Elske is van het gas af: interview over haar energietransitie

Ik woon nu 8 jaar met veel plezier in de Drevenbuurt. Ik vond vooral de opzet van de buurt met patiowoningen waar ik woon, erg aantrekkelijk vanwege de rondlopende straten en de tussendoor-paden. Ook vind ik het erg fijn, dat ik 2 polders en de Vaart op loopafstand van mijn huis heb.

waterpomp

Wat voor huis heb je en hoe was het geïsoleerd?

"Mijn huis is een zogenaamde patiowoning, maar dan met een tuin in plaats van een patio. Het is gebouwd in 1985. Huizen van dat bouwjaar zijn over het algemeen redelijk geïsoleerd, maar dat wist ik toen nog niet."

Heb je initiatieven genomen om je eigen energie op te wekken?

"Jazeker. Ik wilde al langer zonnepanelen, omdat gebruik van zonlicht geen aanslag doet op aardse energiebronnen. Aangezien een plat dak in 2013 een gunstige factor was voor het leggen van zonnepanelen heb ik die toen gelijk laten aanbrengen. Dat scheelde ook nog behoorlijk op m’n energierekening."

Je hebt ook een warmtepomp aan laten leggen. Waarom heb je dat gedaan en hoe is dat verlopen?

"Rond 2015 ontstonden er in toenemende mate aardbevingen in Groningen, waar de Groningers veel schade van ondervonden. Ik vond dat onverteerbaar en ben me gaan oriënteren op alternatieven voor aardgas. Toen ik ook nog vernam, dat Russisch gas een vervanging van aardgas zou kunnen worden was voor mij duidelijk, dat ik liefst geen aardgas meer wilde gebruiken. Rusland chanteerde toen andere landen met het afknijpen van hun gastoevoer en ik moest er niet aan denken om afhankelijk te worden van Russisch gas.

Zodoende heb ik het energieloket van de gemeente Vlaardingen bezocht en dat verwees naar de WoonWijzerWinkel. Een van hun adviseurs heeft mijn huis bekeken op mate van isolatie en hij achtte voldoende isolatie aanwezig om een lucht-warmtepomp te installeren. Hij verwachtte niet, dat ik daardoor veel geld zou besparen, maar ik zou wel van het aardgas af kunnen. Als proef op de som heb ik toen eerst een winter lang de temperatuur van m’n cv-ketel van 75 op 55 graden gezet, want zo warm wordt het water van een lucht-warmtepomp ongeveer. Dat gaf voldoende warmte. Via de  WoonWijzerWinkel had ik info over leveranciers van warmtepompen gekregen. De door mij gekozen leverancier had contracten met diverse installateurs. Ik heb er een gekozen, die dichtbij zat. Die heeft met mij gekeken of en hoe zo’n pomp in mijn huis te installeren was. Ik had wel al bekeken welke pompen er waren en voor welke prijs. Hij gaf meer uitleg en adviseerde over de inhoud van het warmwatervat, het type pomp en de plaats van installatie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een Loria Duo 6006. Duo wil zeggen, dat het apparaat uit 2 delen bestaat: een buitenunit om buitenlucht aan te zuigen en een binnenunit om de warmte naar de radiatoren en het warmwatervat te leiden. Het geheel was op de laatste dag van maart 2018 geïnstalleerd en werkend. Toen gebruikte ik alleen nog aardgas voor mijn gasfornuis. Dat heb ik verkocht en een inductiefornuis aangeschaft. Daarvoor moest de zekering van de electriciteitsaansluiting bij Stedin worden vervangen  van 1x35 Amp naar 3x25 Amp."

warmtepomp buitenunit

Hoe zijn je ervaringen met je luchtwarmtepomp?

"Al met al ben ik nu dus 3,5 jaar van het aardgas af en dat bevalt me uitstekend. Ik krijg het ’s winters binnen een uur goed warm. Dan moet ik wel de instructie volgen om mijn thermostaat niet meer dan 1 of 1,5 graad te variëren. Anders gaat het langer duren voor de woonkamer op temperatuur is. Het eventuele bezwaar van geluidsoverlast is niet meer aan de orde, sinds ik onder de buitenunit extra isolatie heb laten aanbrengen. Dat speelde overigens alleen in periodes, waarin de buitentemperatuur onder de 3 graden zakte. Bij de plaatsing van een buitenunit moet hiermee dus wel rekening gehouden worden!"

Wat zijn de gevolgen voor je energiegebruik?

"De gevolgen voor m’n energiegebruik zijn, dat ik geen aardgas meer gebruik! De aanvoerleiding daarvoor is door Stedin afgesloten. Dat scheelt per jaar ongeveer 950 kubieke meter aan aardgas! De kostprijs daarvan was in 2017 ruim €600,- . Inclusief belastingen en transport/netbeheerkosten betaalde ik dat jaar bijna € 900,- voor aardgas. Ik gebruik sindsdien wel veel meer elektriciteit, 2400 kWh per jaar in plaats van  -50 kWh in 2017 (inclusief teruglevering van de zonnepanelen). In 2020 betaalde ik hiervoor €470,-  (incl. belastingen en netbeheerkosten) tegen -€20,- in 2017. In geld bespaar ik dus €430,- per jaar: een substantieel bedrag. Even rekenen: de warmtepomp inclusief installatie kostte bijna €9.000,-. Met aftrek van toen € 1800,- aan subsidie kwam dat uit op €7.200,- Dat betekent, dat ik dat geld er over 17 jaar uit zou hebben. De theoretische levensduur van deze apparaten is minimaal 15-20 jaar. Dat zou precies uit komenen al die tijd gebruik ik geen aardgas meer!"

(NB. Door de sterk stijgende energieprijzen kan de terugverdien tijd voor een warmtepomp korter worden)