tienpuntenplan dat door lokale partijen werd ondertekend om het fietsbeleid te versterken.

Adriana (Adrie) Trijntje Hillebrand-te Nijenhuis 

Adrie Hillebrand-te Nijenhuis ontvangt deze onderscheiding als erkenning voor haar jarenlange inzet voor kwetsbare medemensen en haar maatschappelijke betrokkenheid.

Sinds 2008 was zij actief als vrijwilliger bij de Zonnehuisgroep Vlaardingen, waar zij wekelijks als gastvrouw werkte op een woongroep voor mensen met dementie. Met warmte, geduld en oprechte aandacht bood zij bewoners troost en houvast, en ondersteunde ze het zorgpersoneel.

Vanaf 2013 is Adrie vrijwilliger bij de Voedselbank Vlaardingen. Zij hielp jarenlang met het samenstellen en uitdelen van voedselpakketten en blijft ook na invoering van het supermarktconcept twee dagen per week actief. Haar betrokkenheid, vriendelijkheid en luisterend oor maken haar van grote waarde voor de organisatie en haar cliënten.

Daarnaast was zij jarenlang voorzitter en koffiedame van een zangkoor en werkte zij als zendingverpleegster in Suriname.

Augustinus (Guus) de Ruiter 

Guus de Ruiter ontvangt deze onderscheiding voor zijn jarenlange en veelzijdige inzet voor de samenleving. Zijn betrokkenheid strekt zich uit over meerdere maatschappelijke terreinen, waar hij zich met een indrukwekkende toewijding voor inzet.

Van 1990 tot 2016 zette hij zich op lokaal en landelijk niveau in voor de Kerk van de Nazarener als bestuurder, lekenpredikant, mentor en mediator. In Vlaardingen speelde hij een sleutelrol in de realisatie van het multifunctionele kerkgebouw aan de Zwanensingel.

Sinds 2017 is Guus actief als secretaris van de Filatelistenvereniging Vlaardingen, waar hij sindsdien ook maandelijks ondersteuning biedt bij de clubavonden. In datzelfde jaar nam hij het voorzitterschap op zich van de Vereniging Leefbaarheid Marathonweg, waarin hij zich al jarenlang inzet voor de belangen van omwonenden bij gebiedsontwikkelingen. Van 2018 tot begin 2022 vervulde hij daarnaast de rol van secretaris bij Vlaardingen in Beweging, waar hij gedurende vier jaar een belangrijke rol speelde in de professionalisering van de organisatie.

Sinds 2018 vervult Guus binnen de Politie Senioren Eenheid Den Haag verschillende belangrijke functies, waaronder 1e secretaris, privacyfunctionaris en eindredacteur van het maandblad. In deze periode heeft hij zich op diverse manieren bewezen binnen de organisatie. Daarnaast is hij sinds 2018 actief als vrijwilliger bij de Historische Vereniging Vlaardingen. In deze rol heeft hij duizenden overleden personen geregistreerd en het jaarlijkse kerstlichtjes-initiatief bij oorlogsgraven opgezet, een traditie die sindsdien jaarlijks wordt voortgezet.

Guus keerde terug bij Scouting Nederland in 2019, toen hij meewerkte aan een pilot voor een buitenschoolse opvang (BSO) rondom natuur en techniek. Sinds 2020 is hij voorzitter van de Stichting Exploitatie Huisvesting Aandachtscentrum Vlaardingen, waar hij zich inzet voor het welzijn van de bewoners. 

Daarnaast is hij sinds 2021 vrijwilliger bij Museum Vlaardingen, waar hij zich voornamelijk richt op de digitalisering van archiefmateriaal en het behoud van erfgoed. Sinds 2023 vervult hij ook de functie van interim-voorzitter bij de vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen.

Guus de Ruiter is een verbindende kracht bij vele initiatieven in Vlaardingen. 

Jannie Cornelia van Santen-Penning 

Jannie van Santen-Penning ontvangt deze onderscheiding voor haar jarenlange vrijwilligersinzet in de zorg en de Vlaardingse gemeenschap. Sinds 1990 heeft zij zich onmiskenbaar ingezet voor de ondersteuning van patiënten in verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen.

Jannie begon haar vrijwilligerswerk in het Holy Ziekenhuis, waar zij van 1990 tot 2008 betrokken was bij de kerkdiensten en geestelijke zorg voor patiënten. Na de fusie van het Holy Ziekenhuis met het Vlietland Ziekenhuis in 2009, zette zij haar werk voort als begeleider van patiënten en bood zij hen emotionele steun.

Toen het Vlietland Ziekenhuis in 2015 werd overgenomen door de Sint Franciscus Vlietland Groep, nam Jannie de rol van patiëntbegeleider en gastvrouw op zich, waarbij zij zorgde voor een warme en geruststellende ontvangst van nieuwe patiënten.

Daarnaast is ze sinds 2013 actief bij de Argos Zorggroep, locatie Marnix, waar zij zich inzet voor ouderen. Ze ondersteunt bezinningsbijeenkomsten, kerkdiensten en is sinds 2014 lid van de cliëntenraad, waar zij de belangen van de cliënten behartigt.

Met haar tomeloze inzet en toewijding is Jannie van Santen-Penning van grote waarde voor de zorg in Vlaardingen

Jacobus (Sjaak) Hendrikus van ’t Wout 

Sjaak van ’t Wout ontvangt deze onderscheiding voor zijn uitzonderlijke en langdurige vrijwillige inzet in verschillende maatschappelijke en culturele initiatieven.

Sinds 1981 heeft Sjaak zich met hart en ziel ingezet voor Schoonmakend Nederland (OSB), waar hij meer dan 18 jaar actief was. Als lid van de PR-commissie en bestuurslid speelde hij een cruciale rol in de communicatie en cao-onderhandelingen. Zijn bijdrage aan de internationale ontwikkeling van de sector, met name voor de World Federation of Building Service Contractors (WFBSC), was van groot belang.

In 1998 trad hij toe tot Rotary Vlaardingen, waar hij zich onder andere inzette voor het Vlaardings Dictee ter bestrijding van laaggeletterdheid en het jaarlijkse Alleenstaandendiner, een evenement voor eenzame ouderen. Hij vervult hierin diverse logistieke taken en zorgt voor de bediening, waarbij zijn betrokkenheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid onmiskenbaar zijn.

Sinds 2006 is Sjaak actief bij de Stichting Federatie Broekpolder, waar hij de communicatie verzorgt en bijdraagt aan de ruimtelijke inrichting van het Broekpolder-gebied. Hij speelde een sleutelrol in de oprichting van Masamuda, een educatief archeologisch erf.

Daarnaast is Sjaak sinds 2016 een onmisbare vrijwilliger bij Museum Vlaardingen, waar hij verantwoordelijk is voor de nieuwsbrief, persberichten, promotiemateriaal en de fotografie, waarmee hij de zichtbaarheid van het museum aanzienlijk vergrootte.