Vragen over een lokaal bronnet

In hoeverre is een lokaal bronnet echt toepasbaar in huizen uit de bouwperiode van de Drevenbuurt?

De warmteoplossing met het lokale bronnet kan ook toegepast worden op de woningen in de Drevenbuurt zonder extra isolatie maatregelen. Bij gemiddelde isolatie en focus op verwarming van de woonkamer werkt deze oplossing goed. Dit is de situatie voor de meeste woningen in de Drevenbuurt. De grootste uitdaging van een lokaal bronnet is het plaatsen van de warmtepomp met boiler op zolder (formaat hoge koelkast) en het aanleggen van de leidingen naar de zolder. Bij een woning in originele slecht geïsoleerde staat uit de jaren zeventig kan het comfort bij een strenge winter minder goed zijn.

Wordt het met een lokaal bronnet warm genoeg in huis?

Bij toepassing van een lokaal bronnet wordt er een warmtepomp in de woning geplaatst. Deze warmtepomp kan door middel van het water vanuit het lokale bronnet efficiënt warmte leveren aan de woning ten behoeve van ruimteverwarming en warm tapwater.

Als er toch een warmtepomp komt, waarom volstaat dan niet alleen de warmtepomp, zonder toepassing van bronnet?

Bij beide opties wordt er een warmtepomp met boilervat in de woning geplaatst. Bij de ene optie wordt het bronnet-water door de warmtepomp opgewaardeerd tot een comfortabele temperatuur en bij de andere optie gebeurt dit vanuit de buitenlucht. Een combinatie met een bronnet is interessant, omdat er dan geen buitenunit nodig is. Toepassing van een warmtepomp is daarnaast efficiënter in combinatie met een bronnet, omdat de warmte vanuit het bronnet stabieler is. Ook als het water in de winter heel koud is, krijgt u nog steeds warm water geleverd. In de zomer slaat u immers warmte op in de grond en dit haalt u er in de winter uit.

Is het bij toepassing van een warmtepomp met een bronnet nodig om de verwarming of isolatie aan te passen binnenshuis?

Het wordt wel aangeraden, maar dit is meer omdat dit maandelijks kosten bespaart. Als we alle kosten bij elkaar optellen om te isoleren, vloerverwarming te realiseren en de radiatoren te verbeteren, dan wordt het investeringsbedrag echter erg hoog. Het is dan ook goed mogelijk om deze zaken stapsgewijs aan te pakken. Het is voor de woningen in de Drevenbuurt voor het goed functioneren van een warmtepomp met een bronnet echter niet noodzakelijk. Hierop geldt één uitzondering. Als u, bij een situatie van minimaal 24 uur lang een buitentemperatuur van -10 graden, het in uw hele huis op 20 graden wilt hebben, dan moet u wel uw huis isoleren en mogelijk beschikken over een zwaardere elektriciteitsaansluiting bij een (lucht)warmtepomp.

Moeten we na 10 jaar een nieuwe bron slaan om warmte op te zoeken?

Het systeem bestaat uit een warmte- en een koudebron. Wat u aan warmte onttrekt aan de bodem, moet u er ook weer in terugbrengen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met oppervlaktewater. Zolang dit systeem van balancering gebeurt, is er geen noodzaak om een nieuwe bron te slaan.

Waar wordt de warmtepomp geplaatst als ik geen ruimte op de begane grond heb?

Bij toepassing van een bronnet is een warmtepomp en een boiler nodig. Dat vraagt wel om ruimte in de woning, bij voorkeur op de begane grond. Als die ruimte niet aanwezig is op de begane grond, moet bekeken worden wat mogelijk is elders in de woning. Bij toepassing van het andere systeem is slechts een afleverset nodig. Deze is veel kleiner dan de warmtepomp, dit bespaart dus ruimte.

Moet er een hoger vastrecht worden betaald bij gebruik van een bronnet?

Met een bronnet krijgt u laagwaardige warmte in de woning, daarom mogen aanbieders niet te veel vastrecht vragen. Dit vastrecht bedraagt circa 325 euro. We gaan ervan uit dat gebruik wordt gemaakt van een redelijke warmtepomp en er geen verzwaring van het elektriciteitsnet nodig is. Dit betekent dat er geen extra vastrecht nodig is.

Is het bronnet hetzelfde als een bodem- warmtepomp, waar meerdere woningen op zijn aangesloten?

Nee, dit zijn wezenlijk andere zaken. Het bronnet in combinatie met een warmtepomp is een ander concept dan een bodem-warmtepomp waarop meerdere woningen zijn aangesloten. Bij het laatste concept deelt u een bron met een aantal andere huiseigenaren. Technisch is dit realiseerbaar op een schaal van 10 tot 20 woningen. Dit brengt echter wel juridische risico’s met zich mee, u moet immers samen met uw buren de bron beheren. Dat betekent dat u goede afspraken met elkaar moet maken over het eigendom en het beheer. Een bronnet kent een veel grotere schaalgrootte dan 10 tot 20 woningen.

Bij een bronnet moet ik zowel betalen voor de warmte uit het net, als voor de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt. Hoe verhoudt dit zich ten opzichte van de verbruikskosten voor een warmtenet?

Bij toepassing van een bronnet hoeft er minder warmte te worden ingekocht. De verbruikskosten voor een bronnet bedragen circa 950 euro tegenover circa 2.000 euro bij toepassing van een warmtenet.

Stel dat iedereen overgaat op toepassing van een bronnet in combinatie met een warmtepomp? Wat betekent dit voor de benodigde elektriciteitscapaciteit?

Stedin anticipeert tijdig op dit soort ontwikkelingen en draagt tijdig zorg voor een eventuele verzwaring van het elektriciteitsnetwerk.