De rijdende revolutie: de stadskaravaan in volle vaart

De Stadskaravaan dendert door Vlaardingen en parkeert kunst en cultuur in elke wijk. Ontdek hoe deze culturele revolutie begon, waarom iedereen zo enthousiast is en wat je deze zomer absoluut niet mag missen? Lees verder voor een inspirerend interview vol culturele verrassingen en persoonlijke drijfveren!

mensen verkleed als grote vogels tijdens de stadskaravaan

Ze heeft nog geen eigen, drijvend standbeeld in de Vlaardingse haven maar zonder problemen mag je Kimberly Ruppert de drijvende kracht noemen achter de Stadskaravaan in Vlaardingen. Kimberly werkt bij Stadsgehoorzaal Vlaardingen als Coördinator Productie en Fondsenwerving. Zij en haar team zetten zich in om kunst en cultuur naar verschillende wijken in Vlaardingen te brengen, met als doel de drempels tot cultuur te verlagen. “Het allerleukste is het als je de verwondering ziet ontstaan bij het publiek. Dat geeft zo’n enorm yes-gevoel!”

Hoe is de Stadskaravaan gaan rollen?

"Tijdens de coronaperiode hebben we onderzoek laten doen naar hoe cultuur leeft in Vlaardingen. Daaruit bleek dat een grote groep mensen in de stad nauwelijks in aanraking kwam met cultuur. Toen ontstond het idee van de Stadskaravaan. In plaats van dat we gingen wachten tot de mensen naar ons toe kwamen hebben we actief de keuze gemaakt om naar de mensen toe te gaan.”

Ben jij altijd degene geweest die kar heeft getrokken?

“Ja en nee. Onze directeur Renske Verbeek heeft het project toen opgestart en ik was verantwoordelijk voor de productie en organisatie. Sinds dit jaar heb ik de leiding volledig overgenomen. Het is geweldig om te zien hoe het festival zich heeft ontwikkeld en hoeveel mensen we kunnen bereiken."

Waarom is de Stadskaravaan zo bijzonder?

"Het unieke aan de Stadskaravaan is dat we kunst en cultuur letterlijk naar de mensen toe brengen. We gaan zelf de wijken in naar plekken waar mensen wonen die niet snel naar een theater of museum gaan. Dit verlaagt de drempel enorm. Daarnaast is de diversiteit van het programma een belangrijke factor. We hebben een smaak voor iedereen: muziek, theater, workshops en activiteiten voor kinderen. Elke keer een feest voor iedereen."

Pas je het programma en de activiteiten aan op de wijken waar de Stadskaravaan plaatsvindt of is het elke keer hetzelfde feestje voor iedereen?

"Voor elke editie kijken we naar wat er leeft en speelt in de wijk. Dus het feest is inderdaad elke keer net even anders. We organiseren vooraf een kick-off met lokale ambassadeurs en organisaties die heel actief zijn in de wijk. Daar vragen we wat de mensen willen zien. Dit levert vaak hele waardevolle input op. Ook spreken we zo inwoners die aanbieden om hapjes en drankjes te verzorgen of te helpen met de opbouw van het festival. Enorm leuk!

Ook dit jaar zijn er nieuwe edities. In juni in de Holy en in september in de Westwijk.

“In juni hadden we een gevarieerd programma met onder andere een optreden van Pater Moeskroen, bekend van een carnavalsliedje over ‘Joost.’ We hadden ook lokale muziek en de band Undercover Heroes. Voor de kinderen was er jeugdtheater van Dirk Scheele, een silent disco en schminken. Het Museum Vlaardingen had een mobiele expositie en er waren allerlei kraampjes met heerlijke hapjes. In september hebben we weer een nieuwe editie gepland met andere verrassingen. Uit de kick-off voor de editie in de Westwijk kwamen zulke mooie dingen!”

Andere verrassingen en uit de kick-off kwamen mooie dingen. Daar wil ik natuurlijk wel meer over weten!

“Het leuke aan die kick-off was dat daar een groep jongeren bij was. Normaal is dat een hele moeilijke doelgroep om te bereiken. Zij kwamen daar met zulke goede energie, het was bijna overweldigend. De input die ze gaven was ook echt waardevol. Ze noemden totaal andere artiesten dan dat ik zou noemen. Er was ook een jongen die aangaf dat hij graag een plek zou willen hebben tijdens de Stadskaravaan om haren te knippen. Superleuk natuurlijk. Zulke initiatieven proberen we dan ook daadwerkelijk een plek te geven tijdens het festival."

Je werk valt op want jullie zijn dit jaar genomineerd voor de Event Impact Award. De bekende vraag bij zo’n nominatie of uitreiking is: wat ging er door je heen toen je die nominatie binnenkreeg?

"Dat was een enorme eer! Het voelt als een erkenning voor al het harde werk dat we erin hebben gestoken. Een fijne kers op de taart. Hoewel we de prijs niet hebben gewonnen, heeft de nominatie ons extra gemotiveerd om door te gaan en nog meer impact te maken. Het is fijn om te weten dat wat we doen gewaardeerd wordt. Ik heb toen samen met Renske een pitch gegeven over de Stadskaravaan voor een grote groep mensen. Dat was wel even spannend"

Door het succes en de nominatie voor de Event Impact Award kan ik me voorstellen dat je het nu nóg vaker over de Stadskaravaan hebt. Waar gaat het in die gesprekken nou te weinig over?

Wat veel mensen niet weten, is hoeveel samenwerking er achter de schermen plaatsvindt. We werken nauw samen met lokale organisaties en vrijwilligers. Elke editie wordt afgestemd op de specifieke wijk waar we naartoe gaan. We organiseren kick-off bijeenkomsten om het het programma zo relevant en aantrekkelijk mogelijk te maken. Deze samenwerking maakt de Stadskaravaan écht bijzonder. Het is echt een gezamenlijke prestatie"

Samenwerking brengt ook uitdagingen met zich mee. Wat zijn de hobbels die Stadskaravaan moet nemen?

Een grote uitdaging is om de betrokkenheid en het enthousiasme van mensen vast te houden. Vorig jaar was een feestjaar met het vieren van het 750-jarig bestaan van de Vlaardingse stadsrechten. Iedereen maar je merkt nu dat het moeilijker is om mensen weer in beweging te krijgen. Het vergt constant aandacht en inspanning om iedereen betrokken te houden. Ook het continu aanpassen van het programma aan de wensen van verschillende wijken is een uitdaging, maar wel een hele leuke! We zijn helemaal klaar om met de uitdagingen aan de slag te gaan en weer een cultureel feest te bouwen met de inwoners van Vlaardingen!”