Nieuwsbrief ondernemers januari 2022

Beste ondernemers,

Het kabinet heeft deze week besloten om bijna alles weer te openen, ondanks risico’s en onzekerheden. Voor veel ondernemers is dit goed nieuws. 

Het is voor ons allemaal wel extra belangrijk dat we ons aan de coronamaatregelen houden, die de versoepelingen mogelijk maken. Ook wil ik de ondernemers bij wie de (financiële) rek eruit is/was een hart onder de riem steken. Ik wens jullie veel kracht toe om door te kunnen gaan.

In deze nieuwsbrief praten we u bij over van alles en nog wat. Over gemeentelijk beleid dat van belang is voor ondernemers, over een mooie MKB-deal voor de Food Innovation Academy, over toekomstige economische kansen als het vieren van 750 jaar Vlaardingen en over de ambitie om vrijetijdseconomie te stimuleren.

En ook over de binnenstad. Door meer online winkelen, leegstand en daarbovenop de coronamaatregelen kampt de binnenstad met tegenwind. Daarom zetten we als gemeente extra in op het aantrekkelijker maken en transformeren van de binnenstad. De binnenstad moet hét kloppende hart van de stad worden. Een plek om te ontspannen, wonen, winkelen, werken en ontmoeten. Eke stap in de goede richting is er een. Zo feliciteer ik graag de binnenstadwinkeliers die zich eind 2021 hebben verenigd in de nieuwe ondernemersvereniging Winkelhart Vlaardingen. Een club gelijkgestemde zielen met een missie.

Kortom: we zijn en gaan aan de slag!

Ik hoop van harte dat de versoepelingen van deze week het begin zijn van de weg omhoog voor ons allemaal.

Bart Bikkers
Wethouder Economische Zaken

21220

Deel het filmpje ‘Geniet vooral, eerst lokaal’ 

Vanwege de heropening van de horeca wordt in een filmpje het glas geheven op de Vlaardingse ondernemers en opgeroepen lokaal te gaan genieten. Drie lockdowns zorgden ervoor dat de glazen halfleeg, en uiteindelijk zelfs helemaal leeg bleven. Een tijd van ongezelligheid brak aan, maar ook van eenzaamheid en van op een houtje bijten als ondernemer. Nu de horeca, winkels en ook culturele instellingen weer open mogen, mag er geproost worden. Proost op het leven. Proost op de gezelligheid. Proost op onze Vlaardingse ondernemers. 

Wilt u dit filmpje delen? In de loop van vrijdag 28 januari komt het online op de Facebook-pagina van Stadshart Vlaardingen. 

Coronamaatregelen, leef ze alstublieft na!

We hoeven u niet te vertellen wat een drama het is om in een lockdown te zitten. Zeker ook voor ondernemers. Gelukkig is de strenge lockdown ten einde, en kan er weer meer. Dat betekent voor de meesten van u dat u uw zaak of bedrijf weer geopend heeft voor gasten en klanten. Dat is natuurlijk fantastisch, zowel voor u als voor hen. We doen wel een dringende oproep om te zorgen dat u, en uw gasten en klanten zich aan de maatregelen houden die er nog wel zijn. Om samen te zorgen dat we niet weer in een lockdown terechtkomen.

Dus draag mondkapjes, zorg dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden en controleer het coronatoegangsbewijs als dat verplicht is. De ervaring leert dat bijna alle ondernemers zich goed houden aan de maatregelen, dank en complimenten daarvoor! Ook in de komende periode controleren onze handhavers of de maatregelen worden nageleefd. Heeft u daar vragen over, neem dan contact op met de gemeente via www.vlaardingen.nl/contact.

Provincie kent twee ton toe voor MKB-deal

FIA bestaand nieuw

Twee initiatieven in Vlaardingen en Schiedam hebben onlangs provinciale subsidie binnengesleept in de vorm van een MKB-deal. De Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen kan met € 100.000,- een extra boost geven aan het versterken van haar activiteiten binnen de levensmiddelentechnologie. De Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS) krijgt ook € 100.000,- om zich verder te ontwikkelen als hotspot voor de mechatronica-industrie binnen het SchieDistrict.

