Nieuwsbrief gemeenteraad - week 27 2025
In deze nieuwsbrief informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de raadscommissies en de gemeenteraad en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid.
Agenda
Op donderdag 3 juli aanstaande om 20.00 uur vindt een extra Raadsvergadering plaats in de Raadszaal van het stadhuis. Tijdens deze vergadering wordt de profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld door de raad en aangeboden aan de Commissaris van de Koning. U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.
Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met beeld en geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken.
Aansluitend vindt om 21.00 uur de Raadscommissievergadering plaats in de Raadszaal. De volgende onderwerpen staan op de agenda:
- Jaarrekening 2024, eerste voortgangsrapportage 2025 en de voorjaarsnota 2025
- Meerjaren Programma Grondzaken (MPG) 2025
Wilt u deze raadscommissievergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken.
Sprekersplein
Wilt u de gemeenteraadsleden uw standpunt over een onderwerp vertellen, dan is er de mogelijkheid tot inspreken. Inspreken kan op het sprekersplein voorafgaand aan de vergaderingen van de Raadscommissie van 19.30 tot 20.00 uur. De eerstvolgende mogelijkheid tot inspreken is op 3 juli aanstaande. Wilt u inspreken? Dan moet u zich aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering via griffie@vlaardingen.nl.
Gast van de Raad
Omdat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat inwoners weten waarover vergaderd wordt en hoe de gemeenteraad werkt, nodigt de gemeenteraad u uit om als Gast van de Raad aanwezig te zijn.
Wilt u een keer als Gast van de Raad ontvangen worden? Meld u dan aan bij de griffie via griffie@vlaardingen.nl of via (010) 248 4000. De eerstvolgende mogelijkheid is woensdag 16 juli aanstaande. U kunt alleen uzelf aanmelden.
Terugblik raadscommissievergadering 26 juni 2025
Verordening Jeugdhulp Vlaardingen 2025
De Verordening Jeugdhulp Vlaardingen 2023 moet worden aangepast vanwege uitspraken van de Centrale Raad van Beroep over onder andere de beoordeling van de 'eigen kracht' in de Jeugdwet. Ten opzichte van de huidige verordening zijn in de nieuwe verordening bepalingen opgenomen en aangescherpt met het doel de rechtszekerheid van de jeugdigen en hun ouders te vergroten, de kwaliteit van de jeugdhulp te waarborgen en misbruik van voorzieningen tegen te gaan. Daarnaast zijn bijvoorbeeld regels opgenomen over de mogelijkheid om digitaal een hulpvraag te melden bij het wijkteam, aanvullende kwaliteitseisen waar jeugdhulp aan moet voldoen, regels over misbruik en fraude, de overgang van 18- naar 18+ en de afbakening van de Jeugdwet met andere wetten. Ook is de vertrouwenspersoon voor kinderen en hun ouders nadrukkelijk opgenomen zoals de gemeenteraad eerder gevraagd had. Er waren vragen over wat er gedaan ging worden met de meer praktische adviezen van de adviesraad Sociaal Domein die niet in de verordening verwerkt konden worden, de juridische houdbaarheid van de verordening met de uitwerking in het productenboek dat niet bij de stukken zat en de monitoring. Dit raadsvoorstel komt als besluitstuk terug bij de raadsvergadering van 10 juli aanstaande tenzij de schriftelijke beantwoording van de vragen over de juridische borging tot moties of amendementen leidt bij de fracties van VV2000/Leefbaar Vlaardingen en AOV.
Aanwijzing lokale publieke omroep
Dit voorstel ging over het opnieuw aanwijzen van de Stichting Lokale Omroep Vlaardingen, nu bekend als Omroep Twee, als Lokale publieke omroep. De gemeenteraad moet advies uitbrengen over de vraag of de Stichting Lokale Omroep Vlaardingen voldoet aan de in de Mediawet opgenomen eisen die gesteld worden aan een lokale publieke media-instelling.
Er waren vragen over de mogelijkheid om de Raadscommissievergaderingen ook op beeld uit te kunnen zenden. Dit raadsvoorstel komt als besluitstuk terug bij de raadsvergadering van 10 juli aanstaande.
Nieuwe regionale nota Werk & Inkomen
Om tot een nieuwe regionale nota Werk & Inkomen te komen is aan de (steun)raadsleden input gevraagd. Ditzelfde is recent ook in de gemeenten Schiedam en Maassluis gevraagd. De regionale nota Werk en Inkomen geeft voor de komende vier jaar onder andere richting aan de opdracht van Stroomopwaarts, het Participatiebedrijf van de drie MVS-gemeenten.
