Informatiebijeenkomst Museumkwartier: dit zijn de plannen

De gemeente Vlaardingen en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling hebben afspraken gemaakt over de ontwikkeling van het Museumkwartier. BPD organiseerde op donderdagavond 2 juni een informatiebijeenkomst over de plannen voor het Museumkwartier, dat onderdeel is van de Rivierzone.

Bijeenkomst Museumkwartier
Op donderdagavond 2 juni kwamen zo’n 50 belangstellenden bijeen in het Museum Vlaardingen in het Museumkwartier. Aan het woord is Martin Verheijen, gebiedsontwikkelaar van BPD.

Stedenbouwkundig plan

In de plannen wordt rekening gehouden met het verleden van het Museumkwartier: ‘Hoe de vissers van vroeger leefden, maar dan met de kwaliteit van nu’, zo vertelde architect Carin ter Beek. Zij presenteerde op 2 juni het stedenbouwkundig plan namens Blauw Architecten, dat van BPD de opdracht heeft gekregen om een plan te maken voor het binnengebied van het Museumkwartier.

Het stedenbouwkundig plan is gebaseerd op de historie van het gebied. ‘Al gaan de nieuwe gebouwen er wel anders uitzien dan de historische panden die er eerst stonden, omdat er vroeger niet werd gewoond in het gebied’, vervolgt Carin.

Wat is een stedenbouwkundig plan?

In een stedenbouwkundig plan staat hoeveel woningen er in een gebied komen, wat de hoogtes zijn en wat de kwaliteit van de woningen is. Dit staat dan nog niet vast. Wel geeft het plan in grote lijnen aan hoe het gebied eruit komt te zien.

Later wordt ook het inrichtingsplan gemaakt. Dan wordt de openbare ruimte vormgegeven en worden keuzes gemaakt over bijvoorbeeld verlichting in het gebied.

Hoe gaat het gebied eruitzien?

programmaontwikkeling

In het vernieuwde Museumkwartier komen nieuwbouwwoningen. Ook worden de monumentale panden aan de Westhavenkade gerenoveerd en tot woningen getransformeerd. Daarnaast komt er in het gebied veel ruimte voor groen. Zo is één van de stegen volledig groen ingericht. Het plein rondom de Boetschuur is het centrale punt. Het hele gebied blijft autoluw. Alleen vanaf de Parallelweg kunnen er auto’s het gebied in komen. Uiteraard is er rekening gehouden met calamiteiten.

Aan de randen van het gebied komen grotere woningen met een daktuin. Binnen in het gebied komen kleinere woningen. Rondom het Kwakkelsteinplein komen kleinere appartementen. Woningen aan de randen krijgen een berging in de tuin. De woningen binnen in het gebied krijgen een gezamenlijke fietsenstalling en voldoende bergruimte in huis. Alle woningen worden koopwoningen. De verkoop start in het tweede kwartaal van 2023. De verwachting is dat de bouw in het vierde kwartaal van 2023 begint.

Ter inzage

Het bestemmingsplan en het wijzigingsplan liggen vanaf 27 mei zes weken ter inzage. Op het bestemmingsplan kan iedereen reageren. Op het wijzigingsplan kunnen alleen belanghebbenden reageren. Meer informatie over het bestemmingsplan vindt u op de website www.officiëlebekendmakingen.nl. Tot en met 6 juli 2022 kunnen zienswijzen worden ingediend.

Terugkijken

Van de bijeenkomst is een opname gemaakt. Deze kunt u hieronder bekijken.