Verduurzamen wordt steeds meer haalbaar en toegankelijk

Peter Caljé (57) woont samen met zijn gezin in een jaren 30 woning aan de Van Linden van den Heuvellsingel in Vlaardingen-Ambacht. Zijn interim- en detacheringsbureau huist in een nagenoeg CO2-neutraal pand en ook het wagenpark is elektrisch.

5. Foto 2-onder-1 kap 1936 Ambacht

“Alleen thuis vliegt het er aan alle kanten uit”, vertelt Peter. Vandaar ook zijn interesse in de pilot waarbij alles draait om het verduurzamen van de woning. “Zo’n pilot werkt als een katalysator en we willen er serieus werk van maken. Technisch inzicht is er wel, maar we kunnen hulp gebruiken bij het bepalen van het juiste startpunt en een logische volgorde van de verdere stappen.” Het gezin heeft houding en gedrag aangepast, zoals korter douchen en deuren dichthouden. Daarnaast bood een blowerdoortest veel inzicht in de kieren en gaten in het huis. Stapsgewijs worden aanpassingen aangebracht voor energiebesparing en meer wooncomfort.

Thermostaat naar beneden

In de buurt zijn al warmtepompen geïnstalleerd en ook Peter wil op termijn een warmtepomp aanschaffen voor het verwarmen van de woning. Maar eerst zijn andere optimalisaties nodig en neemt hij de tijd voor onderzoek en experimenteren. Het dak van de woning is volledig geïsoleerd en in 2021 voorzien van zonnepanelen en op termijn komen daar meer panelen bij. Ook de buitenmuren zijn inmiddels geïsoleerd. Er wordt al langer elektrisch gekookt en de thermostaat staat standaard op 18,5°C: “Iets wat een paar jaar geleden ondenkbaar was. Met gedrag kan je al veel oplossen en daarnaast waren de eerste stappen al gezet met de installatie van de zonnepanelen. Met een adviseur en een persoonlijk plan van aanpak wordt het verduurzamen versneld en doen we het in de goede volgorde.” Met de blowerdoortest is gebleken dat de woning extreem tochtig is en dat er dus veel warmteverlies is. De lucht komt onder meer binnen via kieren bij de kozijnen, deuren, brievenbus, de glazen schuifpui, maar ook door inbouw plafondlampen, de dakkapel en zelfs via de stopcontacten. 

Tocht aanpakken

Naar aanleiding van de test is de ongecontroleerde ventilatie zo veel mogelijk verholpen: “We zijn aan de slag gegaan met tape, tochtstrippen en kit. Daarnaast experimenteren we met 50°C leidingwater voor het verwarmen van het huis. Alleen de woonkamer is moeilijk warm te krijgen. Door de radiatorombouw verspreidt de warmte zich nauwelijks. Hoewel de vloer is rechtgemaakt, komt er nog veel tocht bij de plinten vandaan en voelt de vloer altijd koud aan. Een volgende stap is daarom het isoleren van de vloer.” Peter denkt na over een toekomstbestendige warmtebron. In de woonkamer staat een gashaard die naast warmte ook gezelligheid met zich meebrengt: “Gas vervangen door waterstof is een mogelijkheid in de verdere toekomst. Eerst onderzoek ik de behoefte aan een warmtepomp voor ons huishouden. Inmiddels zijn er kleinere varianten en kan je deze zelfs als een soort schoorsteen op je schuine dak laten plaatsen. Ik wil kritisch zijn op de inhoud van de warmtepomp en hoeveel capaciteit we nodig hebben. We willen niet inleveren op wooncomfort.”

Bijdragen aan de energietransitie

Over terugverdientijd denkt Peter niet veel na: “Bij het schilderen van een woning is de eigenaar ook niet bezig met de terugverdientijd. Ik zie alle aanpassingen als een investering waar we direct voordeel uit halen. Het stroomverbruik is al bijna nul en alleen het gasverbruik heeft aandacht nodig. Voorheen zaten we op 5200 kuub en we zijn de afgelopen 4 jaar gezakt naar 2200 kuub. Met de toekomstige aanpassingen gaat ook dit verbruik drastisch naar beneden en kunnen we uiteindelijk van het gas af.” Zelfredzaamheid is een apart thema binnen het verduurzamen en Peter denkt na over de stappen hiernaartoe. Zo ziet hij een batterij voor zich die levert wanneer er stroomuitval is of stroom te duur en zal de buurt veel meer moeten gaan samenwerken op het gebied van energie: “Ik ga niet wachten tot de noodzaak groot is, maar start nu al met zoveel mogelijk optimalisaties die ons in de toekomst gaan helpen met de energietransitie.”

Adviezen van Peter

  1. Met kieren dichten, isoleren en aanpassen van je gedrag pak je al veel winst
  2. Pak het verduurzamen stapsgewijs aan, pas dan ben je toe aan de laatste stap
  3. Denk niet te veel in terugverdientijd. Zie het ook als een investering in het duurzaam in stand houden van je huis en vergroting van het wooncomfort.
  4. De laatste stap: wees kritisch op de inhoud van de warmtepomp

Pilot ‘Aardgasvrije woningen’

De gemeente Vlaardingen helpt met de pilot ‘Aardgasvrije woningen’ elf woningeigenaren om hun woning aardgasvrij te maken of hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. De deelnemende woningen vormen een uitgebalanceerde mix van onder meer woningtype, ligging, WOZ-waarde en grootte. Hiermee vormen ze voor alle inwoners van Vlaardingen een bron van inspiratie om over te stappen op aardgasvrij wonen. Meer lezen? Ga naar vlaardingen.nl/pilotaardgasvrij.

Peter Caljé (57) en Sjoukje Caljé (55)
Gezinssituatie: 1 thuiswonend kind (21)
Adres: Van Linden van den Heuvellsingel 
Bouwjaar: 1936
Oppervlakte: 155 m2, inclusief tuinhuis (draait mee op CV)
Inhoud woning: 450 m3
Energiekosten: 3.800 euro per jaar
WOZ-waarde: 443.000 euro