Is een hybride warmtepomp voldoende om ’s winters mijn huis te verwarmen en hoe moet ik anders bijverwarmen?

Vraag

Is een hybride warmtepomp voldoende om ’s winters mijn huis te verwarmen en hoe moet ik anders bijverwarmen?

Antwoord

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is, zoals bijvoorbeeld in de winter, of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Voor meer informatie over de hybride warmtepomp adviseer ik u om Milieucentraal te raadplegen: Hybride warmtepomp: duurzaam met minder gas | Milieu Centraal

Uit veel onderzoeken komt een bodem-water warmtepomp als een stille en effectieve oplossing naar voren als duurzame warmtebron. Echter is het grondwerk een dure factor in de aanleg. Is er geen mogelijkheid te bedenken dat meerdere woningen samen op één gezamenlijke bron worden aangesloten? De bron kan in een perkje in de straat worden voorzien, de grond desnoods gepacht worden door de bewoners samen, en gezamenlijk gebruikt worden om de woningen te verwarmen. Ter overweging.

Het is zeker het verkennen waard of dat kosteneffectief is op het moment dat je dat met meerdere woningen onderneemt. Mocht je overigens daar nu al stappen mee willen maken (samen met andere buren) dan horen we het uiteraard graag. We nemen deze warmte-optie sowieso mee in de onderzoeken!