Thom van Vugt (ONS.Vlaardingen)

Foto Thom van VugtWie ben je? 

Ik ben Thom van Vugt, nèt 26 en woon sinds kort op mijzelf in de prachtige Westwijk. Ik rijd graag motor en naast mijn steunraadslidsmaatchap ben ik douanier in de Rotterdamse haven.

Sinds wanneer ben je steunraadslid en hoelang ben je al politiek actief?

Ik ben sinds oktober 2019 steunraadslid namens ONS.Vlaardingen. Omdat Gilles Pappers commissievoorzitter werd, kwam deze plek vrij. Daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor. Omdat hij voorzitter werd, kon ik indirect toch de nodige ervaring opdoen in de politiek. Hiervoor was ik fractiemedewerker sinds de verkiezingen van maart 2018. Sinds 2016 ben ik mij gaan betrekken in de politiek, aanvankelijk bij het Geenpeil Oekraïne-referendum. Ik organiseerde hiervoor in de regio een opkomstcampagne. En met succes!

 

Wat heeft je gedreven om steunraadslid te worden?

Als steunraadslid dien je zelf geen moties en amendementen in, dit doen alleen raadsleden. Maar ik kan wél mijn ogen en oren in de stad open houden en dit vertalen naar een commissievergadering en samen met de raadsleden van ONS.Vlaardingen werken aan een amendement of motie, maar ook kritische vragen stellen, verzoeken indienen of iets op de agenda zetten. Wat mij gedreven heeft, is de directe impact die je kunt hebben op je eigen stad. Je pikt iets op en kan het relatief snel oplossen, iets wat ik niet zozeer zie in de nationale politiek. 

Op welk resultaat dat je behaald hebt ben je trots?

Alle kleine dingen die ik bereikt heb. Want uiteindelijk tellen die op tot een groter geheel. Het boekje van ons raadslid Ben Vuijk dat ik samen met hem maakte, “Niet Morgen Maar Nu!”, helpt hier enorm bij. Trots ben ik niet snel, maar ik hoop dat Vlaardingers door mijn acties trotser worden op hun stad. Bijvoorbeeld toen ik vroeg, en bleef aandringen, om de Stadsomroeper die spoorloos verdwenen was. Hij werd gevonden en uiteindelijk geplaatst (wel op een voor mij totaal onlogische plek..) Toen stond er geen informatiebordje bij, dus moest ik nog wat duw- en trekwerk verrichten. Dus zelfs achter ogenschijnlijk kleine zaken speelt zich achter de schermen nog van alles af.

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

Dat jonge Vlaardingers hier kunnen blijven wonen als ze op zichzelf gaan en niet wegtrekken. Ik heb geluk gehad met mijn woning, maar velen hebben dat niet. Betaalbare woningen voor jongeren, het liefst met voorrang voor Vlaardingers, zou ik heel graag gerealiseerd zien worden. Creatieve ideeën zijn in deze tijd van woninggekte bijna een ‘must’ geworden. Initiatieven zoals het Stadsstrand zijn dan een must en moeten we blijven ondersteunen, zodat die jongeren ook weer de lokale economie kunnen ondersteunen.

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen? 

Omdat het de creativiteit van Vlaardingers laat zien en dat moeten we omarmen!