Verduurzamen betekent ook goed voor jezelf zorgen
Hans van der Gaag (77) woont met zijn vrouw aan de Willem Beukelszoonstraat in de Oostwijk in Vlaardingen. Al meer dan vijftig jaar is de woning in hun bezit en sindsdien is er veel veranderd.
Het huis heeft een bijzondere geschiedenis en was ooit een groentewinkel, waarvan de grote ramen aan de voorzijde nog een overblijfsel zijn. Hans kocht de woning van een timmerman die er veertig jaar heeft gewoond. De bovenverdieping was één grote ruimte waar geslapen werd. Na een aantal jaar werden er muren opgetrokken en ook kwam er een serre bij. Inmiddels zijn er meerdere aanpassingen geweest aan de woningen en werd duurzaamheid een steeds groter thema binnen het huishouden. De oppervlakte en de ruimte waren in 1973 overtuigend genoeg om te verhuizen van Rotterdam-Zuid naar Vlaardingen.
Toewerken naar meer wooncomfort
Het echtpaar trok een cirkel om Rotterdam en volgde een tip op om in Vlaardingen naar een huis te kijken. Binnen een korte tijd waren ze verhuisd en fungeerde de bovenverdieping als woonkamer. Naast de grote ramen, is ook de ondervloer beneden kenmerkend voor de oude functie van het huis. Deze bestaat voor een deel uit graniet in combinatie met hout. Daarop is een beuken parketvloer gelegd die meebuigt met de oneffenheden. De woning werd opgeknapt met hardhouten kozijnen en dubbelglas op de bovenverdieping en de serre kreeg voorzetramen. Naderhand kwam daar nog een schuifpui met thermopane glas bij, dat vandaag de dag nog altijd voldoet aan de eisen. De woning heeft nooit centrale verwarming gehad. Hans zegt daarover: “We hadden altijd een houtkachel en een gaskachel om ons huis te verwarmen en in de keuken hing een badgeiser. Door de pilot ‘Aardgasvrije woningen’ zijn we overgestapt op een warmtepompboiler en koken we nu elektrisch. De gaskachel is nu alleen nog decoratief. We merken verschil in het energieverbruik en zijn minder gaan betalen. De vaste lasten voor het gas zijn er niet meer.”
Stapsgewijs aanpassingen doen
Dankzij een uitgebreide energiescan en een blowerdoortest kreeg het echtpaar meer inzicht in de mogelijkheden tot verduurzamen. Met de test wordt gemeten hoe vaak er luchtverversing in huis plaatsvindt en waar die lucht vandaan komt. Hans vertelt: “Bij ons werd zeven keer per uur de lucht ververst, als er windkracht 5 op de gevel stond. Dat moesten we terugbrengen naar minimaal de helft met een paar simpele aanpassingen. Zo hebben we een brievenbus met tochtwering aangeschaft en zijn we aan de slag gegaan met tape voor het dichten van kieren. We houden ook de roosters bij de ramen dicht en luchten nu maar kort. Het dak viel mee, omdat we daar al de dakbedekking hadden vernieuwd. Met een klein beetje hulp en veel met eigen handen. We kozen voor EPDM dakbedekking en hebben de isolatieplaten zelf neergelegd.” Sinds 2016 liggen er ook tien zonnepanelen op het dak van de woning. De energieopbrengst wordt nauwkeurig bijgehouden via een app en dankzij het platte dak is die aanzienlijk, maar dekt nog niet het hele elektriciteitsgebruik van de woning. Naast deze aanpassingen zijn er altijd nog wensen op het gebied van verduurzaming, zoal kunststof kozijnen met Hr+++ glas ter vervanging van de houten kozijnen. Dit verloopt stapsgewijs en altijd met goed onderzoek naar de mogelijkheden.
Bijna compleet
Op de bovenverdieping staat de warmtepompboiler van 200 liter die in meer dan genoeg warm water voorziet voor de dagelijkse behoeften. Op den duur worden ook lucht-lucht warmtepompen geplaatst die de woning boven en beneden voorzien van mechanische ventilatie. De airco’s verwarmen en verkoelen de ruimtes, en zijn voorzien van een luchtfilteringsysteem. Hans zegt: “Met al deze aanpassingen zorgen we ervoor dat we het goed hebben. We zijn niet afhankelijk van stadsverwarming en maken onze eigen keuzes. Daarin nemen we ook onze kinderen mee, die graag meekijken en tips ontvangen voor het verduurzamen van hun woningen. We hebben nog een paar wensen in de nabije toekomst en dan loopt op een gegeven moment het project ten einde. En daarmee ook onze eigen projecten op het gebied van verduurzaming; dan zijn we compleet.”
Adviezen van Hans
- Start met de basale dingen zoals het dichten van kieren
- Laat een energiecheck doen en laat je adviseren door professionals
- Maak je eigen keuzes en wacht niet af
Pilot ‘Aardgasvrije woningen’
De gemeente Vlaardingen helpt met de pilot ‘Aardgasvrije woningen’ elf woningeigenaren om hun woning aardgasvrij te maken of hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. De deelnemende woningen vormen een uitgebalanceerde mix van onder meer woningtype, ligging, WOZ-waarde en grootte. Hiermee vormen ze voor alle inwoners van Vlaardingen een bron van inspiratie om over te stappen op aardgasvrij wonen. Meer lezen? Ga naar vlaardingen.nl/pilotaardgasvrij.
Hans van der Gaag
Gezinssituatie: gehuwd
Adres: Willem Beukelzoonstraat
Bouwjaar: ±1870
Oppervlakte: 142 m2
Inhoud woning: 400 m3
Energiekosten: 1500 euro per jaar (inclusief houtpellets voor pelletkachel)
WOZ-waarde: 309.000 euro