Kan ik als duomoeder de juridische moeder worden van het kind van mijn vrouwelijke partner?

Vraag

Kan ik als duomoeder de juridische moeder worden van het kind van mijn vrouwelijke partner?

Antwoord

Ja, dat kan. Sinds 1 april 2014 kunt u eenvoudiger in juridisch opzicht de moeder worden van een kind dat u niet zelf op de wereld heeft gezet. Hiervoor is geen gerechtelijke procedure meer nodig. In een aantal gevallen wordt u automatisch de juridische moeder van het kind. Is dat niet zo, dan kunt u de juridische moeder worden door het kind te erkennen.

Automatisch de juridische moeder

Voor de wet bent u vanaf de geboorte van het kind automatisch de moeder als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de biologische moeder van het kind, en als het kind is verwekt met behulp van een anonieme donor. Hiervoor is een verklaring nodig van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. De verklaring moet u inleveren bij de geboorteaangifte.

Via erkenning de juridische moeder worden

Als het niet automatisch gaat, kunt u de juridische moeder worden door het kind te erkennen. Bijvoorbeeld als u niet getrouwd bent met de biologische moeder van het kind, of als u geen gebruik hebt gemaakt van een anonieme donor. Een kind erkennen kan zowel voor als na de geboorte. Als u wilt dat het kind uw achternaam krijgt, en niet die van de biologische moeder, dan moet zij persoonlijk aanwezig zijn bij de erkenning. U moet dan 'naamskeuze' doen. In andere gevallen kan zij ook schriftelijk toestemming geven.

Kind(eren) geboren voor 1 april 2014?

U kunt alleen automatisch de juridische moeder worden van een kind dat op of na 1 april 2014 geboren is. Is het kind geboren vóór 1 april 2014, dan kunt u het alleen erkennen (of adopteren).

Erkenning niet mogelijk na adoptie of na erkenning door man

Het is niet mogelijk om een kind te erkennen dat u al geadopteerd hebt. Ook is erkenning niet mogelijk als een man het kind al heeft erkend. Bij erkenning ontstaat 'juridisch ouderschap'. Een kind kan maar twee juridische ouders hebben. U kunt daarom alleen een kind erkennen dat nog niet twee juridische ouders heeft.
 

Zie ook deze producten