Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke bijeenkomst ter ere van 750 jaar Vlaardingse stadsrechten. Op zondag 14 mei 2023 ontvangt de gemeente in de Grote Kerk eregasten van binnen en buiten de stad.

Op 14 mei 1273 verleende graaf Floris V stadsrechten aan Vlaardingen. Hij deed dit in de voetsporen van zijn voorouders aan de trouwe burgers van Vlaardingen, zo stond op perkament geschreven. In het weekend van 13 en 14 mei 2023 komt graaf Floris V opnieuw tot leven. Hij voert een middeleeuwse wandelstoet aan en brengt vanuit Den Haag ‘nieuwe stadsrechten’ naar Vlaardingen.

Begroet de stadsrechtenstoet 

Vanaf 15.00 uur kijken we samen uit naar de stadsrechtenstoet. Als graaf Floris V is gearriveerd, overhandigen circusartiesten in een menselijke ladder de oorkonde van de graaf aan burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen. De burgemeester zal de tekst vervolgens vanaf het stadshuisbalkon verkondigen. U bent van harte uitgenodigd hier op de Markt bij te zijn. U hoeft zich hier niet voor aan te melden.

Jubileumviering in de Grote Kerk

De jubileumviering in de Grote Kerk start direct aansluitend (rond 16.15 uur) en eindigt om 17.30 uur. Nieuwslezeres Astrid Kersseboom presenteert dit programma vol spektakel en verwondering en schrijver Alex Boogers en journalist Kefah Allush gaan met elkaar in gesprek, onder andere over hun gedeelde Vlaardingse jaren. Op de loper ziet u Vlaardingen Stromen, Bloeien en Vonken. Hierna is er tot 18.30 uur een borrel.

Uiterlijk 10 mei aanmelden viering in de Grote Kerk

Er is voor de jubileumviering in de Grote Kerk een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de pers. Wilt u uiterlijk woensdag 10 mei 2023 doorgeven of u naar de jubileumviering wilt komen door te mailen naar communicatie@vlaardingen.nl

Foto’s en videomateriaal viering in de Grote Kerk

Wij zorgen kosteloos voor foto’s en videomateriaal van de jubileumviering in de Grote Kerk. Wilt u direct na afloop videomateriaal afnemen? Laat dit dan uiterlijk vrijdag 12 mei 2023 weten aan communicatieadviseur Edith Kwakernaak, telefoon (010) 248 4121 of mail naar communicatie@vlaardingen.nl.

Nog meer te vieren?!

Wordt Feyenoord dit jaar landskampioen? De spanning stijgt, ook in Vlaardingen. Wij willen onze voetbalminnende gasten in de Grote Kerk een eventuele kampioenswedstrijd niet helemaal onthouden. Het zou natuurlijk fijn zijn als de club uit Rotterdam-Zuid een week eerder de buit binnenhaalt. Maar voor het geval dat… hebben wij tijdens de borrel tv-schermen klaarstaan om de tweede helft van de wedstrijd Feyenoord-GA Eagles te volgen. Misschien goed om te weten als u overweegt te komen!