Beste Binnenstadsproject van het jaar

Aan de binnenstad van Vlaardingen wordt veel gedaan om het aantrekkelijker en levendiger te maken. Het moet weer een plek zijn waar mensen graag tijd doorbrengen, waar mooie plekken zijn om te zitten en waar ondernemers graag hun bedrijf vestigen. Om dat te bereiken zijn meerdere projecten en regelingen ontwikkeld, waarvan er nu twee meedingen naar de titel ‘Binnenstadsproject van het jaar’. Het Platform Binnenstadsmanagement reikt ieder jaar drie awards uit voor inspirerende projecten of processen uit Nederlandse binnensteden die bijdragen aan de toekomstbestendigheid en vitaliteit van de binnenstad.

Vergroening van de binnenstad

Het eerste project dat meedingt voor de prijzen is de vergroening die nu plaatsvindt. Er zijn ondertussen al groene, duurzame en gezellige plekken gecreëerd voor bezoekers en bewoners en er volgen nog meer. Onlangs werd de Kuiperstraat symbolisch heropend na een opknapbeurt. Naast de robuuste en uitnodigende zitelementen is er ook een inclusieve kinderspeelplek en is er bijzondere beplanting, wat weer belangrijk is voor de biodiversiteit. Deze groene plekken spelen ook een rol in de opvang van regenwater en het tegengaan van hittestress. Dit project is onderdeel van het stadsprogramma Groen Vlaardingen.

Subsidieregeling Binnenstad Vlaardingen

Met de Subsidieregeling Binnenstad Vlaardingen 2021-2023 stimuleert gemeente Vlaardingen ondernemers om naar het kernwinkelgebied te verhuizen en vastgoedeigenaren om hun winkelpanden in de binnenstad buiten het kernwinkelgebied te veranderen in woningen of dienstverlening. Het doel van de regeling is een meer levendige binnenstad met een aantrekkelijker en compact winkelhart. Met ondersteuning van deze regeling zijn er nu al meerdere bedrijven verhuisd en panden getransformeerd. Deze regeling is onderdeel van het stadsprogramma Nieuwe Binnenstad.

Update uitslag

Donderdag 20 april 2023 werd bekend gemaakt welke projecten bekroond werden tot ‘Binnenstadsproject van het jaar’. Helaas is Vlaardingen buiten de prijzen gevallen, maar we vinden het erg belangrijk dat de binnenstad van Vlaardingen middels deze actie landelijk weer op de kaart is gezet. Daarnaast hebben we laten zien dat er wordt gewerkt aan het aantrekkelijker maken van de binnenstad.

Meer over de winnende projecten leest u op https://binnenstadinspiratie.nl/nieuws/76-hengelo-en-veenendaal-winnen-de-prijs-voor-het-meest-inspirerende-binnenstadsproject