District U en Rory Dickhoff gaan samenwerken aan placemaking

Per 1 december gaat Rory Dickhoff ervoor zorgen dat Vlaardingen er met District U in de Rivierzone een aantrekkelijke trekpleister bij krijgt. De voormalige manager van poppodium De Kroepoekfabriek wordt als placemaker verantwoordelijk voor de tijdelijke programmering van het voormalige Unileverterrein. Hier komt vanaf volgend jaar een mix van pop up horeca, sport en cultuur.

Rory Dickhoff (rechts) op het Vlaardingse Stadsstrand, waar hij een ontmoeting had met burgermeester Bert Wijbenga (VVD). 

Rory Dickhoff (rechts) op het Vlaardingse Stadsstrand, waar hij een ontmoeting had met burgermeester Bert Wijbenga (VVD). 

District U transformeert de komende jaren naar een volwaardige, nieuwe stadswijk aan de Maas. Hier komen ruim 750 woningen, onderwijs, zorg, bedrijvigheid, horeca en cultuur. Adrighem Leyten Vlaardingen (ALV) is de ontwikkelaar van District U, en wil Vlaardingers én bezoekers uit omliggende gemeenten nu al laten zien en voelen wat voor bijzondere plek District U is en gaat worden. Hier draaide het al in de tijd van Unilever om een open blik, reuring, vernieuwing en ondernemerschap. Rory zet zijn ervaring, connecties en netwerk dan ook in om van District U een levendige plek te maken. Een plek waar lokaal ondernemerschap tot bloei kan komen. 

Nieuwe dynamiek

Wethouder Bart Bikkers, die de ontwikkeling van de Rivierzone in zijn portefeuille heeft: “District U is een belangrijk deelgebied in de totale herontwikkeling van de Rivierzone. Het is heel goed dat de Vlaardingers de nieuwe dynamiek hier gaan ervaren. Rory kent Vlaardingen goed en met zijn kennis en kunde gaat hij een belangrijke bijdrage leveren aan het betrekken van de Vlaardingers bij de ontwikkeling van dit gebied.” 

Behoefte van de buurt

Dickhoff kijkt ernaar uit om samen met de huidige en toekomstige bewoners een ‘toffe’ programmering te maken in District U. “Met uiteraard kunst en cultuur, maar juist ook door die voorzieningen toe te voegen waar de buurt behoefte aan heeft. Daar beginnen we meteen mee: de voormalige brandweerkazerne op het terrein is binnenkort een community center waar zowel de bewoners van de tijdelijke woningen als alle inwoners van Vlaardingen elkaar kunnen ontmoeten.”

Over de Rivierzone

De gemeente Vlaardingen wil de verbinding van de stad met de rivier terugbrengen en van de Rivierzone een hoogwaardig woon-, werk- en verblijfsgebied maken. Het Programma Ontwikkeling Rivierzone bestaat uit drie gebieden: de Koningin Wilhelminahaven, Maaswijk en de zuidelijke binnenstad. In deze gebieden worden nieuwe woningen gebouwd en komen voorzieningen. In totaal komen er tussen de 2450 en 3100 nieuwe woningen bij in een mix van hoogstedelijke bouw en groen.