Een schat terug naar huis: De schenking van Wendy Verhagen

In de geschiedenis van Vlaardingen zijn maar weinig gebeurtenissen die zo'n diepe indruk hebben achtergelaten als de opgravingen in de Westwijk. Deze opgravingen in de jaren ‘50 van de vorige eeuw brachten een schat aan archeologische vondsten naar boven. Deze vondsten schenen een nieuw licht op de absolute prehistorie van deze regio. We zijn trots dat de Vlaardingencultuur een eigen Wikipediapagina heeft! Nu, tientallen jaren later, zijn zes voorwerpen die zijn opgegraven in en rond de Westwijk teruggekeerd naar Vlaardingen. Plek van vertrek: de kast in de woonkamer van Wendy Verhagen in Overijssel.

Wendy Verhagen

Een bijzondere terugkeer

Waarom is deze terugkeer zo bijzonder? Wendy Verhagen, zal zichzelf nooit een echte Haringkop noemen. Daarvoor heeft ze na haar geboorte te kort in de Haringstad gewoond. Toch ligt hier een belangrijk deel van haar familiegeschiedenis. Haar vader, Henk Verhagen, was in de jaren 50 medeoprichter van de Archeologische Werkgemeenschap Westelijk Nederland (AWWN). Dankzij zijn doortastendheid en de samenwerking met zijn vriend Cees Wind en andere leden van Helinium (de Vlaardingse afdeling van de AWWN), werden de opgravingen in de Westwijk met succes uitgevoerd. Deze opgravingen legden het fundament voor wat we nu kennen als de Vlaardingencultuur.

Een schenking uit liefde

De schenking van Wendy bestaat uit een bord, een grote pot uit de IJzertijd en vermoedelijk een bijgift – een voorwerp dat zo’n 5000 jaar geleden aan een overledene werd meegegeven in het graf. Ook een rand van een kookpot uit de Vlaardingercultuur tijd (2900 tot 2600 voor Chr.), zijn geschonken aan Vlaardingen. De voorwerpen keren daarmee terug naar de plek waar ze oorspronkelijk gevonden zijn.

Deze schenking was echter niet volledig Wendy’s eigen idee. “Toen mijn moeder in 2012 overleed, vond ik een handgeschreven briefje dat bij haar testament hoorde. Hierin stond dat ze graag wilde dat alle archeologica die nog in huis stonden, teruggegeven zouden worden aan Vlaardingen. Ik vervul dus eigenlijk de laatste wens van mijn moeder,” vertelt Wendy.

Echt ‘Vlaardings’

Het terugbrengen van deze voorwerpen naar Vlaardingen gaf Wendy een goed gevoel. Vanuit Steenwijk, waar ze nu woont, heeft ze ook al wat voorwerpen aan Den Haag geschonken. Maar voor Vlaardingen voelde het anders. “Het hoort daar. Het hoort in Vlaardingen. Als er morgen iets met mij gebeurt, belanden die spullen bij de kringloopwinkel om de hoek. Dat gaf me geen fijn gevoel,” legt ze uit.

Een warm ontvangst

Met dat onrustige gevoel nam Wendy contact op met het archeologisch depot in Vlaardingen. Wat haar nog het meeste bijstaat, is de warme ontvangst die ze daar kreeg. “Er werden foto’s van mij gemaakt met die oude voorwerpen en iedereen was enorm enthousiast,” herinnert ze zich. Maar het mooiste moment van haar tocht naar Vlaardingen is iets wat eigenlijk nog moet gebeuren.

Een cirkel die rondkomt

Toen Wendy aankwam, lieten ze haar een vitrine zien met een foto van Cees Wind met allerlei archeologische vondsten achter het glas. “Mij werd verteld dat de dochter van Cees Wind precies hetzelfde heeft gedaan als ik, door alle oude spullen van haar vader aan Vlaardingen te schenken. Toen zeiden ze dat ze voor mijn vader ook zo’n vitrine willen opbouwen. Dat vond ik zo mooi. Ik kreeg meer dan een brok in mijn keel. Ik heb even gehuild van trots en het fijne gevoel dat er nog zoveel activiteit is in Vlaardingen wat betreft de archeologie. Mijn vader zou dat héél mooi gevonden hebben”

Een erfgoed om te koesteren

Hoewel Wendy al op jonge leeftijd uit Vlaardingen vertrok, is er door deze schenking toch een bijzondere band ontstaan met de stad. Het gaat niet zozeer om haar eigen relatie met Vlaardingen, maar om de blijvende impact van haar vader op het culturele erfgoed van de stad. "Ik voel steeds meer de trots op het werk van mijn vader." zegt Wendy.

Deze schenking is niet alleen een eerbetoon aan Henk Verhagen, maar ook een tastbare herinnering aan een tijd waarin de geschiedenis van Vlaardingen voor het eerst werd blootgelegd. Zoveel geschiedenis in Vlaardingen terwijl het mooiste nog moet komen.