Vragen over warmtenetten
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een leiding met warm water die onder de straat doorloopt. Het warme water komt uw huis in bij een ‘afleverset’ die in de plaats komt van uw cv-ketel. Deze afleverset zorgt ervoor (door middel van een warmtewisselaar) dat uw radiatoren en uw tapwater verwarmd worden.
Waar komt de warmte bij een warmtenet vandaan?
Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Rondom Vlaardingen is met name veel restwarmte beschikbaar vanuit de Rotterdamse warmte. Daarnaast is het mogelijk om warmte te halen uit oppervlaktewater of uit de diepe ondergrond (geothermie). Nader onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre dit technisch en financieel geschikt is voor de Drevenbuurt.
Bij aansluiting van woningen op een warmtenet is de telkens terugkomende vraag welke prijs je gaat betalen voor de warmte. Deze prijs is gekoppeld aan de gasprijs. Hoe gaat dit in de toekomst?
De Rijksoverheid bepaalt hoe de kosten van warmte berekend moeten worden. Dit met als doel de consument te beschermen tegen te hoge prijzen. Op dit moment is dat nog gekoppeld aan de aardgasprijs. Er zijn plannen om die koppeling los te laten en de kosten van warmte op een andere manier te berekenen. In de nieuwe Warmtewet gaat geregeld worden dat consumenten beschermd worden tegen te hoge warmteprijzen. De Autoriteit Consument en Markt gaat hier namens het Rijk op toezien. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.
Is restwarmte van de petrochemische industrie wel duurzaam?
De petrochemische industrie is natuurlijk niet duurzaam. Maar zolang deze industrie nog actief is, is het wel duurzaam om gebruik te maken van de warmte die vrijkomt bij de industriële processen. Deze warmte wordt nu niet gebruikt en wordt geloosd in de lucht en de wateren. Door deze warmte wel te gebruiken wordt een aanzienlijke CO2-reductie gerealiseerd ten opzichte van het gebruik van een cv-ketel. Ook is het zo dat de petrochemische industrie zelf ook bezig is met verduurzamen, bijvoorbeeld door waterstof toe te passen
Hoe zit het met WarmtelinQ?
Met onze aanpak streven we ernaar dat de Drevenbuurt in 2032 volledig aardgasvrij is. Een warmtenet zou één van deze oplossingen kunnen zijn. Het kan ook om een andere oplossing gaan. De duidelijkheid over deze oplossing willen we uiterlijk in 2024 vastleggen in een plan dat we samen met de buurt hebben geschreven en voorleggen aan de gemeenteraad.
De regionale warmteleiding WarmtelinQ transporteert vanuit de Rotterdamse Haven via o.a. Vlaardingen restwarmte naar Den Haag. Vlaardingen krijgt hier ook een aftakking van. Het is nog niet bekend welke wijken in Vlaardingen op dit warmtenet worden aangesloten. Technisch is het mogelijk dat ook de Drevenbuurt van deze warmte wordt voorzien. We moeten onderzoeken voor het op te stellen plan of dit financieel haalbaar is. Voor uw woning kan hier nog geen planning voor worden gegeven.
Is een warmtenet in de wijk rendabel? Hoeveel mensen moeten er dan meedoen?
In de Drevenbuurt zien we een warmtenet als duurzame energievoorziening zeker als één van de mogelijke oplossingen. Een warmtenet is een leiding met warm water die onder de straat doorloopt. Het warme water komt uw huis in bij een ‘afleverset’ die in de plaats komt van uw cv-ketel. Deze afleverset zorgt ervoor (door een warmtewisselaar) dat uw radiatoren en uw tapwater verwarmd worden. Rondom Vlaardingen is met name veel restwarmte beschikbaar vanuit de Rotterdamse warmte. Daarnaast is het mogelijk om warmte te halen uit oppervlaktewater of uit de diepe ondergrond (geothermie).
In principe kunnen alle woningen met een warmtenet worden verwarmd. Warmtenetten zijn voornamelijk rendabel in het stedelijk gebied, met veel woningen per vierkante meter. Als woningen ver van elkaar vandaan staan, zijn meer leidingen nodig en dan wordt het aanleggen en onderhoud kostbaar. Ook verliest het water warmte door afstand. Om meer te kunnen zeggen over wanneer een warmtenet rendabel is, zal er een technisch en financieel onderzoek uitgezet moeten worden. We hopen dat u aangehaakt blijft om hier met ons over mee te denken.
Bij een warmtenet zijn we afhankelijk van industriële warmte. De industrie zal ook minder energie gaan gebruiken en verduurzamen. Wat gebeurt er dan?