De provincie Zuid-Holland sluit MKB-deals met gemeenten en het bedrijfsleven om het ondernemersklimaat in de provincie te versterken. De MKB-deal Leven Lang Ontwikkelen Waterwegregio is een samenwerking tussen de provincie, de gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen en ondernemersverenigingen uit de drie steden.

Voor een betere match tussen banen en werkzoekenden én om in te springen op de snel veranderende economie werken de Food Innovation Academy in Vlaardingen en de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam samen om mensen op te leiden, een leven lang ontwikkelen te stimuleren en mensen aan een baan te helpen. Deze MKB-deal helpt om een toekomstbestendige en inclusieve arbeidsmarkt te krijgen, passend bij de vraag van het regionale midden- en kleinbedrijf. 

Food Innovation Academy

Op een splinternieuwe en moderne locatie in Vlaardingen vormt de FIA hèt kennis- en innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie in de regio Rotterdam-Den Haag. De FIA ondersteunt de foodsector met vakmensen, kennis en innovaties. Onderwijs (Lentiz & InHolland), ondernemers en de gemeente werken in de FIA samen.

De FIA gaat, mede dankzij de MKB-deal, activiteiten organiseren voor het MKB, zoals een serie van vijf workshops rondom de grote opgaven in de voedingsindustrie. Die workshops gaan in op voedseltransitie, energietransitie, circulair werken en hoe technologieën en digitalisering (big data/AI) hiervoor ingezet kunnen worden. De FIA stelt daarnaast een innovatieagenda op om deze opgaven aan te pakken. Ook start de FIA met een Future Food FieldLab, dat kan functioneren als een soort clubhuis voor de sector en voor partners uit onderwijs, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, overheden en het brede publiek. 

Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS) 

De MICS is de hotspot zijn voor de mechatronica-industrie binnen het SchieDistrict in Schiedam.  MICS organiseert onder andere programma’s samen met bedrijven en goed, eigentijds en hybride onderwijs voor zowel studenten als beginnende beroepsbeoefenaars en meer ervaren werknemers op het gebied van precisietechniek, verspanen, constructie en mechatronica. 

Meer weten: www.foodinnovationacademy.nl en www.mechatronicainnovatiecampusschiedam.com

Extra inzet voor aantrekkelijke Vlaardingse binnenstad

Artist Impression Veerplein

Bovenop een eerder budget van ca. €3 miljoen voor een meer levendige binnenstad komt nog een bedrag van €1 miljoen voor de komende jaren. Dat besloot de gemeenteraad afgelopen november. Een toename van online winkelen en leegstand met daarbovenop coronamaatregelen zorgden helaas in de afgelopen periode voor extra tegenwind in de Vlaardingse binnenstad. Alle reden dus om extra energie te steken in een fijn stadshart met winkels, woningen en voorzieningen. Hoe? Dat staat in het Programma Levendige Binnenstad 2030. Stap voor stap maakt de gemeente samen met andere partijen de binnenstad compacter, bruisender, beter bereikbaar, schoner en veiliger. 

Een kleine greep uit enkele recente en toekomstige acties:

Fransenstraat wordt Frans pleintje

Komend voorjaar vergroent de gemeente de Fransenstraat. Na het eerder plaatsen van nieuwe plantvakken in de Waalstraat is nu de Fransenstraat aan de beurt om de bloemetjes buiten te zetten. Wat gaat er gebeuren? In overleg met de ondernemers en bewoners tovert de gemeente het stenige plein om in een sfeervol plein. De bestaande bomen komen in een rond groenvak te staan. In het midden van het plein komt er een grote plantenbak vol bloemen bij. Met daaromheen zitranden, waarop mensen kunnen neerstrijken. Ook terrasbezoekers en voorbijgangers kunnen straks genieten van bijvoorbeeld de kleuren en geuren van lavendel en salvia. De huidige plantenschalen blijven staan ter afscherming van het plein. Als alles goed loopt, is de mediterrane Fransenstraat in mei 2022 klaar.

Aantrekkelijke subsidie voor ondernemers binnenstad

Half 2021 stelde de gemeenteraad € 300.000,- subsidie beschikbaar tot en met 31 december 2023 voor ondernemers in de binnenstad. Ondernemers en vastgoedeigenaren in de binnenstad kunnen financiële steun krijgen om zo bij te dragen aan een aantrekkelijker stadshart. De gemeente stimuleert met de subsidie het verhuizen van winkels naar het kernwinkelgebied én prikkelt vastgoedeigenaren om winkelpanden daarbuiten te veranderen in woningen of een dienstverlenende functie te geven. Binnenkort gaat een vastgoedcoach speciaal hiervoor aan de slag. Die persoon benadert de winkeliers en ondernemers in de binnenstad om de subsidieregeling toe te lichten en indien gewenst met hen mee te denken en/of op weg te helpen. 

