Stappenplan

Wist u dat isoleren vaak het beste werkt als u het combineert met ander onderhoud aan uw woning? Zo zorgt u niet alleen voor een energiezuinig huis, maar ook voor efficiënt gebruik van tijd en middelen. Heeft uw dak nieuwe bedekking nodig? Combineer dit direct met dakisolatie. Als uw kozijnen toe zijn aan vervanging, is dat hét moment om te kiezen voor glasisolatie.

Maak een plan

Het isoleren van uw woning gaat hand in hand met goed onderhoud. Door een duidelijk stappenplan op te stellen, behoudt u overzicht en maakt u optimaal gebruik van beschikbare subsidies en hulpmiddelen. Zo werkt u stap voor stap aan een energiezuinige, comfortabele woning waarin u zelf de regie houdt. 

Werken met een plan geeft u: 

  • Overzicht: U ziet precies welke stappen u moet nemen. 
  • Duidelijkheid: Het maakt het proces eenvoudiger en beter te begrijpen. 
  • Controle: U houdt zelf de regie en kiest wanneer u verder gaat. 
  • Efficiëntie: U benut optimaal de beschikbare hulpmiddelen en subsidies. 
  • Besparing: Door het volgen van een plan voorkomt u onnodige kosten en maakt u slimme keuzes. 

Stappenplan: Uw huis energiezuiniger maken en verbeteren

Stap 1: Inzicht in uw woning
  1. Bekijk de bouwkundige staat van uw woning zoals uw fundering, bouwkundige gebreken achterstallig en klein onderhoud via de woningonderhoudscan of volg de checklist.

  2. Waar kun jij energie besparen? Kijk welke delen van uw woning energie kunnen besparen, zoals isolatie, ramen, en verwarmingssystemen. Doe een online WoningScan, dit kan ook samen met een Energiecoach.
  3. Controleer uw energierekening om te zien hoeveel energiekosten u maakt. Schaf een energiedisplay aan om uw energiegebruik te meten of leen er een bij de uitleenservice. 
  4. Leer uzelf kennen door energie- en woontips te bestuderen. Misschien kunt u makkelijk iets laten of doen wat ten gunste komt van uw portemonnee? 
  5. Leer van anderen of laat u inspireren in een duurzaamheidscentrum. Bekijk wie u voorgingen en wat hun ervaringen waren. Doe onderzoek naar alle technische mogelijkheden en ga op zoek naar de onderdelen die nog nodig zijn om   

Wilt u liever geholpen worden? Laat een energieadviseur of erkend ingenieur uw huis beoordelen. Zij kunnen u helpen met het kiezen van de beste maatregelen. 

Stap 2: Kijk naar de financiële mogelijkheden
  1. Ontdek welke landelijke, provinciale of gemeentelijke subsidies er beschikbaar zijn voor de aanpassingen die nodig zijn.
  2. Bekijk op de pagina over leningen welke financiële producten beschikbaar zijn. Dit kan soms via gunstige leningen zoals die van uw bank, de nationale hypotheek garantie of het Nationaal Warmtefonds. 
  3. Doe mee met een actie van de gemeente Vlaardingen waarmee u voordelig een stap kan zetten. 

Wilt u liever geholpen worden? Laat een financieel adviseur met u meekijken die helpt met het maken van de juiste financiële keuze.

Stap 3: Plan van aanpak opstellen
  1. Maak een prioriteitenlijst: welke maatregelen moeten eerst gedaan worden. En welke koppelkansen dit met zich mee brengt. Bijvoorbeeld eerst funderingsherstel en dan de vloer isoleren
  2. Maak u eigen meerjarenonderhoudsplan. Zet de investeringen af tegen de financiële mogelijkheden. Welke stappen zet u wanneer, hoe gaat u deze bekostigen? En hoe zorgt u dat u de energietransitie betaalbaar houdt?

Wilt u liever geholpen worden? Laat een energieadviseur of erkend installateur/aannemer een plan met u opstellen.  

Stap 4: Uitvoerders - hoe kiest u de juiste partij?
  • Vraag per onderdeel meerdere offertes uit. Vraag bij minimaal 3 erkende bedrijven een offerte aan voor elke maatregel die u wilt uitvoeren. Vergelijk de prijzen en de voorwaarden.  
  • Doe onderzoek naar de uitvoerende partij. Lees reviews over het bedrijf en zorg ervoor dat de bedrijven voldoen aan de eisen voor subsidie, zoals een certificering volgens de BRL-normen. 
  • Doe mee met een actie. Wellicht is er een onderdeel waarvoor er een actie loopt bij de gemeente Vlaardingen waarmee u extra voordeel kunt krijgen. 
  • Ga naar de bouwmarkt, installeer zelf radiatorfolie, ledverlichting, radiatorventilatoren en andere kleine maatregelen of vraag een energiefixer aan om dit bij jou te doen.
  • Vraag op tijd een omgevingsvergunning aan. Het kan zijn dat deze nodig is, en wanneer u niet in bezit bent van de omgevingsvergunning kunnen de werkzaamheden niet uitgevoerd worden.

Wilt u liever geholpen worden? Vraag een energieadviseur aan Zij kunnen u helpen met het kiezen van de beste maatregelen. 

Stap 5: Profiteer en blijf het plan volgen
  • Geniet van de lagere energierekening, het verhoogde wooncomfort en deel dit met anderen in de stad of familie en vrienden, ook buiten de gemeente Vlaardingen.  
  • Bekijk uw meerjarenonderhoudsplan 1 keer per jaar of houdt de acties van de gemeente Vlaardingen in de gaten. Misschien kan een lokale actie of collectieve overstap u plan doen versnellen. 
  • Blijf de woning goed en netjes onderhouden voor uzelf en de buurt 

Wilt u een inspiratiebron zijn voor anderen? Wordt energiecoach of laat de gemeente langskomen voor een interview over uw ervaringen.