Vragen naar aanleiding van de uitslag van de stemweek

De Stemweek zit erop. Wat kunnen we nu als bewoner van de Drevenbuurt verder verwachten?

De gemeente is ervan overtuigd dat een collectieve warmte-oplossing de beste optie is voor de inwoners van de Drevenbuurt. Uit onderzoek en ervaringen elders blijkt dat het goedkoper en gemakkelijker wordt om de overstap naar aardgasvrij te maken met een collectieve warmte-oplossing. We werken daarom graag een aanbod uit dat we in de loop van 2024 aan bewoners van de Drevenbuurt willen voorleggen.

Aan bewoners is in de Stemweek de vraag gesteld welke collectieve warmte-oplossing de gemeente het beste kan uitwerken. Helaas hebben onvoldoende huishoudens hun voorkeur uitgesproken. Bij minstens 400 stemmen zou de gemeente de voorkeur van de bewoners direct uitwerken in een aanbod. Omdat het 365 huishoudens waren die hebben gestemd, is dit aantal niet gehaald. Dat betekent dat het college aan het einde van het jaar een keuze gaat maken over welke collectieve warmte-oplossing wordt uitgewerkt tot een aanbod aan de bewoners. Het college laat zich daarbij inspireren door het onderzoek van Impuls Advies, de uitkomst van de Stemweek en de verdere geluiden uit de wijk.

De gemeente heeft ook begrepen dat veel bewoners hun voorkeur niet hebben uitgesproken, omdat zij nog zorgen hebben over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de keuzemogelijkheden. Wij nemen dit zeer serieus en hebben besloten een extra informatieavond voor bewoners van de Drevenbuurt te organiseren. Tijdens deze informatieavond gaan we graag met bewoners van de Drevenbuurt in gesprek over mogelijke zorgen die mensen hebben over de overgang van aardgas naar een alternatieve warmteoplossing. Ook zullen we vragen die ons de afgelopen periode hebben bereikt zo goed mogelijk beantwoorden.

Deze informatiebijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur in de St. Jozefmavo aan de Willem de Zwijgerlaan 240. De inloop is vanaf 19.00 uur. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.vlaardingen.nl/drevenbuurtaargasvrij

Waarom konden we in de Stemweek alleen kiezen voor collectieve oplossingen? En niet voor een individuele oplossing of de optie om nog langer op het aardgas aangesloten te zijn?

Uit het onderzoek van Impuls Advies is gebleken dat er meerdere collectieve warmte-oplossingen kansrijk zijn voor de Drevenbuurt. De gemeente kan echter maar één collectieve warmte-oplossing uitwerken tot een concreet aanbod aan bewoners. De keuze is daarom voorgelegd welke collectieve warmte-oplossing we het beste kunnen gaan uitwerken.

Een individuele oplossing om uw woning aardgasvrij te maken is te allen tijde mogelijk. Deze keuze hoefde daarom niet voorgelegd te worden tijdens de Stemweek. Een individuele oplossing kunnen bewoners immers nu al realiseren, of dit op een later moment nog doen (uiterlijk voor 2032). Bewoners die liever op individuele wijze van het aardgas af willen, gaan we ook helpen met ons nieuwe Energieloket dat in 2024 operationeel is.

Als we in de Stemweek de optie ‘op het aardgas aangesloten blijven’ zouden meenemen, dan zou dit betekenen dat de gemeente op dit moment helemaal geen aanbod voor een collectieve warmte-oplossing kan uitwerken. Als dit de uitkomst van de Stemweek zou zijn en het college zou dit overnemen, dan wordt het erg lastig om tot een aardgasvrije wijk in 2032 te komen. Bovendien betekent dit waarschijnlijk dat veel mensen al gaan starten om op individuele wijze met hun woning van het aardgas af te gaan. Wij denken dat dit tot onnodig hogere kosten voor alle bewoners gaat leiden. Bovendien zijn we er geen voorstander van dat overal in de wijk buitenunits aan de gevels en op de daken gaan verschijnen.

Is het mogelijk dat de Drevenbuurt pas later dan 2032 van het aardgas af gaat?

Alle woningen en gebouwen in Nederland, en dus ook in Vlaardingen, moeten uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. In Vlaardingen, net als in de meeste andere gemeenten, is gekozen voor een stapsgewijze aanpak. Dat betekent dat er buurt voor buurt een start wordt gemaakt met de aardgasvrije aanpak. In de Transitievisie Warmte is aangegeven dat dit per buurt ongeveer 10 jaar in beslag neemt.

Concreet betekent dit, dat er eerst werk wordt gemaakt van een zogenaamd Wijkuitvoeringsplan. In dit plan wordt vastgelegd welk alternatief voor aardgas door de gemeente wordt aangeboden. Het Wijkuitvoeringsplan bevat ook een planning en een uiterste datum voor de aardgaslevering. Vanuit het Rijk is aangegeven dat een redelijke termijn om over te stappen 8 jaar is. Wanneer het Wijkuitvoeringsplan in 2024 wordt vastgesteld, gaan wij ervan uit dat het redelijk is om te verwachten dat de wijk in 2032 volledig aardgasvrij is. Dit kan alleen als er een haalbaar en betaalbaar aanbod voor de bewoners ligt om deze overstap te maken. We gaan er als gemeente alles aan doen om dit aanbod zo goed mogelijk te krijgen.

In theorie is het mogelijk dat de gemeenteraad afwijkt van de eerder gestelde ambitie om de Drevenbuurt in 2032 volledig aardgasvrij te hebben. Dit zal afhangen van het aanbod dat in 2024 wordt gedaan en of de gemeenteraad van mening is dat de voorgestelde 8 jaar onvoldoende tijd geeft voor alle bewoners om een overstap te maken.