Wouter de Reus (ChristenUnie/SGP)

Foto van Wouter de ReusWie ben je?

Ik ben Wouter de Reus, 20 jaar en raadslid. In het dagelijks leven volg ik de lerarenopleiding geschiedenis en geef ik les op het Lentiz Reviuslyceum in Maassluis. Verder ben ik een groot voetballiefhebber, lees ik veel boeken, breng ik graag tijd door op de racefiets en zondags ga ik naar de Volle Evangelie Gemeente Vlaardingen. Ik woon nog thuis bij mijn ouders en heb een relatie met Theresia.

Sinds wanneer zit je in de gemeenteraad en hoelang ben je al politiek actief?

Op 5 juni 2018 ben ik beëdigd als raadslid namens de ChristenUnie-SGP. Op mijn 16de ben ik als fractieadviseur aan de slag gegaan binnen de fractie om uiteindelijk zelf dit mooie beroep als volksvertegenwoordiger uit te voeren. Het was een grote eer om het jongste raadslid ooit te worden binnen de gemeente.

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Van jongs af aan ben ik een trotse inwoner van Vlaardingen. In mijn jonge leven heb ik veel zien veranderen binnen de gemeente. Soms was dit een prachtige verandering, zoals de Broekpolder, maar vaak genoeg heeft de gemeente een achteruitgang gekend. Het heeft mij altijd dwarsgezeten als volwassen mensen een grote mond hebben over veranderingen en problemen, maar alleen maar blijven klagen. Als 16-jarige heb ik besloten dat ik niet aan de zijkant wil staan, maar actief wil deelnemen aan het verbeteren van onze gemeente.

Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots?

Al vroeg kwam ik deze raadsperiode in contact met inwoners en werd ik gewezen op de situatie rond de Valkenhof. Ik wist dat dit gebouw tegen de vlakte zou gaan, dus wat zou het probleem zijn? Tot mijn grote verbazing waren er afspraken die tijdens mijn basisschooltijd(!) waren gemaakt nog steeds niet nagekomen! Dit moest beter. De gemeente hoort zijn afspraken na te komen, de Vlaardingers dienen gehoord te worden en de arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting. Na veel contact met bewoners, ambtenaren en drie verschillende wethouders is het pand nu gesloopt en kan er gewerkt worden aan de nieuwbouwplannen in de Westwijk.

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

De communicatie tussen de inwoners en de politiek en de gemeente verloopt niet goed. Daarom wil ik graag met zoveel mogelijk mensen in contact komen en laten zien open te staan voor hun visie en kijk op de stad. Ook hoop ik dat we de leefbaarheid in de stad kunnen verbeteren, hoewel de gemeente niet veel te makken heeft. Dit staat samen met een financieel gezonde gemeente als prioriteit op mijn lijst.

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

De Valkenhof is de plek waar ik voor het eerst echt mijn stempel heb kunnen drukken, waardoor ik heb aangetoond dat ik als jongste raadslid iets mag en kan betekenen voor iedere burger. Ons slogan is niet voor niets Samen voor U! De Vlaardingers hebben recht op luisterende volksvertegenwoordigers en een betrokken gemeente!