De petrochemische industrie is natuurlijk niet duurzaam, maar zolang deze industrie nog actief is, is het wel duurzaam om gebruik te maken van de warmte die vrijkomt bij de industriële processen. Deze warmte wordt nu niet gebruikt en wordt geloosd in de lucht en de wateren. Door deze warmte wel te gebruiken, wordt een aanzienlijke CO2-reductie gerealiseerd ten opzichte van het gebruik van een cv-ketel. Ook is het zo dat de petrochemische industrie zelf ook bezig is met verduurzamen, bijvoorbeeld door waterstof toe te passen. Er blijft in de haven in de toekomst voldoende warmte beschikbaar. Ook in een toekomstig nieuw energiesysteem komt namelijk bij duurzame productieprocessen warmte vrij die gebruikt kan worden in warmtenetten. Hierdoor zijn warmtenetten toekomstbestendig.
Het grootste deel van de woningeigenaren in de Drevenbuurt heeft de cv-ketel op de bovenste woonlaag. Betekent dit dat het complete leidingennetwerk aangepast moet worden in een woning als er wordt aangesloten op een warmtenet?
Bij voorkeur wordt voor een warmtenet (op midden temperatuur) de afleverset in de meterkast geplaatst. Vanuit daar moeten de leidingen op de standleiding (mits van voldoende afmeting) van warm tapwater en cv aangesloten worden. Dit zou eventueel ook vanaf de meterkast nieuw aangelegd kunnen worden naar keuken, badkamer en de radiatoren in plaats van eerst richting de zolder.
Is er subsidie voor de aanpassingen die er gedaan moeten worden in de woning als er wordt aangesloten op een warmtenet?
Voor de aansluiting van het warmtenet bestaat een subsidie, de ISDE-subsidie. Deze is bedoeld als subsidie op de aansluitkosten voor het warmtenet. Er is geen subsidie voor de aanpassingen in de woning. Het warmtebedrijf zal wel gevraagd worden om hiervoor een financieel aantrekkelijk aanbod voor te maken.
Wat moet er binnenshuis worden aangepast voor een warmtenet?
Voor een warmtenet dient er een afleverset geplaatst te worden, bij voorkeur in de meterkast welke mogelijk aangepast/verbreed moet worden. De gasmeter zal verwijderd moeten worden en de leidingen van de afleverset moeten aangesloten worden op het CV en warm-tapwater systeem (badkamer en eventueel ook keuken).
Investeert Vlaardingen in WarmteLinQ? Wat als Vlaardingse woningeigenaren allen hier ‘nee’ op zeggen? Wanneer weet de gemeente over de voorinvestering van meerdere buurten op WarmteLinQ?
WarmtelinQ is een (hoofd)transportleiding aan het leggen en gaat vooralsnog alleen over het transport van warmte vanuit Rotterdam via Vlaardingen en van Delft/Rijswijk naar Den Haag en Leiden. De aanleg van deze transportleiding brengt enige overlast met zich mee. Hierover zijn afspraken gemaakt met WarmtelinQ. Zo is overeengekomen dat de overlast voor verkeer en omwonenden tot het minimum beperkt moet worden en dat groen dat voor de aanleg van de leiding tijdelijk moet wijken volledig wordt gecompenseerd. Daarnaast zal WarmtelinQ ruimhartig bijdragen aan projecten die de leefbaarheid in de omgeving van het gehele tracé vergroten (zie ook het nieuwsbericht over WarmtelinQ op de website van de gemeente).
Over het aansluiten van woningen in Vlaardingen, wordt nu van alles voorbereid en onderzocht samen met o.a. de woningcorporaties. Daaruit moet blijken of een warmtenet ook een betaalbare optie is voor de inwoners van Vlaardingen. Over de voorkeursoplossing vanuit de gemeente is nog niets besloten. Binnenkort zal blijken of de Drevenbuurt de voorkeur heeft voor een warmtenet die via WarmtelinQ de warmte geleverd krijgt of toch liever voor een andere, eventueel collectieve, oplossing kiest.
Hoe betrouwbaar is een warmtenet?
De leveringszekerheid van een warmtenet is vrijwel 100%. De warmteleverancier heeft noodvoorzieningen om bij storingen of calamiteiten snel de warmtelevering te kunnen herstellen. De leverancier moet bij onderbreking van meer dan 8 uur een compensatie betalen aan klanten.
Passen de leidingen van warmtenet in de Drevenbuurtstraten in verband met het terugplanten van bomen?
Dit zal nader uitgezocht moeten worden met tracé studies. Uiteraard zal er rekening gehouden moeten worden met bestaande ondergrondse infrastructuur en bovengrondse beplanting.
