Heden en verleden komen samen op Eiland van Speyk

Op het Eiland van Speyk, het schiereiland van de Koningin Wilhelminahaven, komen circa 550 tot 600 nieuwe woningen, voornamelijk appartementen. Het eiland van Speyk ligt direct aan de rivier de Nieuwe Maas in een groene omgeving met spannende vergezichten naar het oosten, het westen, het noorden en het zuiden.

Eiland van Speyk met strand en VerboonpakhuisDiverse woontorens vormen samen een ensemble van hogere en lagere woongebouwen in een parkachtige omgeving met een gemeenschappelijke geluidsluwe binnentuin.
Op de begane grond zijn er verschillende voorzieningen met horeca en andere vormen van bedrijvigheid. De mix aan woningen en voorzieningen worden ontwikkeld door het Consortium Rivierzone Vlaardingen (CRV).

Haven met historie

Het schiereiland is bereikbaar via het Grote Visserijplein en Oosthavenkade. De ligging aan de Nieuwe Maas zorgt voor een spectaculair uitzicht. De dynamiek van de oude haven met zijn monumentale pakhuizen uit het begin van de 20ste eeuw, de loodsen, kranen en glinsterend opslagtanks met her en der een rijksmonument als een verborgen parel, herinneren aan een bloeiend visserijverleden en de wederopbouwperiode aan het begin van de jaren zestig toen Vlaardingen de sprong naar voren waagde. 

Stoere plek aan het water

De toekomstige woningen komen in het gebied tussen de Waterleidingstraat, de Oosthavenkade en de rivier de Nieuwe Maas. De oude pakhuizen, de havendynamiek en de vergezichten maken het Eiland van Speyk tot een sfeervolle en stoere plek aan het water. Maar er zijn ook uitdagingen zoals het industriegeluid en hoe om te gaan met het soms hoge water.

Oplossing hoog water

Voor dat laatste is samen met bewoners, ondernemers en ontwerpers in de periode 2022-2023 een oplossing bedacht. Een waterkering in samenhang met de kwaliteit van de openbare ruimte. Het heeft geleid tot een aantrekkelijke omgeving waar de buurt in de zomer van 2023 volmondig ja tegen heeft gezegd. De realisatie vindt plaats in 2024-2025. Voor zowel de KW-Haven als de Buitenhaven betekent dat voortaan droge voeten. 

Veel te zien en te beleven

We staan met de Rivierzone aan de vooravond van een nieuwe transitie: van een versleten havengebied naar een bruisende stadswijk nabij de historische binnenstad, het metrostation en op fietsafstand van park ’t Hof (5 minuten) en de Broekpolder (13 minuten). Ook de groene oase Midden-Delfland met de Vliet (rondvaarten en elektrische sloepen te huur) en het levendige strand van Hoek van Holland liggen in de directe omgeving. Met de komst van de Blankenburgtunnel in 2024 is het eiland van Voorne-Putten met haar natuurgebieden, duinen en stranden van Oostvoorne en Rockanje makkelijker en sneller te bereiken.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van het Eiland van Speyk is onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de Rivierzone. Een gebied bestaande uit diverse locaties met in totaal tussen de 2450-3100 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen. Met de ontwikkeling van de Rivierzone wil Vlaardingen de verbinding van de stad met de rivier terugbrengen en voorzien in woon-werk behoeften, aantrekkelijke voorzieningen en groene buurten waar het fijn wonen is.

Vragen 

Heeft u nog vragen? U kunt ook een bericht sturen via www.vlaardingen.nl/contactformulier of bellen met (010) 248 4000.