Roel Veugelers (CDA)

Foto van Roel Veugelers in de BroekpolderWe ontmoeten Roel op zijn kantoor in Vlaardingen. Van buiten een sjiek pand. Binnen een zakelijke inrichting, verse bloemen op tafel en vrolijke felgekleurde schilderijen. Rode zeilbootjes met gele zeilen op een blauwe zee, de Vlaardingse kleuren, een zeilliefhebber. Verder een rustige sfeer. Hier wordt  gezocht naar oplossingen voor complexe vraagstukken die voor iedereen aanvaardbaar zijn. Roel is advocaat en mediator en werkt sinds 2009 in Vlaardingen. “Het is een fijn kantoor. Hier kan rustig overlegd worden en ik woon met mijn vrouw en twee zonen dichtbij, dus geen files.” We blijven  niet op zijn kantoor. Voor dit interview heeft hij gekozen voor een fietstocht naar ‘Het Balkon’ in de Broekpolder.

We fietsen langs de Stadsgehoorzaal, zien de kerktoren van de Grote Kerk op de Markt, aan de rechterzijde ’t Hof. Dan langs de molen naar de Vaart met meteen een leuke kleine jachthaven.  We fietsen nog geen vijf minuten en hebben meteen al een mooi stukje Vlaardingen gezien. “In welke stad heb je zoveel groen en watersportmogelijkheden op nog geen vijf minuten fietsen van een ‘bruisend’ centrum met een theater.” En deze week bruist het met alle activiteiten rondom 750 jaar stadsrechten. 

Waarom ben je in de politiek gegaan? 

Vlaardingen is een stad met een rijke historie, veel groen, recreatiemogelijkheden en een wereldstad om de hoek. Maar er zijn wel aandachtspunten. De Westwijk, de Rivierzone, de zorg, het groen en natuurlijk de binnenstad. Dat zijn belangrijke thema’s. De binnenstad moet niet alleen bruisen als we 750 jaar stadsrechten vieren, maar het hele jaar door en ook nog in 2030. Hoe zorgen we dat de stad veilig en groen blijft? Ik kijk graag naar de langere termijn en de belangrijke onderwerpen van de stad. Om die aan te pakken zijn er speciale stadsprogramma’s opgesteld. Als raadslid wil ik daar graag over meepraten. In de raad zitten 35 Vlaardingers, dus 35 meningen. Dat betekent dat we als raadsleden compromissen moeten sluiten om tot gezamenlijke antwoorden te komen. Als mediator vind ik dat extra leuk: zoeken naar een voorstel waar een meerderheid achter staat, maar dat voor de minderheid wel aanvaardbaar blijft.

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Eén keer per week loop ik een rondje Broekpolder om mijn hoofd leeg te maken. Dan krijg ik allerlei ideeën. Gaan we een markthal in het centrum bouwen? Een  idee dat mijn zoon op school heeft uitgewerkt om de binnenstad levendiger te maken. Hoe zorgen we dat de spoedeisende hulp openblijft, terwijl het ziekenhuis alles steeds meer wil centreren in Rotterdam? Kan Den Haag ons daarbij helpen? Als CDA vinden we het belangrijk dat mensen op een prettige manier kunnen samenleven. Mensen willen elkaar ontmoeten bij allerlei (sport)verenigingen en bij historische evenementen. Gezinnen willen leuk wonen en lekker kunnen relaxen in het klauterwoud. En als het nodig is, moet er een sociaal vangnet zijn. Voor al die zaken wil ik mij graag als raadslid inzetten. Zodat wij en onze kinderen en kleinkinderen ook in 2040 fijn in Vlaardingen kunnen wonen.