Stadsprogramma Veilig Vlaardingen

Banner Veilig Vlaardingen

Een stad waar iedereen zich veilig voelt en we criminaliteit samen voorkomen 

Iedereen moet in Vlaardingen veilig kunnen wonen, sporten, uitgaan, werken en ondernemen. We willen dat iedereen zonder zorgen door de stad kan bewegen, zonder geconfronteerd te worden met vervelende situaties of criminaliteit. Een belangrijke vorm van criminaliteit is ondermijning, waarbij criminelen legale bedrijven en dienstverleners misbruiken voor hun illegale activiteiten.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de politie, de gemeente én de inwoners zelf. Sommige inwoners voelen zich door geweld niet veilig op straat, vooral in de avonduren. Ook is er criminaliteit die voor de veel mensen niet zichtbaar is, zoals huiselijk geweld, mensenhandel en online criminaliteit. Deze problemen vragen om een specifieke aanpak. De gemeente zet zich daarom, samen met haar partners, in om de veiligheid en het veiligheidsgevoel te verhogen binnen Vlaardingen.

Veilig Vlaardingen

Focuspunten / thema's 

Mensen worden niet geboren als crimineel, maar glijden vaak af door een onveilige omgeving, financiële onzekerheid, een onstabiele thuissituatie of verkeerde vrienden. In Vlaardingen wordt criminaliteit niet alleen aangepakt, maar ook voorkomen. De gemeente kiest voor een evenwichtige aanpak: preventie om te voorkomen dat mensen in de criminaliteit belanden en stevige actie tegen crimineel gedrag.

Integraal Veiligheidsplan 2024-2027 (IVP) 

De gemeente heeft samen met de veiligheidspartners het IVP opgesteld. Hierin staan de belangrijkste afspraken en prioriteiten voor de periode 2024 t/m 2027 op het gebied van sociale veiligheid en leefbaarheid in Vlaardingen. Het vormt de basis voor de samenwerking met al onze partners op het gebied van veiligheid en zorg.

Versterkingsplan Toezicht & Handhaving (T&H)

Daarnaast wordt er gewerkt aan een Versterkingsplan ten behoeve van de toezicht en handhaving in de stad. Hierin staan concrete acties benoemd waarmee het optreden van de handhavers en toezichthouders wordt verbeterd. 

Prioriteiten veiligheidsbeleid

In het IVP zijn vijf prioriteiten vastgesteld waar de gemeente zich, samen met haar partners, op richt.

  1. Aanpak van ondermijning 
    We bestrijden georganiseerde criminaliteit door inzicht te krijgen in de signalen, trends en gebeurtenissen in de wijken. De Meld-een-vermoeden-app waarin inwoners en ondernemers meldingen doen van een vermoeden van drugshandel, witwassen of fraude, is hiervoor een belangrijke bron. De komende jaren bouwen we voort op de ingeslagen weg en versterken we de samenwerking met onze partners waar nodig. Het interventieteam speelt een belangrijke rol in de aanpak van ondermijning. Met gerichte controles en een data gedreven aanpak spoort het team criminele activiteiten op en zorgt dat ze worden aangepakt.
  2. Aanpak van woonoverlast
    Overlast kan het woonplezier en de veiligheid van inwoners ernstig aantasten. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, fysieke verloedering, vervuiling, intimiderend gedrag, brandgevaar en drugsoverlast. De gemeente pakt dit soort problemen aan door controles en gerichte maatregelen. Daarbij investeert de gemeente in kwaliteit en duurzaamheid van woningen en zet zij het interventieteam in. Vooral als er sprake is van complexere overlast door mensen met psychische- of verslavingsproblemen.
  3. Samenwerking tussen zorg en veiligheid 
    Er is een groeiende groep inwoners met complexe problemen die voor overlast en criminaliteit zorgen. Vaak is er sprake van problemen op meerdere gebieden. De gemeente zet in op betere samenwerking tussen zorginstanties en veiligheidsdiensten om problemen vroegtijdig aan te pakken, met speciale aandacht voor jongeren. Hiermee wordt niet alleen overlast en onveiligheid voorkomen, maar raken kwetsbare inwoners vooral niet tussen wal en schip.
  4. Waarborgen van de digitale veiligheid
    Digitalisering bij de overheid, bedrijven en inwoners is niet meer weg te denken uit de huidige tijd. Helaas brengt dit ook risico’s met zich mee. Opgeslagen informatie kan in verkeerde handen vallen of verloren gaan. Berichtgeving en uitwisseling via internet kunnen maatschappelijke onrust veroorzaken en inwoners, bedrijven en overheden kunnen slachtoffer worden van gedigitaliseerde criminaliteit. De gemeente werkt aan een cyberweerbare samenleving, waarbij inwoners en bedrijven worden beschermd tegen online criminaliteit.
  5. Aanpakken van de problematiek rond arbeidsmigranten
    Arbeidsmigranten zijn belangrijk voor onze stad, maar sommige arbeidsmigranten komen in de problemen door werkloosheid of slechte huisvesting. Arbeidsmigranten zijn daarnaast kwetsbaar voor arbeidsuitbuiting, oneerlijke concurrentie of overbewoning (waarbij meer mensen in een woning wonen dan voor de gezondheid verantwoord is). De gemeente zet zich in om misstanden aan te pakken en de leefbaarheid in wijken met arbeidsmigranten te verbeteren. We willen de sociale betrokkenheid vergroten, onder meer door initiatieven zoals de Meet & Greet (gehouden in de VOP wijk) te blijven stimuleren.

 Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via (010) 248 4000 of het contactformulier.

016-GemeenteVlaardingenWijkactie-MeginZondervan 066-GemeenteVlaardingenWijkactie-MeginZondervan 072-GemeenteVlaardingenWijkactie-MeginZondervan