Sfeervolle verlichting onderdoorgangen Liesveld

De gemeente heeft de openbare verlichting van de vier onderdoorgangen van het Winkelcentrum Liesveld vervangen. De installatie was verouderd en hier en daar kapot. De nieuwe LED-verlichting is milieuvriendelijker en brandt op sommige plekken 24/7 voor een veiliger gevoel. 
Daarnaast krijgen de twee middelste onderdoorgangen en de onderdoorgang bij de Bloementrappen binnenkort extra sfeerverlichting. De bomen bij C&A en de H&M worden ook mooi in de schijnwerpers gezet, voor een gezellige sfeer in de avond. 

Historie op de muren

De rijke historie van Vlaardingen schreeuwen we graag van de daken. Zo is bijvoorbeeld graaf Dirk III in het Vlaardingse centrum door kunstenares Loes Henger dit voorjaar levensgroot afgebeeld op een muur aan de Van Riebeeckstraat. De gemeente en stichting Vlaardingen Partners werken voor deze buitenkunst samen aan een serie muurschilderingen. 

Volg Binnenstad Vlaardingen online

De Facebook-pagina Binnenstad Vlaardingen tipt graag over evenementen en hotspots in de binnenstad. Ook verwijzen de berichten soms door naar de website www.binnenstadvlaardingen.nl waar informatie staat over leuke dingen om te doen en te zien. Aanvullend op het binnenstadsnieuws vult VVV Vlaardingen deze website ook met een activiteitenkalender voor de hele stad. Wie zelf een nieuwtje heeft: schroom niet om dit te melden! Dat kan via info@vvv-vlaardingen.nl

Zwerfafval opruimen 

Schone straten zijn positief voor de beleving van de binnenstad. Daarom heeft de gemeente in de binnenstad gekozen voor het vaker legen van de prullenbakken en vaker opruimen van zwerfafval door te vegen en prikken. Dat gebeurt sinds 1 april 2021 extra op vrijdagavond en op zondag. De gemeente werkt hiervoor samen met Irado en Stroomopwaarts.
Ook diverse ondernemers en bewoners steken al de handen uit de mouwen met opruimacties. Wilt u ook meehelpen aan het schoonhouden van de leefomgeving? Fijn! Vraag dan een opruimpakket aan via www.vlaardingen.nl/contactformulier.

Meer weten en/of meedenken over het Programma Levendige Binnenstad? Of over de subsidieregeling voor ondernemers? Kijk op www.vlaardingen.nl/binnenstad.

KPN gaat glasvezel aanleggen in Vlaardingen

De gemeente Vlaardingen en KPN tekenen op 2 februari 2022 een samenwerkingsovereenkomst over de aanleg van glasvezel door KPN in Vlaardingen. Door de samenwerking start KPN vanaf eind 2022 met de aanleg van een snelle internetverbinding in het stedelijk gebied van Vlaardingen. De komende jaren gaat KPN ongeveer 200 km aan glasvezel aanbrengen waarmee ruim 34.000 Vlaardingse adressen aangesloten worden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2024/2025 afgerond. De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden. 

Wethouder Bart Bikkers ondertekent de samenwerkingsovereenkomst met KPN: “Het is super dat we op deze manier de wens van veel Vlaardingers in vervulling kunnen laten gaan. Digitalisering speelt een grote rol in onze maatschappij en een snelle en betrouwbare verbinding hoort daar bij.”

Viering 750 jaar Vlaardingen in 2023

Vlaardingen is bijna jarig! In 2023 viert Vlaardingen een 750-jarig jubileum. Op 14 mei 1273 verleende graaf Floris V aan Vlaardingen stadsrechten. Dit was een erkenning en bekrachtiging van de positie van de stad Vlaardingen binnen het graafschap Holland. De stichting Vlaardingen Partners heeft voor dit jubileum een projectplan opgesteld en krijgt van de gemeente een bijdrage van € 750.000,- om dit tot een succes te maken.  

