Bouwkundig onderhoud
De solide basis van uw woning
De fundering vormt de kern van uw huis. Zonder een sterke en goed onderhouden fundering is verduurzaming minder effectief. Daarom begint elk duurzaamheidsproject met een controle van de fundering. Ontdek hier waarom een stevige basis essentieel is en wat u moet weten om uw fundering in topconditie te houden.
Funderingen in Vlaardingen
Vlaardingen ligt, net als veel andere steden in Nederland, grotendeels onder zeeniveau. Onze dijken en gemalen beschermen ons tegen het water, maar de lage ligging en de gevolgen van klimaatverandering brengen nieuwe uitdagingen met zich mee.
Wateroverlast
Hevige regenval in korte tijd leidt steeds vaker tot schommelingen in de grondwaterstand. Hoewel gemalen overtollig water wegpompen, kunnen deze fluctuaties de funderingen van woningen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of uw fundering nog in goede staat verkeert.
Droogte
Droogte kan leiden tot schade aan de funderingen van gebouwen. Om dit risico te beperken, voeren we onderzoek uit naar kwetsbare funderingen en bieden we pandeigenaren advies over mogelijke acties. Daarnaast monitoren we de grondwaterstand en bodemdaling zorgvuldig. We onderzoeken ook of actief beheer van grondwaterstanden kan bijdragen aan het voorkomen van toekomstige problemen.
Wat is funderingsproblematiek?
Funderingsproblematiek verwijst naar schade of slijtage aan de fundering van een woning. Dit kan door verschillende oorzaken ontstaan:
- Verandering in belasting: Moderne woningen worden zwaarder belast door extra apparaten en installaties. Zo kan een warmtepomp op zolder, naast een cv-ketel, te zwaar zijn voor de bestaande constructie.
- Verzwakking door de tijd: Funderingen kunnen door de jaren heen verslechteren door externe factoren, zoals schommelingen in de grondwaterstand.
Omdat de fundering cruciaal is voor de stabiliteit van een woning, zijn taxateurs sinds 2021 verplicht om in hun rapportage te vermelden wat de kwaliteit van een fundering is en of deze kwetsbaar is.
Hoe herkent u funderingsproblemen?
Bij oudere woningen kunnen scheuren ontstaan door natuurlijke bewegingen of temperatuurwisselingen. Hoewel dit niet altijd een probleem hoeft te zijn, zijn er drie signalen waar u extra op moet letten:
-
Scheurvorming: Ziet u scheuren in de buitengevel, vloeren of plafonds? Let hierbij op horizontale scheuren in de gevel, die vaak een teken van funderingsproblemen zijn. Scheuren in stucwerk vallen hier niet onder.
-
Scheefstand: Lijkt de woning scheef te staan als u deze van een afstand bekijkt? Of hebben ramen en deuren die eerder soepel werkten nu moeite met openen of sluiten? Let op: dit kan ook veroorzaakt worden door slijtage, temperatuurverschillen of dikke verflagen.
-
Water onder de vloer: Staat er voortdurend water in de kruipruimte? Dit kan wijzen op een hoge grondwaterstand of een verzakking van de woning.
-
Betonrot: Heeft u een Kwaaitaalvloer (bouwjaar 1965-1983)? Deze vloer bestaat uit een cementmengsel van mindere kwaliteit. Hierdoor kan vocht het staal in de vloer aantasten, wat leidt tot betonrot. Dit kan ervoor zorgen dat delen van de vloer of muren afbrokkelen.
Check de kwaliteit van uw fundering
Herken je één of meer van deze signalen? Weet u niet zeker hoe stevig uw fundering is? Laat dan een bouwkundig rapport opstellen. Door eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken, voorkomt u hoge kosten en kunt u met vertrouwen werken aan de verbetering en verduurzaming van uw huis. <<Call to action>>
Kosten
Een bouwkundig rapport opstellen kost circa 450 euro. Blijkt uit het bouwkundig rapport dat er (grote) problemen zijn, dan kan een specialist een funderingsonderzoek uitvoeren (€3.000,-). Hiermee krijg je inzicht in de noodzakelijke maatregelen om je woning veilig en stabiel te houden.
Tip 1: Controleer het type fundering
Informeer bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht welk type fundering uw woning heeft. Dit is een essentiële eerste stap om inzicht te krijgen in de funderingskwaliteit. [Link naar Bouw- en Woningtoezicht]
Tip 2: Laat een bouwkundig rapport opstellen
Heeft u een bouwkundig rapport van de aankoop van uw woning? Raadpleeg dit voor een eerste beoordeling. Is er geen rapport beschikbaar of woont u al lange tijd in de woning? Laat dan een nieuw bouwkundig rapport opstellen. Dit geeft een duidelijk beeld van de staat van uw woning en voorkomt onnodige kosten bij verdere onderzoeken.
Tip 3: Onderneem snel actie bij verzakking
Ziet u tekenen van verzakking bij uw woning? Wacht niet te lang met handelen. Hoe langer u de situatie laat voortduren, hoe groter het risico op onherstelbare schade, wat ook andere delen van de woning kan beïnvloeden.
Tip 4: Combineer funderingsherstel met verduurzaming
Zorg dat uw fundering in goede staat is voordat u energiebesparende maatregelen neemt. Combineer funderingsherstel slim met isolatie of andere verduurzamingsmaatregelen. Dit bespaart kosten en maakt uw woning toekomstbestendig.