Mijn ketel is al oud en is toe aan vervanging. Ik weet niet wat ik nu moet doen.

Vraag

Mijn ketel is al oud en is toe aan vervanging. Ik weet niet wat ik nu moet doen.

Antwoord

Er zijn 4 opties:

  1. Een nieuwe CV-ketel aanschaffen. De kans is groot dat deze ketel zijn technische levensduur niet uitzit (dit wil zeggen dat de nieuwe CV-ketel waarschijnlijk vervangen moet worden voordat hij versleten is) en dit is daarmee mogelijk geen goede investering. We raden u dit niet aan.
  2. Een tijdelijke CV-ketel laten installeren en huren met een flexibel contract. Dit wordt bijvoorbeeld aangeboden door de Consumentenbond via cvketelcollectief.consumentenbond.nl/wizard. De best geteste ketel kost 31 euro per maand (inclusief service en onderhoud). Zodra de woning van het aardgas afgaat, kunt u het contract kosteloos opzeggen en wordt de ketel weggehaald.
  3. Een nieuwe hybride CV-ketel aanschaffen of huren. Een hybride CV-ketel is een CV-ketel gecombineerd met een warmtepomp. Hiermee behaalt u al een aanzienlijke besparing op uw gasverbruik doordat de warmtepomp voornamelijk uw woning verwarmt. Dit is een kostbare investering. Daarom is het goed na te gaan of: 1) dit een financieel interessante oplossing is (de zogeheten 'terugverdientijd') als u wellicht over 10 jaar de ketel niet meer kunt gebruiken. En 2) dat de warmtepomp voorbereid is om op termijn uw woning volledig te verwarmen zonder CV-ketel ernaast. 
  4. Nu al de overstap maken naar een volledig elektrische warmtepomp. Dit betekent waarschijnlijk wel dat u nu al veel aanpassingen aan uw woning moet doen (isoleren, elektrisch koken, andere radiatoren). 

Als u hulp nodig hebt bij de keuze kunt u contact opnemen met de gemeente of de WoonWijzerWinkel.