De gemeente ziet het 750-jarig jubileum als kans om Vlaardingers zich verder met elkaar te laten verbinden én het enthousiasme en de ambitie van Vlaardingers een impuls te geven. Er komen drie programma’s: Vlaardingen Viert, Samen werken aan een betere stad en Verleden, heden en toekomst. Het is de bedoeling dat de jubileumactiviteiten worden georganiseerd door en voor de stad, waarbij er voor kleine en grote(re) activiteiten subsidie beschikbaar komt. Iedereen kan projecten opzetten en een aanvraag doen: individuen, verenigingen, stichtingen, instellingen en bedrijven of een samenwerkingsvorm daarvan. 

Plannenmakerij in volle gang

Met de gemeentelijke bijdrage van 750.000 euro als vertrekpunt is Vlaardingen Partners actief fondsen aan het werven, om het zo groots mogelijk te kunnen maken. Het vieren van de 750-jarige verjaardag van de stad kan veel moois in gang zetten, zoals het versterken van het mede-eigenaarschap van de stad, het versterken van de lokale economie, sport, cultuur en erfgoed en het stimuleren van maatschappelijke en innovatieve projecten. Zo alles bij elkaar wordt het ook een coronahersteloperatie dus. De plannenmakerij is in volle gang. Dit voorjaar volgt hierover meer informatie. Ook over hoe ondernemers mee kunnen doen!

College stelt Startnotitie Vrijetijdseconomie vast 

21419 Krabbeplas zwemmen_SF_Woonvisie

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 21 december 2021 een Startnotitie Vrijetijdseconomie vastgesteld. Het is de bedoeling om in eind  2022 een programma vrijetijdseconomie en een centraal georganiseerde stadsmarketing te hebben. Dit biedt kansen voor de lokale economie!

Door het stimuleren van vrijetijdseconomie wordt Vlaardingen nog prettiger als woonstad met een levendigere binnenstad. Als inwoners hun vrije tijd vaker en leuker in hun eigen stad kunnen doorbrengen, worden ze trotser op Vlaardingen. Tevreden inwoners zijn de belangrijkste ambassadeurs van de stad en geven zo het imago van Vlaardingen extra glans. Door meer vrijetijdseconomie komen er ook meer bezoekers en bestedingen in winkels, horeca en culturele instellingen, wat goed is voor de werkgelegenheid. 

Vervolgstappen

De startnotitie Vrijetijdseconomie gaat in op de economische en maatschappelijke waarde van vrijetijdseconomie (toerisme en recreatie) voor Vlaardingen, hoe vrijetijdseconomie bijdraagt aan de ambities uit de Toekomstvisie, wat de positie van Vlaardingen in de regio is en welke kansen er liggen voor de stad. Meteen nadat de startnotitie is vastgesteld, zijn er vervolgstappen gezet. Het doel is om in 2022 een programma vrijetijdseconomie en een centraal georganiseerde stadsmarketing te hebben. Dit sluit goed aan op het vieren van 750 jaar Vlaardingen in 2023, waarin de gemeente ook fors investeert. Dit jubileum kan het vliegwiel zijn om Vlaardingen op de kaart te blijven zetten via gerichte bestemmingsontwikkeling en marketing.

Interesse? Lees hier de startnotitie vrijetijdseconomie(pdf, 6 MB). 

Verruimingen uit ondersteuningsplan horeca blijven van kracht

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 december 2021 de maatregelen uit het Ondersteuningsplan horeca 2021-2024 geëvalueerd en besloten dat de maatregelen van kracht blijven.

Het college besloot op 29 juni 2021 om de lokale horecaondernemers met concrete, positieve maatregelen voor een langere periode ruimere mogelijkheden te bieden om te ondernemen en te herstellen van de impact van de coronacrisis. Belangrijke onderdelen van het plan zijn de verruimde terrassen (ook in de winter mogelijk) en minder regels voor onder andere parasols. In het geval dat de openbare orde, het woon- en leefklimaat of de (verkeers)veiligheid onder druk komen te staan, kan de burgemeester de maatregelen terugdraaien. Uit de eerste evaluatie over het najaar van 2021 onder Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Vlaardingen, politie, brandweer en betrokken gemeentelijke teams blijkt dat de er geen excessen zijn geweest. Het college wil daarom de maatregelen uit het plan voortzetten. Het ondersteuningsplan wordt elk najaar tot 2024 met de betrokken partijen geëvalueerd.

