Iedereen moet een keer thuis op kierenjacht
Esther (54) en Jan (52) wonen met hun kinderen (22 en 19 jaar) in een jaren 30 woning aan de Kethelweg in Vlaardingen-Ambacht. In de afgelopen jaren spelen de thema’s energiebesparing en verduurzaming een steeds grotere rol in het huishouden.
Dat begon met gedragsregels zoals het sluiten van ramen en deuren en korter douchen. Maar ook de aanschaf van zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp zijn besproken. Esther reageerde op de oproep voor de pilot en samen met haar man maakt zij nu keuzes in energiebesparende maatregelen, die op termijn bijdragen aan het wooncomfort en het terugdringen van de energierekening: “We willen hier nog lang blijven wonen en dankzij de deelname aan de pilot versnellen we de optimalisaties aan en in het huis.”
Aangename binnentemperatuur
Na de intrek in de woning 15 jaar geleden is gekozen voor onder meer het toevoegen van een gashaard en een convectorput. Vandaag de dag zijn er alternatieven voor het verwarmen van de woning en is de techniek verder ontwikkeld. Esther vertelt: “Alles wat we in de komende jaren aanpassen en installeren, draagt bij aan de opdracht om volledig gasvrij te wonen. We hebben al vaker gesproken over enkele alternatieven en met het advies en de hulp die we nu krijgen, maken we meer bewuste keuzes. Kieren dichten is een manier om de binnentemperatuur op pijl te houden. Daarom zijn we gestart met een blowerdoortest, waarbij er in het huis een vacuüm wordt gecreëerd. Op deze manier voel je letterlijk de tocht afkomstig van gaten en kieren. De adviseurs noemden het gat in ons dak een ‘tochtig bushokje’ en op veel plekken in het huis vonden we kieren. Met speciale tape zijn zoveel mogelijk gaten gedicht en die aanpassing is al enorm waardevol.”
Denken in oplossingen
De hal van het hoekhuis voelt altijd koeler aan dan de rest van het huis en isoleren is doorgaans een goede optie. De smalle spouw brengt een uitdaging met zich mee en isoleren is alleen vanuit binnen mogelijk. Alleen gaan dan wel authentieke details verloren en wordt de hal kleiner. Esther vertelt: “De energiebesparing wordt alleen maar meer en die stap willen we graag zetten. Het energieverbruik zien we terug in een app dankzij het installeren van een P1 meter in de meterkast. Zo zien we meteen op welke manier de aanpassingen bijdragen aan het grotere geheel. In het persoonlijke plan van aanpak komt ook de aanvoertemperatuur van de cv-ketel terug. Ons startpunt was 90°C en nu zitten we op 75°C. Voor een efficiëntere werking van de huidige cv-ketel streven we op termijn naar 60°C. Daarnaast kijken we naar alternatieven voor de gashaard en convectorput, zoals vloerverwarming en een houtkachel. Ook is het plaatsen van ventilatoren bij de huidige verwarmingselementen mogelijk.”
Stap voor stap
In huis stonden altijd alle deuren open en voor luchtverversing werd gekozen voor het doortochten van de woning. Esther zegt daarover: “Nu zijn bijna alle deuren standaard dicht en wordt alleen kort een raam of deur geopend voor ventilatie. Er komt anders onnodig veel koude lucht naar binnen, waardoor warmte vervliegt. Gecontroleerd ventileren is de oplossing en ook staat het plaatsen van mechanische ventilatie in de badkamer en het toilet op de lijst van mogelijke aanpassingen. We voeren stapsgewijs de optimalisaties door en een warmtepomp is een serieuze investering die vraagt om onderzoek en advies. We kijken daarbij kritisch naar de plaatsing en hoe het past bij het karakter van de woning. In de groepsapp met andere woningeigenaren wisselen we tips uit en verwijzen we door naar partijen voor installaties en advies. Het is een leuke wisselwerking!”
Adviezen van Esther en Jan
- Dicht zoveel mogelijk kieren en gaten in huis
- Onderzoek de plaatsingsmogelijkheden van een warmtepomp
- Houd deuren dicht en plaats ventilatieroosters bij de ramen
Pilot ‘Aardgasvrije woningen’
De gemeente Vlaardingen helpt met de pilot ‘Aardgasvrije woningen’ elf woningeigenaren om hun woning aardgasvrij te maken of hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. De deelnemende woningen vormen een uitgebalanceerde mix van onder meer woningtype, ligging, WOZ-waarde en grootte. Hiermee vormen ze voor alle inwoners van Vlaardingen een bron van inspiratie om over te stappen op aardgasvrij wonen. Meer lezen? Ga naar vlaardingen.nl/pilotaardgasvrij.
Esther Woltjer (54) en Jan Woltjer (53)
Gezinssituatie: 2 kinderen
Adres: Kethelweg
Bouwjaar: 1933
Oppervlakte: 160 m2
Inhoud woning: 340 m3
Energiekosten: 3000 - 4000 euro (jaar)
WOZ-waarde: 612.000 euro