Nieuwsbrief gemeenteraad - week 29 2025
In deze nieuwsbrief informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de raadscommissies en de gemeenteraad en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid.
Terugblik op extra raadscommissie van 10 juli
Op donderdag 10 juli vond een extra vergadering van de raadscommissie plaats. Het volgende onderwerp werd besproken:
Agendaverzoek De Snaaijerflats
Dit onderwerp betrof een rondetafelgesprek naar aanleiding van een agendaverzoek van de heer Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) over de Snaaijerflats. In het agendaverzoek wordt gewezen op problemen in de wijk, waaronder overlast door vuilnis op straat, aantasting van de leefbaarheid en een gevoel van onveiligheid onder de bewoners. Vijf bewoners van de flats kwamen de raadscommissie toespreken en ook de directeur van Waterweg Wonen, de heer Kox, was uitgenodigd en aanwezig. Nadat de bewoners inspraken, werd er een reflectie gegeven door de heer Kox. Wethouder Somers-Gardenier gaf een reflectie. Nadat de raadscommissie alle informatie tot zich had genomen was er gelegenheid om vragen te stellen aan de genodigden en aan met elkaar te spreken. Er is onder andere gesproken over wat Waterweg Wonen tot nu toe heeft ondernomen, en wanneer er actie wordt ondernomen om de zorgen van de bewoners weg te nemen. Dit onderwerp betreft geen raadsvoorstel, en komt daarom niet terug bij een ander gremium van de gemeenteraad.
Terugblik op de raadsvergadering van 10 juli
Op donderdag 10 juli vond de tiende raadsvergadering van 2025 plaats.
Besluitstukken
Als besluitstukken na de behandeling in een raadscommissie stonden op de agenda: Wegsleepverordening 2025, Aanvulling en autorisatie krediet uitbreiding en renovatie basisschool ’t Palet Holy en voorfinanciering en kinderopvang bij ’t Palet Holy in het kader van het IKC, Aanwijzing lokale publieke omroep en Meerjaren Programma Grondzaken (MPG) 2025. Als besluitstuk zonder behandeling Raadscommissie stond het onderwerp autorisatie investeringskrediet vernieuwbouw Groen van Prinsterlyceum. Alle voorstellen werden aangenomen.
Bespreekstukken na behandeling raadscommissie
Als eerste bespreekstuk op de agenda stond de kaderstellende notitie Omgevingsprogramma Nieuwe Binnenstad.
Mevrouw Solleveld (ONS.Vlaardingen) diende een amendement in om het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad als gevolg van nieuwbouwplannen voor woningen uit te breiden. Het amendement werd verworpen. Zij diende ook een motie in met het verzoek aan het college om inzichtelijk te maken welk strategisch vastgoed in de binnenstad, waar mogelijk aangekocht kan worden om een parkeergarage in te verwezenlijken én ook om meer invloed te krijgen op het winkelaanbod. De motie werd aangenomen.
De heer De Reus (CU-SGP) diende een amendement in om onder andere toe te voegen dat de uitstraling van wegen en straten moeten aansluiten de inrichting van aan autoluwe binnenstad en er onder andere wordt gezorgd voor voldoende (bewaakte) fietsparkeervoorzieningen. Het amendement werd aangenomen. De heer De Reus (CU-SGP) en de heer Veugelers (CDA) dienden een amendement in om te onderzoeken of de onderwijsbehoefte overeenkomt met de beschikbare onderwijsvoorzieningen in de Binnenstad en het omliggende (grotere) centrumgebied. Dit amendement werd aangenomen. De heer De Reus (CU-SGP), de heer Hess (VVD) en de heer Veugelers (CDA) dienden een motie in met de oproep aan het college om onder andere de Westhavenkade te versterken als hoogwaardige en herkenbare entree van de binnenstad. De motie werd aangenomen. De heer De Reus (CU-SGP) diende een motie in met het verzoek om bij uitvoering van het Omgevingsprogramma Nieuwe Binnenstad te onderzoeken of er een fietspad door of langs het Liesveldpark gerealiseerd kan worden. De motie werd aangenomen.
De heer Vleeschhouwer (D66), de heer Voorburg (GroenLinks), de heer Van Rij (PvdA) en mevrouw Molenaar (VV200/Leefbaar Vlaardingen) dienden een amendement in om de gezondheid in de binnenstad te verbeteren door onder andere te streven naar een leefomgeving die gezond is en uitnodigt tot gezond gedrag, een omgeving die mensen stimuleert tot meer bewegen, ontmoeten en gezonder eten. Het amendement werd aangenomen.
De heer Hoekstra (SP) diende een amendement in om het Liesveldviaduct niet af te sluiten en het Liesveldviaduct ook niet te transformeren tot een stadspark. Het amendement werd verworpen.
De heer Veugelers (CDA) diende een amendement in om onder andere de herinrichting van de Binnenstad te richten op het aantrekken van een gevarieerd en onderscheidend winkelaanbod, inclusief vernieuwende concepten, regionale publiekstrekkers en ondernemers met een uniek profiel. Het amendement werd aangenomen.
