Klein onderhoud

wat jezelf kunt doen

Goed woningonderhoud begint bij klein onderhoud, zoals het repareren van kleine gebreken en schoonmaken van goten. Klein onderhoud is essentieel om uw woning in goede staat te houden. Veel onderhoudswerkzaamheden zijn seizoensgebonden; door deze op het juiste moment aan te pakken, verlengt u de levensduur van uw woning en voorkomt u onverwachte problemen. Met de maandelijkse onderhoudskalender kunt u gemakkelijk bijhouden wat er per maand nodig is.

Maandelijkse onderhoudskalender

Met deze maandelijkse onderhoudskalender houd je jouw woning in topconditie. Veel van deze klusjes kun je zelf doen!  

Januari - Beveiliging en alarmsensoren

Controleer of de beveiligingssensoren van het inbraakalarm goed werken, vooral als u van plan bent om binnenkort op vakantie te gaan. Want wist je dat 3 op de 5 huizen een onveilig deurslot heeft? Een beetje inbreker heeft zo’n slot binnen 3 minuten opengemaakt. 

Februari – Rookmelders controleren

Rookmelders onderhouden en testen zijn van levensbelang. Onderhoud ze dus goed. Test ze maandelijks en maak ze dan ook meteen stofvrij. Spreek met jezelf af dat je dit bijvoorbeeld standaard op de eerste maandag van de maand doet, wanneer ook de landelijke sirenes afgaan. 

Maart – Zonwering onderhoud

Maak het doek van de zonwering schoon, door het los te maken of te schrobben met een bezem en speciale zonnescherm zeep. Zo voorkomt u dat vuil en algen zich ophopen en het materiaal aantasten. 

April – Tuinonderhoud 

Bemest de tuin en verwijder onkruid. Dit zorgt voor een gezonde bodem en een bloeiende tuin. Overweeg milieuvriendelijke bemesting, zoals compost. 

Mei –  Hang en sluitwerk

De maanden april, mei en juni zijn de populairste maanden om buitenshuis vrijetijdsactiviteiten te ondernemen. Een goed moment dus om je hang- en sluitwerk eens na te lopen.  

Juni – Sifons schoonmaken

Reinig de sifons in de keuken en badkamer om verstopping en vieze geuren te voorkomen. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt. 

Juli – Kitwerk controleren

Inspecteer en vervang verdroogde kitranden in keuken en badkamer om schimmelvorming en waterschade te voorkomen. 

Augustus – Ventilatieroosters reiniging

Maak de ventilatieroosters schoon zodat frisse lucht binnenkomt en vochtproblemen worden voorkomen. 

September – Afvoer en cv-ketel onderhoud 

Vervang de filters van de keukenafzuiging en controleer de rook- en gasafvoer. Vul de cv-ketel bij en test de werking voor het winterseizoen. 

Oktober – Kruipruimte en meterkast

Controleer de vochtigheid in de kruipruimte en draai de buitenkraan dicht. Ruim de meterkast op om snelle toegang te houden tot uw stroom, gas en watervoorziening. 

November – Dakgoten reinigen

Boldraadroosters schoonmaken Heb je boldraadroosters bij de overgang van je dakgoot naar je regenpijp? Dan verzamelen zich daar gaandeweg een hoop bladeren en ander vuil 

December – Buitenkraan afsluiten

Buitenkraan afsluiten Het wordt langzaamaan steeds kouder. Sluit nu, nog voordat de vorstperiode begint, de buitenkraan af. Zo voorkom je een bevroren waterleiding met vervelende beschadigingen en lekkages tot gevolg. Bevroren water zet namelijk uit waardoor je leiding kan knappen. 

Vragen?

Heb je vragen of wil je hulp bij specifieke onderhoudstaken? Neem dan gerust contact op met het Woon- en Energieloket voor informatie en ondersteuning. 

Meteen aan de slag 

Handige tips voor klein onderhoud

  • Plan vooruit: Sommige taken zijn seizoensgebonden. Zet herinneringen in uw agenda. 
  • Veiligheid voorop: Zorg voor een stevige staande ladder en de juiste gereedschappen. 
  • Voorkom uitstel: Klein onderhoud bespaart u op termijn grote kosten. 

Download het overzicht met alle 100 onderhouds- en energiebespaartips <download link naar het vorm gegeven tips document>