Nieuwsbrief gemeenteraad - week 24 2025
In deze nieuwsbrief informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de raadscommissies en de gemeenteraad en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid.
Terugblik op de raadscommissie van 5 juni
Op donderdag 5 juni 2025 vond de vergadering van de raadscommissie plaats. De volgengde onderwerpen werden besproken:
Sprekersplein
Voorafgaand aan de raadscommissies heeft de gemeenteraad drie insprekers ontvangen die spraken over het onderwerp ‘locatiebesluit school Broekweg’. De eerste twee insprekers benadrukten dat de Marktbuurt de school niet aan kan met de problemen die er al zijn en die door de school vergroot zouden worden. De derde spreker benadrukte het belang van een nieuwe school voor meerdere scholen in Vlaardingen die een tekort aan lokalen hebben en met de nieuwe school weer in de dan vrijvallende scholen terecht kunnen.
Geen school op Broekweg & Locatiebesluit nieuwbouw school Broekweg & uitgangspunten integrale gebiedsontwikkeling Marktbuurt
Dit onderwerp is op 20 maart 2025 besproken tijdens een rondetafelgesprek met inwoners, wethouder Kegel en (steun)raadsleden. Op 5 juni is het onderwerp beeldvormend en oordeelsvormend behandeld in de raadscommissie. Ter bespreking lagen drie documenten voor: het initiatiefvoorstel van ONS.Vlaardingen, de reactie van het college hierop en het raadsmemo ‘Voorgenomen besluit Broekweg uitgangspunten integrale gebiedsontwikkeling Marktbuurt’. Er werd gesproken over waarom er geen gebruik is gemaakt van de leegstaande schoolgebouwen in het verleden en over alternatieven om de parkeerdruk in te perken. Daarnaast kwam aan de orde dat bij toekomstige nieuwbouwprojecten tijdig rekening moet worden houden met onderwijshuisvesting en andere maatschappelijke voorzieningen. Meerdere (steun)raadsleden gaven in de oordeelsvormende fase aan te zoeken naar een balans tussen het vastgestelde Integraal Huisvestingsplan (IHP) en de wensen en zorgen van inwoners in de Marktbuurt. VV2000/Leefbaar en ChristenUnie-SGP overwegen moties en amendementen. Het onderwerp wordt als bespreekstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 12 juni.
Ieder jaar worden de deelnemende gemeenten van gemeenschappelijke regelingen gevraagd om een zienswijze te geven op de hun ontwerpbegroting van die regelingen. Het college stelt deze zienswijzen in concept voor de gemeenteraad op en biedt ze middels een raadsvoorstel aan. De gemeenteraad kan via moties en amendementen de zienswijze wijzigen of aanvullen. Wanneer de gemeenteraad de zienswijzen vaststelt, worden ze verzonden naar de gemeenschappelijke regelingen. Het algemeen bestuur van de regeling stelt vervolgens de (gewijzigde) begroting vast, waarbij de zienswijzen worden betrokken. Het algemeen bestuur bestaat uit wethouders of burgemeesters van de deelnemende gemeenten.
Zienswijze op de 1e ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 Stroomopwaarts
Stroomopwaarts ondersteunt de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam bij het bereiken van zelfstandigheid en het op weg gaan naar werk en inburgering volgens de Participatiewet. Er werd gesproken over de teruglopende omzet in het werkleerbedrijf en zorgen deelde rondom het teruglopen van de uitstroom. Er werd geoordeeld dat de zorgen vanuit de gemeenteraad voldoende terugkomen in de conceptzienswijze. Er zijn geen moties of amendementen aangekondigd en het onderwerp wordt als besluitstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 12 juni.
Zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 GGD Rotterdam Rijnmond
Er werd gesproken over de keuze om niet in te zetten op infectiebestrijding, terwijl de vaccinatiegraad wel afneemt en over het op peil houden van de kwaliteit van de kinderopvanginspectie. Mevrouw van Huizen stelt dat de VVD-fractie nog niet overtuigd is dat bij het bezuinigen de juiste keuzes worden gemaakt en overweegt een motie of amendement. Het onderwerp komt als bespreekstuk terug op de raadsvergadering van 12 juni.
Zienswijze op de eerste ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 Rogplus
Rogplus is een gemeenschappelijke regeling van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Zij kopen zorg, hulp en hulpmiddelen in voor het MVS Jeugdhulpmodel, waaronder scootmobiels en huishoudelijke hulp. Er werd gesproken over onder meer de taakstelling om te bezuinigen binnen de eigen organisatie, de wachtlijsten voor beschermd wonen en de keuze om geen kaderbrief op te nemen ondanks het verscherpte risicoprofiel. Het onderwerp wordt als besluitstuk behandeld tijdens de raadsvergadering van 12 juni.
Zienswijze op de ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 van de gemeenschappelijke regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR)
De gemeente Vlaardingen is bij de GRJR nog aangesloten voor de specialistische jeugdzorg; Rogplus nam een groot deel van de taken over. Ook bij dit onderwerp werd gevraagd naar de redenering om geen kaderbrief te sturen ondanks het verscherpte risicoprofiel. Er werd vanuit (steun)raadsleden gevraagd om scherper te zijn op het monitoren van prestatie-indicatoren en bij welke uitvoeringsorganisaties de GRJR diensten inkoopt. Het onderwerp wordt als besluitstuk behandeld tijdens de raadsvergadering van 12 juni.