Nieuw Horeca- en evenementenbesluit 2022

Foto horeca Westhavenplaats
Wat als proef begon, is op 14 december 2021 officieel geworden. Het college van burgemeester en wethouders stelde toen het ‘Horeca- en evenementenbesluit 2022’ vast met daarin de ruimere sluitingstijden voor horecazaken categorieën 3 en 4 in het horecaconcentratiegebied en de horecazaken aan de Hoogstraat 21, Peperstraat 5, Markt 9 en Waalstraat 78. 

In 2016 was gestart met een proef waarbij cafés in het horecaconcentratiegebied (categorie 3) op zaterdag open mogen zijn tot 04.00 uur (in plaats van 02.00 uur) en partycentra en nachtzaken in het horecaconcentratiegebied (categorie 4) open mogen zijn tot 06.00 uur (in plaats van 05.00 uur). Ook mochten enkele zaken aan de rand van het horecaconcentratiegebied aansluiten bij de proef: Hoogstraat 21, Peperstraat 5, Markt 9 en Waalstraat 78. Na een positieve evaluatie eind 2016 is de proef voortgezet, elk jaar weer. Op verzoek van de horecaondernemers is de proef later uitgebreid naar de vrijdagavond.

De ruimere sluitingstijden zijn in de afgelopen jaren 'gewoon' geworden, natuurlijk afgezien van de verplichte sluitingstijden als gevolg van corona. Het gemeente heeft nu duidelijkheid en zekerheid geboden door de verruimde tijden definitief te maken in het Horeca- en evenementenbesluit 2022.

Het Horeca- en evenementenbesluit 2022 is afgestemd met de regioadviseur van Koninklijke Horeca Nederland en afgevaardigden van de Vlaardingse horeca. De ruimere tijden zijn in lijn met de steun- en stimuleringsmaatregelen uit het Ondersteuningsplan horeca Vlaardingen 2021-2024.

Ondernemersfonds: meer subsidie en voortzetting samenwerking

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 14 december 2021 het Convenant Ondernemersfonds tussen de Stichting Ondernemersfonds Vlaardingen en de gemeente Vlaardingen vastgesteld.

De gemeenteraad besloot onlangs om de jaarlijkse subsidie aan het Ondernemersfonds te verhogen naar € 650.000,-. Het Ondernemersfonds is een vaste waarde in de stad en met deze verhoging met € 100.000,- neemt de slagkracht van het fonds toe. De gemeente haalt het bedrag jaarlijks via een opslag op de OZB niet-woningen op en subsidieert het fonds vervolgens uit de algemene middelen.  

Collectieve activiteiten

Het Ondernemersfonds helpt ondernemers met de financiering van hun collectieve activiteiten. Dat zijn activiteiten op bedrijventerreinen, zoals het plaatsen van beveiligingscamera's, extra onderhoud bovenop het reguliere gemeentelijk onderhoud en het plaatsen van welkomst- en bewegwijzeringsborden. Daarnaast zijn er investeringen in winkelgebieden, zoals in evenementen, aankleding (bijvoorbeeld kerstversiering) en gezamenlijke marketing. Het fonds stimuleert en initieert ook steeds meer stadsbrede activiteiten, bijvoorbeeld om collectief duurzame energie op te wekken. In alle gevallen vaart Vlaardingen hier wel bij.

Draagvlak

Na tien jaar liep het convenant tussen de gemeente en het Ondernemersfonds eind 2021 af. Uit de evaluatie van haar activiteiten blijkt het fonds ziet dat steeds meer bedrijventerreinen concrete plannen maken en daar geld voor uittrekken. In de winkelgebieden gebeurde dat al langer. Ook de gemeente wilde het Ondernemersfonds graag voortzetten. Een voorwaarde voor de gemeente is dat het draagvlak onder ondernemers om hun eigen financiële bijdrage te leveren en activiteiten te ontwikkelen groot blijft. In het nieuwe convenant legt het college de afspraken vast over hoe de gemeente en het fonds met elkaar omgaan, over de rechten en plichten van beide partijen en over hoe de verantwoording verloopt.