Wat moet ik doen als mijn erfpacht voor 2029 afloopt?

Vraag

Wat moet ik doen als mijn erfpacht voor 2029 afloopt?

Antwoord

Vooral als uw erfpachtcontract binnen nu en vijf jaar afloopt, kan het gunstig dus zijn om dit jaar nog een keuze te maken tussen de verschillende opties. Niet alleen omdat u anders duurder uit bent, maar ook omdat het bij verkoop van uw woning problemen oplevert voor kopers. Het aflopen van de erfpachtcontract is voor de hypotheekverstrekker een onzekerheid. Daarom zullen zij minder makkelijk hypotheek verstrekken aan de kopers.

Om problemen bij de verkoop van de woningen, waarvoor nog geen verzoek is ingediend, zoveel mogelijk te voorkomen zal de gemeente in mei 2023 de erfpachters benaderen waarvan het erfpachtcontract in 2025 tot en met 2028 afloopt en die niet voor 1 april 2023 een verzoek hebben ingediend. Ook deze erfpachters krijgen als zijn dat willen een aanbieding voor verkoop bloot-eigendom of een nieuwe eeuwigdurende erfpacht op basis van een nieuwe taxatie en het oude erfpachtbeleid, net als zij die een verzoek hebben ingediend vóór 1 april 2023. 

De erfpachters die van deze gerichte aanbieding door de gemeente gebruik maken, krijgen – ook weer net zoals de erfpachters die een verzoek hebben ingediend – wel de behandelingskosten in rekening.

De erfpachter met een aflopende erfpacht in de periode 2025 tot en met 2028 heeft dus de volgende mogelijkheden:

  1. Niets doen; in dat geval krijgt de erfpachter ongeveer een jaar vóór de einddatum een aanbieding van de gemeente om op dat moment de grond te kopen of een nieuwe eeuwigdurende erfpacht te verkrijgen;
  2. Uiterlijk op 31 maart 2023 een verzoek om een verkoop bloot-eigendom of heruitgifte indienen via www.vlaardingen.nl/contactformulier, vermeld bij uw vraag dat het gaat om ‘Erfpacht’. Dan krijgt de erfpachter na betaling van de behandelingskosten een aanbieding, die wordt gemaakt met de spelregels van het oude erfpachtbeleid;
  3. Gebruik maken van de gerichte aanbiedingsronde, die in mei 2023 door de gemeente wordt gedaan; dan krijgt de erfpachter indien gewenst ook een aanbieding op basis van het oude erfpachtbeleid en krijgt hij de behandelingskosten in rekening gebracht.