Waarom moet ik een identiteitsbewijs aanvragen voor mijn kind?

Vraag

Waarom moet ik een identiteitsbewijs aanvragen voor mijn kind? De identificatieplicht geldt toch alleen voor volwassenen?

Antwoord

Identificatieplicht

De identificatieplicht geldt voor iedereen van 14 jaar of ouder. Vanaf die leeftijd moet uw kind op verzoek van een bevoegd ambtenaar een identiteitsbewijs kunnen tonen. Documenten waarmee minderjarigen zich kunnen identificeren zijn het paspoort, de Nederlandse identiteitskaart of - indien van toepassing - een reisdocument voor vreemdelingen of een reisdocument voor vluchtelingen.

Een minderjarige van 12 of ouder mag zelf een identiteitsbewijs aanvragen. Daarvoor hoeft geen toestemming van een ouder te zijn, dat mag dus ook alleen. 

Let op: Identificatieplicht bij medische zorg geldt ook voor 0- tot 14-jarigen. Heeft u voor uw kind medische zorg nodig bij een huisarts of andere zorgverlener. Dan is het belangrijk te weten dat bij medische zorg ook voor kinderen van 0 tot 14 jaar een identificatieplicht geldt. Hierbij gaat het om een eigen paspoort, eigen identificatiekaart.

In de zorg geldt dus geen leeftijdsgrens, deze identificatieplicht is er vanaf de geboorte. Ouders moeten dus voor hun kinderen een geldig identiteitsbewijs hebben als ze naar een dokter of andere zorgverlener gaan.

Reizen

Als u wilt reizen met een kind, heeft een kind altijd een reisdocument (paspoort of identiteitskaart) nodig.

 

Zie ook deze producten