Door energiebesparing genieten we langer van de planeet

Marcel (55) en Sylvia (52) betrokken in 2018 met hun twee dochters de oude woning van een huisarts in Vlaardingen-West. Het gezin had voor die tijd in nieuwbouwwoningen gewoond en na de intrek ontdekten zij zowel de charmes als de uitdagingen van de woning uit 1967.

7. Foto vrijstaand 1963 Westwijk

De woning werd woonklaar gemaakt en er kwamen zonnepanelen op het platte dak. Tijdens de eerste winter werd duidelijk dat de woning veel warmteverlies heeft. Er werd veel gestookt, maar de warmte vervloog en de gasrekening was enorm vergeleken met hun eerdere woningen: “Het huis is uniek en heeft veel karakter. Maar die elementen kwamen met gebreken, zoals kieren en gaten. De kamers werden niet goed warm en dat heeft invloed op het woonplezier.” Inmiddels zijn er aanpassingen gedaan in de woning en staan er nog een aantal op de planning die stapsgewijs worden uitgevoerd. 

Verduurzamen neemt een vlucht

In die eerste winter voelden de vloeren nog kouder en de tocht was voelbaar. Sylvia vertelt: “Toen al hadden we gesprekken over wat de mogelijkheden zijn op het gebied van ventileren en verwarmen. De verwarming stond altijd hoog en zodoende hebben we gekozen voor airco’s in de woonkamer en slaapkamers. Die verkoelen in de zomer en verwarmen op de koudere dagen. De stroom wordt opgewekt door zonnepanelen die we vanaf het begin al hebben. Hoewel de omgeving van de woning veel bomen heeft, wekken we net zoveel stroom op als dat we verbruiken.” Marcel zag de oproep voor de pilot voorbijkomen en was meteen enthousiast: “Het krijgen van advies over energiebesparende mogelijkheden is interessant. We waren al bezig met het verduurzamen van de woning en op deze manier krijgen we nog meer inzicht, advies en mogelijkheden op ons pad. Eén van de eerste stappen was de blowerdoortest waarbij je letterlijk te zien krijgt waar de tochtgaten zich bevinden.”

Goed van start

De muren van het huis zijn geïmpregneerd, maar de boosdoeners waren vooral de ramen. Tijdens de test ging het rookalarm af vanwege de hoeveelheid rook die door het huis werd geblazen. Sylvia zegt hierover: “Toen snapten we wel waarom het altijd koud aanvoelt binnen. De kozijnen laten lucht door en zijn ook nog eens van aluminium, dat kou geleidt. De serre is als laatste aangebouwd aan het huis door de vorige bewoner. Die was nog het best geïsoleerd, maar verder zat alles vol kieren en daardoor ontstond flink warmteverlies.” De vloer isoleren en de ramen vervangen zijn onderwerpen die naar voren kwamen in het adviesrapport van de energieadviseur. Marcel en Sylvia zijn in gesprek met een aannemer om de situatie en het kostenplaatje te schetsen. Met deze stappen wordt het huis al meer toekomstbestendig en vindt er energiebesparing plaats. Er wordt ook nagedacht over de terugverdientijd van alle aanpassingen en of deze rendabel genoeg is. 

Kleine aanpassingen

Hoewel de airco’s al als een halve warmtepomp werken, staat ook die nog op het lijstje. Wel helemaal achteraan omdat andere aanpassingen voorrang hebben. Marcel: “We pakken alles stap voor stap aan en we realiseren ons dat het grote beslissingen zijn. Er moet een logische volgorde zijn en alles draagt bij aan het verhogen van het woonplezier. De woonkamer en werkkamer zijn ruimtes waar we veel tijd spenderen en die gaan we sowieso aanpakken. Daarin nemen we ook onze dochters mee en we spreken met elkaar over de mogelijkheden. Zo ontdekten we dat het openen van ramen voor de ventilatie niet langer dan een kwartier nodig is. Ook hebben we een Sunshower geïnstalleerd met een timer die de tijd van het douchen bijhoudt. Maar ook het toevoegen van een extra deur tussen de woonkamer en de hal heeft al energiebesparing opgeleverd. Met kleine aanpassingen kom je al een heel eind. We krijgen hulp en advies van de energieadviseur en dat ervaren we als een enorme meerwaarde. Op deze manier maken we de juiste keuzes.”

Adviezen van Marcel en Sylvia

  1. Start met het dichten van kieren en gaten voor minder warmteverlies
  2. Maak de stappen concreet en praktisch, zodat het realistisch wordt
  3. Introduceer het thema energiebesparing in bijvoorbeeld het onderwijs

Pilot ‘Aardgasvrije woningen’

De gemeente Vlaardingen helpt met de pilot ‘Aardgasvrije woningen’ elf woningeigenaren om hun woning aardgasvrij te maken of hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. De deelnemende woningen vormen een uitgebalanceerde mix van onder meer woningtype, ligging, WOZ-waarde en grootte. Hiermee vormen ze voor alle inwoners van Vlaardingen een bron van inspiratie om over te stappen op aardgasvrij wonen. Meer lezen? Ga naar vlaardingen.nl/pilotaardgasvrij.

Marcel Stam (55) en Sylvia Stam (52)
Gezinssituatie: 2 thuiswonende kinderen (23 en 24 jaar)
Adres: Lorentzstraat 
Bouwjaar: 1967
Oppervlakte: 275 m2
Inhoud woning: 900 m3
Energiekosten: 4.000 euro per jaar (vorige bewoners: 8.000 euro)