Zienswijze op de 2e begrotingswijziging 2025 en de conceptbegroting 2026 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
De eerste zienswijze op de agenda betreft die op de conceptbegroting van de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond). Burgemeester Wijbenga- van Nieuwenhuizen gaf een korte toelichting, waarna er werd gesproken over de ontwikkelagenda van de VRR en hoe dit in relatie staat tot de bezuinigingsopgave die de VRR heeft, met in het bijzonder de uitwerking op de uitvoeringstaken van de regeling. De zienswijze komt als besluitstuk terug bij de raadsvergadering van 12 juni.
Zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 Metropoolregio Rotterdam Den Haag
De tweede zienswijze die werd besproken betreft een zienswijze op de ontwerpbegroting van de MRDH. Burgemeester Wijbenga gaf ook hier een korte toelichting op de zienswijze. Er werd vervolgens onder andere gesproken over nachtelijk OV, de bezuinigingen op de bijdrage aan de MRDH en de adviezen van de adviescommissies van de gemeenteraad. Er wordt een amendement aangekondigd door de leden van de adviescommissie om deze adviezen te verwerken in de zienswijze. De zienswijze komt als bespreekstuk terug bij de raadsvergadering van 12 juni.
Zienswijze op de ontwerpbegroting Regionale Belastinggroep 2026
Bij de bespreking van deze zienswijze werd geen toelichting gegeven; er werd voorgesteld om in te stemmen met de ontwerpbegroting. Er werd gesproken over toetredende gemeenten en verlaging van overhead als resultaat daarvan. De zienswijze komt als besluitstuk terug bij de raadsvergadering van 12 juni.
Zienswijze op de concept- begroting DCMR Milieudienst Rijnmond 2026
Bij dit onderwerp bleek geen behoefte aan een bespreking. Ook dit onderwerp komt als besluitstuk terug bij de raadsvergadering van 12 juni.
Verordening Woonruimtebemiddeling
Deze verordening voorziet in een manier om het schaarse aanbod van betaalbare woningen in de regio te verdelen. De Verordening Woonruimtebemiddeling werd beeldvormend behandeld in de raadscommissie van 22 mei 2025. De raadscommissie ging ditmaal oordeelsvormend met elkaar in gesprek. Er werd onder andere gesproken over de voorrangsregeling en de criteria die daaraan worden gesteld. Dit raadsvoorstel komt als besluitstuk terug bij de raadsvergadering van 12 juni.
Agenda
Op donderdag 12 juni mei vindt om 19.15 uur de raadsvergadering plaats in het stadhuis. U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. De volgende onderwerpen staan op de agenda:
- Zienswijze op de 2e begrotingswijziging 2025 en de conceptbegroting 2026 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond;
- Zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 Metropoolregio Rotterdam Den Haag;
- Zienswijze op de ontwerpbegroting Regionale Belastinggroep 2026;
- Zienswijze op de concept- begroting DCMR Milieudienst Rijnmond 2026;
- Zienswijze op de ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 van de gemeenschappelijke regeling Jeugdhulp Rijnmond;
- Zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 GGD Rotterdam Rijnmond;
- Zienswijze op de eerste ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 Rogplus;
- Zienswijze op de 1e ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 Stroomopwaarts;
- Set van indicatoren transformatie sociaal domein;
- Verordening Woonruimtebemiddeling;
- Geen school op Broekweg & Locatiebesluit nieuwbouw school Broekweg & uitgangspunten integrale gebiedsontwikkeling Marktbuurt;
- Opheffen geheimhouding documenten 2025 ;
- Zienswijzen op de wijziging van de gemeenschappelijke regeling RBG;
- AZC opvanglocaties;
- Verordening parkeerbelastingen Vlaardingen 2025-2;
- Bespreekstukken (na behandeling raadscommissie);
- Vlaardingse Inclusieagenda Toegankelijkheid;
- Omgevingsvisie Vlaardingen 2040 en het plan MER omgevingsvisie;
- Convenant Wonen, Werken en Leefomgeving Rivierzone.
Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met beeld en geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken.
Sprekersplein
Wilt u de gemeenteraadsleden uw standpunt over een onderwerp vertellen, dan is er de mogelijkheid tot inspreken. Inspreken kan op het sprekersplein voorafgaand aan de vergaderingen van de raadscommissie van 19.30 tot 20.00 uur. De eerstvolgende mogelijkheid tot inspreken is op 19 juni. Wilt u inspreken? Dan kunt u zich aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering via griffie@vlaardingen.nl.
Gast van de raad
Omdat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat inwoners weten waarover vergaderd wordt en hoe de gemeenteraad werkt, nodigt de gemeenteraad u uit om als gast van de raad aanwezig te zijn.
Wilt u een keer als gast van de raad ontvangen worden? Meld u dan aan bij de griffie via griffie@vlaardingen.nl of via (010) 248 4000. De eerstvolgende mogelijkheid is 12 juni.U kunt alleen uzelf aanmelden.
Meld u zich aan voor gast van de raad dan ziet het programma er zo uit:
- Om 18.15 uur ontvangen raadsleden u met een eenvoudige avondmaaltijd. De raadsleden vertellen over het gemeentebestuur en het raadswerk. Vervolgens wordt ingegaan op de onderwerpen die geagendeerd staan voor de vergadering;
- Om 19.45 uur krijgt u een zitplaats op de publieke tribune om de raadsvergadering live te volgen;
- Na afloop van de vergadering kunt u met raadsleden en, indien mogelijk, met de burgemeester napraten over de vergadering.