Verduurzamen is een gezonde obsessie geworden

Ed (66) en Marijke (67) hebben een ruime woning uit 1900 in de Stationsstraat in Vlaardingen. Een woning met veel historie en karakter, waar verduurzaming zorgt voor een hoger wooncomfort en lager energieverbruik.

2. Foto hoekwoning 1900 centrum

Ed reageerde meteen enthousiast op de oproep voor de pilot: “Er staan veel van deze woningen in Vlaardingen en wij willen graag laten zien dat verduurzaming ook mogelijk is met een woning van meer dan een eeuw oud. We investeren in de woning omdat we hier voorlopig willen blijven wonen.” Het echtpaar was al begonnen met het aanpassen van de woning. Zo zijn in 2022 zonnepanelen aangebracht op het dak, zijn er airco’s geplaatst in de woonkamer die verwarmen, en is de woning voorzien van nieuwe kozijnen en driedubbel glas. Met het plan van aanpak onder de arm, maken zij nu opnieuw keuzes voor het verder verduurzamen van de woning.

Jacht op kieren

Eerst is een nulmeting gedaan op basis van een zogenoemde blowerdoortest. Deze test bepaalt de luchtdichtheid van de woning en laat zien waar eventuele lekken zich bevinden. De uitkomst was verrassend vertelt Ed: “Het dak bleek vol te zitten met kieren en de lucht komt via het dakbeschot en plafond de woning binnen. Ook de kozijnen lieten nog steeds veel lucht door. Het biedt inzicht in de volgende stappen en we zijn daarom eerst aan de slag gegaan met het dichten van zoveel mogelijk kieren. Rond de kozijnen, deuren en het trapgat.” Marijke vult aan: “We hebben eerder dertien ramen en deuren voorzien van nieuwe kozijnen en glas. Nu zetten we de puntjes op de i door het dichten van kieren en het plaatsen van tochtstrips. Naast dat er meer warmtebehoud is, merken we ook dat het stiller is in huis.” Via een app wordt alles bijgehouden. Op de tablet heeft Ed alles staan: van de temperatuur tot het verbruik van de airco’s en elke maand worden er rapportages gedraaid. 

Overweging warmtepomp

Een volgende stap is het plaatsen van een warmtepomp of warmtepomp boiler. Ed doet zelf onderzoek en klopt met vragen aan bij de toegewezen energieadviseur: “Nog dit jaar willen we een beslissing nemen waarbij het gebruiksgemak zwaar weegt. Met 40 liter moeten we het redden samen. Veel ruimtes in het huis hoeven niet per se verwarmd te worden. Dan zijn bijvoorbeeld infraroodpanelen een optie. En voor het warme water is ook warmteterugwinning (WTW) een alternatief waar we over nadenken. Ten tijde van het plaatsen van de zonnepanelen hebben we eerst nog gekeken naar een hybride warmtepomp, maar we waren kritisch over de installatie en doen het graag meteen goed.” Afspraken maken over verbruik en wie wanneer doucht, is volgens Marijke ook belangrijk: “We gaan de badkamer sowieso verbouwen - deze is nog helemaal in oude stijl - en met deze verandering kijken we ook kritisch naar ons eigen gedrag.”

Groen leven is niet moeilijk

Volgens Ed besparen ze door alle aanpassingen aan het huis al 1000 kuub gas per jaar: “De bedoeling is dat we eind 2024 gasvrij wonen met de installatie van een elektrische kookplaat en een warmtepompboiler. We zijn positief gestemd over het behalen van die deadline. Ook onze energierekening is van 2000 euro per jaar naar 0 euro gegaan. Het kan dus wel allemaal, zelfs met een woning van meer dan 100 jaar oud.” Duurzaam leven heeft hij niet van een vreemde: de ouders van Ed waren vroeger al bezig met hun woning isoleren en dubbelglas plaatsen. “Het is een gezonde obsessie geworden en dankzij deze pilot ervaren we veel ondersteuning en advies. Met de andere woningeigenaren die deelnemen aan de pilot wisselen we tips uit in de groepsapp en helpen we elkaar.”

Adviezen van Ed en Marijke

  1. Schaf een P1 meter aan voor inzicht in real-time verbruik
  2. Laat een blowerdoortest doen en vraag advies
  3. Start nu al met het dichten van kieren

Pilot ‘Aardgasvrije woningen’

De gemeente Vlaardingen helpt met de pilot ‘Aardgasvrije woningen’ elf woningeigenaren om hun woning aardgasvrij te maken of hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. De deelnemende woningen vormen een uitgebalanceerde mix van onder meer woningtype, ligging, WOZ-waarde en grootte. Hiermee vormen ze voor alle inwoners van Vlaardingen een bron van inspiratie om over te stappen op aardgasvrij wonen. Meer lezen? Ga naar vlaardingen.nl/pilotaardgasvrij.

Ed Eggermont (66) en Marijke van Akker (67)
Gezinssituatie: samenwonend
Adres: Stationsstraat 
Bouwjaar: 1900
Oppervlakte: 209 m2
Inhoud woning: 600 m3
Energiekosten: 0 euro per jaar
WOZ-waarde: 401.000 euro