Er waren vragen over de mensen in een uitkering die al langer dan 5 jaar in het uitkeringsbestand zitten, over de beweging dat Stroomopwaarts ook met mensen die bij het UWV komen aan de slag gaat als die mensen dat willen en hoe de scherpe keuzes die gemaakt moeten worden rijmen met de missie en visie van Stroomopwaarts. Er werden dilemma’s besproken over focus op het aanpakken van de meest kansrijke groepen of even veel aandacht voor alle groepen en of de inzet maximaal moet zijn op werkgevers of op leertrajecten voor de meest kwetsbare groepen. Daarnaast werd er gediscussieerd over of betaald werk het hoogste goed is of dat vrijwilligerswerk en maatschappelijke bijdrage daaraan gelijkwaardig zou moeten zijn. Er werd veel belang gehecht aan betaalde arbeid wanneer dat mogelijk is en kijken naar effectiviteit van de inzet met het oog op duurzame uitstroom met oog voor maatwerk waar mogelijk. Deze inbreng zal deze zomer verwerkt worden en half oktober wordt een concept regionale nota verwacht.
Beboeten van daklozen
Dit onderwerp betreft een agendaverzoek van mevrouw Bouchrit (GroenLinks), de heer De Reus (ChristenUnie-SGP) en mevrouw Rots (D66) en gaat over inzicht in beleid over boetes die worden gegeven aan dakloze personen. Er werd onder andere gesproken over de discretionaire bevoegdheid van politiemensen en de huidige handhavingsmethodiek. Burgemeester Wijbenga- van Nieuwenhuizen deed de toezegging dat hij de handhavingsmethodiek met betrekking tot daklozen zal bespreken met de politie, handhaving en het ministerie, in overleg zal gaan met zorgpartijen over de vraag of zij voldoende in positie worden gebracht, en om te kijken naar de handhavingsmethodiek bij andere steden en wat Vlaardingen daarvan kan leren. Hij neemt daarin ook mee of het beboeten via artikel 225a van de algemene plaatselijke verordening (APV) eerlijk is ten opzichte van mensen die niet dakloos zijn. Ook geeft hij aan inzicht te geven over deze problematiek in relatie tot arbeidsmigranten en een uitleg te verzorgen over discretionaire bevoegdheden van de politie. Hij geeft aan de gemeenteraad in december 2025 over de uitkomsten hiervan te informeren. De indieners van het agendaverzoek geven aan deze informatie af te wachten.
Partiele voortzetting Mrija
Bij dit onderwerp werd een voorstel aan de raad besproken waarin het college het voorstel doet om de opvanglocatie Mrija gedeeltelijk voort te zetten met circa 800 opvangplekken voor Oekraiense ontheemden na 1 juli 2026. Op 19 juni werd dit voorstel beeldvormend besproken, en dit keer werd het oordeelsvormend besproken. Er werd een motie aangekondigd door de heer Vleeschhouwer (D66), de heer Voorburg (GroenLinks), mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) en de heer Van Rij (PvdA). De motie roept op om te streven naar een maximale hoeveelheid opvangplekken, met inachtname van de kosten en kwaliteit van de leefomgeving. Er werd vervolgens onder andere ook gesproken over de methode waarmee gekozen wordt wie er gezien de gedeeltelijke afbouw niet meer kan verblijven bij Mrija en overname van de woningen door woningcorporaties. Na de beraadslaging werd geconcludeerd dat het onderwerp door kan als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 10 juli aanstaande.
Kaderstellende startnotitie Omgevingsprogramma Nieuwe Binnenstad
Het college heeft de raad een startnotitie voorgelegd om uitgangspunten en kaders vast te stellen voor de verdere uitwerking van het Omgevingsprogramma Nieuwe Binnenstad. Op 19 juni werd dit raadsvoorstel beeldvormend besproken en is er een presentatie verzorgd. Er werd nu oordeelsvormend over het raadsvoorstel besproken. Er zijn vier amendementen en een motie aangekondigd bij dit onderwerp. De heer Hoekstra (SP) kondigde een amendement aan over het openhouden van het Liesveldviaduct met het oog op doorgaand verkeer. De heer Veugelers (CDA) kondigde een amendement aan met als doel meer bezoekers trekken naar de binnenstad. De heer Vleeschhouwer (D66), de heer Voorburg (GroenLinks), mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) en de heer Van Rij (PvdA) kondigde een amendement aan over het verwerken van gezondheidsaspecten in het omgevingsprogramma, en mevrouw Solleveld (ONS. Vlaardingen) kondigde een amendement aan over het uitbreiden van de parkeermogelijkheden in de binnenstad. Mevrouw Solleveld (ONS. Vlaardingen) kondigde ook een motie aan over het aankopen van strategisch vastgoed met als doel het mogelijk realiseren van parkeergelegenheid of invloed te krijgen op het winkelaanbod. Na de beraadslaging werd geconcludeerd dat het onderwerp door kan als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 10 juli 2025.