Nieuwe woningbouw in de Rivierzone als ode aan ons Erfgoed
Hoe bouw je een stad vol charme en historie? Het antwoord op die vraag staat in deze column, geschreven door Sebastiaan Brouwer, de projectleider Rivierzone in dienst van de Gemeente Vlaardingen! Ontdek hoe een dosis durf, inspiratie en een vleugje nostalgie helpen om Vlaardings erfgoed te behouden terwijl we nieuwe woningen bouwen. Lees zijn column voor een verrassend kijkje in de keuken van onze gebiedsontwikkeling, waar het verleden en de toekomst hand in hand gaan!
Ik heb het geluk dat ik dagelijks meemaak hoe kunst, cultuur en erfgoed een essentiële rol spelen in de ontwikkeling van onze stad. Een perfect voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de Rivierzone, een gebied dat rijk is aan Vlaardings industrieel en maritiem erfgoed. Deze historische panden, zoals de monumentale pakhuizen en oude fabrieken, staan al jaren te wachten op een tweede leven. Maar hoe kunnen we dit erfgoed behouden en tegelijkertijd voldoen aan de dringende woningnood? De oplossing ligt in een combinatie van durf, inspiratie en participatie.
De Rivierzone is natuurlijk een enorm interessant gebied in Vlaardingen. Hier willen we uiteindelijk tussen de 2500 en 3000 woningen bouwen, een toevoeging die de stad met zo'n 10% zal laten groeien. Maar nieuwbouw betekent niet dat we het oude vergeten. Integendeel, de historische panden in dit gebied geven Vlaardingen zijn unieke karakter en vertellen juist het verhaal van onze visserijstad. Dit stoere erfgoed is een bron van inspiratie en juist een unieke een kans om nieuwbouw naadloos te laten aansluiten op het verleden.
Het behoud van erfgoed bij de gebiedsontwikkeling van de Rivierzone is essentieel voor de identiteit van het gebied. Daar helpt de locatie met al die gave gebouwen goed aan mee. Als je huizen gaat bouwen op een weiland duurt het heel lang voordat er sfeer komt in een gebied. Dat is het allermooiste aan erfgoed: dat geeft gelijk sfeer. Vaak vinden mensen de combinatie tussen oudbouw en nieuwbouw het tofste wat er is. Wat aanspreekt zijn getransformeerde kerken en bibliotheken. Hoe stoer is het om in een oud pakhuis te wonen?
Het liefste zie ik dat het morgen al helemaal af is. Maar het heet niet voor niets ‘programma Rivierzone.’ De transformatie is een langdurig traject, met een geschatte looptijd van 8 tot 10 jaar. Gedurende deze periode zullen we gefaseerd te werk gaan, waarbij we steeds een stap dichter bij een nieuw en levendig stadsdeel komen. Recent hebben we al enkele belangrijke stappen gezet, zoals de start van de bouw rond het Museumkwartier en we hebben groen licht gekregen van de Raad van State voor 2 andere grote woningbouwprojecten: het Eiland van Speyk en District U.
Het hele idee van de ontwikkeling van de Rivierzone is de stad en de rivier weer te verbinden. Als je nu uit de metro stapt bij Vlaardingen Centrum, kan je het water niet zien. Hoe leuk zou het zijn als je bij het verlaten van de metro een binnenvaartschip kan zien varen en daarna de stad in kan lopen?
Als projectleider Rivierzone van de gemeente Vlaardingen geloof ik sterk in de kracht van erfgoed om sfeer en identiteit aan het gebied te geven. De Rivierzone is niet alleen een plek voor nieuwe woningen, maar ook een gebied waar het verleden en de toekomst samenkomen. Door de rauwe charme van historische panden te combineren met nieuwe ontwikkelingen, creëren we een levendige en toekomstbestendige wijk. Zo bouwen we niet alleen aan woningen, maar ook aan een blijvende verbinding met onze historie, cultuur en gemeenschap zodat we de komende 100 jaar weer vooruit kunnen. Je hebt wel even de adem nodig, maar dan doe je het ergens voor.