Wie is de leverancier bij WarmtelinQ?
Tot nu toe gaan alleen Eneco en Vattenfall warmte leveren via WarmtelinQ. Mogelijk komen daar later nog andere partijen bij.
Valt het warmtenet af, omdat we daarvoor meer deelnemers nodig hebben dan de Drevenbuurt herbergt?
Nee, absoluut niet. Als deze optie straks de voorkeur heeft van de bewoners van de Drevenbuurt, dan zal de gemeente onderzoeken of er meer woningen, uit andere wijken, kunnen worden aangesloten. Inmiddels is de gemeente Vlaardingen een onderzoek gestart om deze mede te onderzoeken.
Ik las in de krant dat de WarmtelinQ-leiding omstreden is. Klopt dit
De Warmtelinq-leiding wordt vanuit Rotterdam via Vlaardingen naar Delft en Den Haag aangelegd. De leiding zal ook in Den Haag door een bepaalde laan aangelegd worden. Dit betekent dat deze laan volledig uitgegraven moet worden en hier 50 tot 100 bomen gekapt moeten worden. De bewoners en de gemeente waren hier op tegen en daarom is het warmtenet daar omstreden.
Een andere reden dat de WarmtelinQ-leiding soms als omstreden wordt aangeduid, is dat er gebruik wordt gemaakt van restwarmte die vrijkomt bij productieprocessen in de fossiele industrie. Normaliter wordt deze restwarmte geloosd in de lucht en in het water. Straks wordt deze restwarmte dus gebruikt om te transporteren door de WarmtelinQ-leiding en hoeft deze niet meer geloosd te worden. Dit is dus wel degelijk duurzaam, ondanks het feit dat de restwarmte zelf afkomstig is van bedrijven uit de Rotterdamse haven.
Wat is het rendement van een afleverset?
Het rendement van een afleverset laat zich niet uitdrukken in een prestatiecoëfficiënt, maar het water zal ongeveer 2 graden afkoelen. Als het bijvoorbeeld met 70 graden het huis in komt, zal het met 68 graden door het huis gaan.
Kunnen we ook andersom werken en warmte aan WarmtelinQ leveren?
WarmtelinQ is onderdeel van de Gasunie. Zij transporteren alleen de warmte. Het maakt voor hen niet uit waar de warmte vandaan komt. In die zin is het inderdaad een mogelijkheid. In Delft wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een geothermiebron die mogelijk ook wordt aangesloten op WarmtelinQ. Technisch heeft het echter wel wat uitdagingen. Hier vindt nog afstemming over plaats met WarmtelinQ.
Een collectieve oplossing in de vorm van WarmtelinQ lijkt niet haalbaar met uitsluitend de Drevenbuurt. Hebben we genoeg buurten om op WarmtelinQ aan te sluiten?
Toen de Transitievisie Warmte in 2021 werd vastgesteld, was nog onvoldoende duidelijk welke schaalgrootte nodig was om bijvoorbeeld een warmtenet mogelijk te maken. Dit wordt nu echter steeds duidelijker. Om die reden kijken we nu ook naar de wijk Holy als geheel, in plaats van alleen naar de Drevenbuurt. Daarnaast hebben we met WarmtelinQ de afspraak gemaakt dat er maar liefst drie aftakkingen in Vlaardingen komen. We zijn nu aan het onderzoeken wat de beste locaties hiervoor zijn. Daarnaast zijn we ook in gesprek met de woningcorporaties, deze zijn namelijk ook essentieel om de vereiste schaalgrootte te bewerkstelligen.
Levert het warmtenet voldoende warmte?
De warmteleverancier heeft een leveringsverplichting. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hier toezicht op. In de praktijk betekent dit dat de leverancier uitrekent hoeveel warmte er nodig is om de woning te verwarmen. Bij -10 graden buiten moet het warmtenet uw woning nog steeds zodanig kunnen verwarmen dat het binnen ongeveer 20 graden is.
In Groningen hebben ze slechte ervaringen met boringen. Als we in de toekomst met geothermie warmte aan de bodem onttrekken, komt er ook aardgas vrij. Kan dit op lange termijn leiden tot een instabiele ondergrond?
Bij geothermie wordt weliswaar warmte aan de bodem onttrokken, maar het wordt ook weer in de bodem geïnjecteerd. Dit gebeurt in de vorm van water, al dan niet in combinatie met aardgas dat bij de winning van de warmte is meegekomen. Op deze manier wordt voorkomen dat de ondergrond instabiel wordt. Ook is toezicht en wetgeving op dit vlak aangescherpt om mogelijke risico’s te voorkomen.