De heer Van de Zande (VVD) en de heer Veugelers (CDA) dienden een motie in met het verzoek om onder andere met de kleine(re) eigenaren van vastgoed in de Vlaardingse binnenstad in overleg te treden om te onderzoeken wat zij kunnen en willen doen voor de Vlaardingse binnenstad. De motie werd aangenomen.
De heer Boers (Heel de stad) diende een amendement in met als doel om te voorkomen dat het Veerplein, Liesveld, het Liesveldviaduct, en een deel van de Hoogstraat zo lang verbouwd zouden worden en om in plaats daarvan binnen twee jaar klaar te zijn. Het amendement werd verworpen.
Als tweede werd er gesproken over de jaarrekening 2024 en de eerste voortgangsrapportage 2025. Beide voorstellen werden aangenomen. Mevrouw Solleveld (ONS.Vlaardingen) diende een motie in waarin onder andere teleurstelling werd uitgesproken dat zowel afgelopen jaar als begin dit jaar er geen maatregelen zijn getroffen om het stadhuis toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. De motie werd verworpen.
Als derde werd gesproken over de partiële handhaving van Mrija. Het voorstel werd aangenomen. Er werd door de heer Vleeschhouwer (D66), de heer Voorburg (GroenLinks), mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen), de heer Van Rij (PvdA) en de heer De Reus (CU-SGP) een motie in gediend. In de motie werd het college verzocht om bij het opstellen van de business case voor partiële handhaving van Mrija te streven naar het maximaal haalbare aantal opvangplekken, met inachtneming van redelijke kosten en behoud van een aanvaardbare ruimtelijke kwaliteit. De motie werd aangenomen. De heer Hoogendijk (ONS.Vlaardingen), de heer Van de Zande (VVD), mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) en de heer De Reus (CU-SGP) dienden een motie in. In deze motie werd het college opgeroepen om onder andere in gesprek te gaan met het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de Vlaardingse woningcorporaties over de mogelijkheid om de woningen op Mrija te leasen, huren, overnemen. Het doel hiervan was om deze in te zetten voor tijdelijke reguliere bewoning tot uiterlijk 2030, na afloop van de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne en deze woningen te verhuren als tijdelijke huur. De motie werd aangenomen. De heer Boers (Heel de stad) riep het college op om af te zien van het besluit om 100 vluchtelingen op te vangen, en daarmee het besluit met betrekking tot de aanwijzing van de opvanglocatie Zuidbuurtseweg 1 in te trekken. De motie werd verworpen.
Aan de behandeling van de volgende agendapunten is de gemeenteraad tijdens deze vergadering niet meer aan toe gekomen: afwijzen onttrekking aan de openbaarheid van een parkeerplaats aan de Graaf Walramlaan, Verordening Jeugdhulp Vlaardingen 2025 en de motie vreemd aan de orde ‘Eerst aanwijzing, dan pas uitvoering - pas op de plaats met aardgasvrij’. De onderwerpen zijn verplaatst naar de raadsvergadering van 16 en 17 juli.
De vergaderingen zijn in het geheel na te kijken en te luisteren via vlaardingen.raadsinformatie.nl. Ook alle vergaderstukken en stemmingsuitslagen zijn hier te vinden. De eerstvolgende raadsvergadering staat gepland op woensdag 16 en donderdag 17 juli.
Agenda
Op woensdag 16 juli om 19.00 uur en donderdag 17 juli om 15.00 uur vindt de raadsvergadering plaats in de Raadszaal van het stadhuis. U bent van harte welkom om deze vergaderingen bij te wonen. De volgende onderwerpen staan op de agenda:
Woensdag 16 juli:
- Voorjaarsnota 2025 (start met eerste termijn gemeenteraad)
Donderdag 17 juli:
- Voorjaarsnota 2025 (start met eerste termijn college)
- Afwijzen onttrekking aan de openbaarheid van een parkeerplaats aan de Graaf Walramlaan
- Verordening Jeugdhulp Vlaardingen 2025
- Motie Eerst aanwijzing, dan pas uitvoering - pas op de plaats met aardgasvrij
Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met beeld en geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken.
Sprekersplein
Wilt u de gemeenteraadsleden uw standpunt over een onderwerp vertellen, dan is er de mogelijkheid tot inspreken. Inspreken kan op het sprekersplein voorafgaand aan de vergaderingen van de raadscommissie normaal gesproken van 19.30 tot 20.00 uur. De eerstvolgende mogelijkheid tot inspreken is op 4 september. Wilt u inspreken? Dan moet u zich aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering via griffie@vlaardingen.nl.
Gast van de Raad
Omdat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat inwoners weten waarover vergaderd wordt en hoe de gemeenteraad werkt, nodigt de gemeenteraad u uit om als Gast van de Raad aanwezig te zijn.
Wilt u een keer als Gast van de Raad ontvangen worden? Meld u dan aan bij de griffie via griffie@vlaardingen.nl of via 010-248 4000. De eerstvolgende mogelijkheid is na de zomer op 25 september. U kunt alleen uzelf aanmelden.