Nieuw leven in het Museumkwartier

In het hart van het Museumkwartier, op de hoek Westhavenkade en Vetteoordskade, komt een buurtje met 82 woningen en 50 appartementen. Blauw Architecten heeft met haar ontwerp ingespeeld op de sfeer van het historische Vlaardingen. Het is een ode aan rijke historie van deze plek, waar de laatste 200 jaar de haring- en zouthandel van Kwakkelstei, Wamelo & Van der Drift het beeld bepaalden. De kleuren en de materialen die de ontwerpers gebruiken verwijzen naar dit visserijverleden. Ook bijzonderheden als de poorten met daarachter de stegen in de monumentale panden van Sprei en Kwakkelstein, krijgen weer een plek in de nieuwbouw. De stegen waar vroeger de haringtonnen naar binnen werden gerold, worden in ere hersteld. Daar komen nu woningen aan te liggen.

Illustratie Blauw Architecten bij Nieuwbouw MuseumkwartierMix 

Het gebied, op steenworp afstand van metrostation Vlaardingen Centrum, is volledig autoluw. Het is een stedelijke mix van oud en nieuw. Op het binnenterrein is de eigentijdse architectuur van 82 nieuwbouwwoningen te vinden. Aan de Westhavenkade komen, na de restauratie van de oude pakhuizen en kantoren, 50 nieuwe appartementen. Historie en moderne architectuur gaan hier hand in hand. Het authentieke karakter van deze plek blijft zo behouden en sluit prachtig aan op de bestaande bebouwing.

Buurt met toekomst

Ontwikkelaar BPD zal deze zomer met de verkoop van de appartementen en gezinswoningen beginnen. Vooral voor starters is er de kans om een wooncarrière te beginnen in het Museumkwartier. Ruim 70% van de nieuwbouw valt in het betaalbare prijssegment, onder de NHG-grens van 405.000 euro (prijspeil 2023). De stadswoningen zijn energieneutraal en spelen in op een duurzame toekomst. 
Door de ligging in de nabijheid van scholen, supermarkt en metro met snelle verbindingen naar Rotterdam en het strand in Hoek van Holland, is het een ideale locatie in hartje binnenstad.  

Onderdeel Rivierzone

De ontwikkeling van het Museumkwartier/Touwbaan is onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de Rivierzone. Vlaardingen wil hiermee de verbinding tussen de stad en de rivier de Nieuwe Maas herstellen. Ze werkt hiermee samen met ontwikkelaars, woningbouwcorporaties, instellingen en ondernemers om woningen en voorzieningen te realiseren.