Terugblik informatiebijeenkomst Rivierzone: ‘Vlaardingen krijgt echt een boost’

Donderdag 16 februari stond het Delta Hotel in Maaswijk in het teken van de Rivierzone. Tussen 16.30 en 19.00 uur konden geïnteresseerden er terecht met hun vragen over de toekomst van het gebied. Ook sprak wethouder Bart Bikkers de aanwezigen enthousiast toe. Nu het Rijk 27,2 miljoen euro toekent voor de ontwikkeling van het gebied, is hij er trots op dat het “nu echt van start gaat”. Erna werd er gezamenlijk geproost.

wethouder Bart Bikkers op de informatiebijeenkomst

Animatievideo over de Rivierzone

Ook werd er voor het eerst publiekelijk een uitgebreide animatievideo over het gebied getoond. Een primeur: de video geeft een impressie van hoe het gebied er over pakweg 5 á 10 jaar uit kan komen te zien. De Rivierzone van de toekomt. Met bescherming tegen hoogwater, verschillende typen woningen en een groen Maaspark.

Bekijk de video:

Informatiemarkt

Bezoekers konden met hun vragen over het gebied terecht op de informatiemarkt. Aanwezig waren de gemeente, stichting KWartiermakers en verschillende projectontwikkelaars. Aan de hand van visuals en illustraties vertelden zij wat er in de drie deelgebieden Maaswijk, de KW-haven en de zuidelijke binnenstad gaat komen. En hoe het eruit komt te zien. Ook vertelden leden van stichting KWartiermakers welke activiteiten zij de komende jaren in de Rivierzone organiseren. Tot slot werden alle aanwezigen bijgepraat over de hoogwateroplossing in de havens en de herinrichting van de openbare ruimte.

Een boost

Op de bijeenkomst sprak de gemeente met verschillende bezoekers over de ontwikkelingen in de Rivierzone. Een vrouw die vlakbij het Museumkwartier woont, vindt het positief dat het gebied gaat veranderen. Zo is zij blij dat er nieuwe woningen komen. “Hiermee krijgen we meer diversiteit in de stad. Ik hoop bijvoorbeeld dat er meer jongeren komen wonen die net afgestudeerd zijn, of jonge gezinnen. Dan kan de stad en onze economie gaan bloeien. Kortom: Vlaardingen krijgt echt een boost.”

Sceptisch

Een man afkomstig uit Maaswijk kijkt uit naar de vernieuwing, maar hoopt ook dat de rust in het gebied behouden blijft. “Je woont hier lekker rustig. Ik hoop dat dit zo blijft. Natuurlijk is het goed dat er meer woningen voor jongeren komen. Maar ik woon hier nu ook prettig, in de rust. Of dat zo blijft? Daar ben ik sceptisch over. Het lijkt erop dat er veel mensen op een klein stukje moeten gaan wonen.”

Mooie plannen

Een jong stel dat zoekt naar een eengezinswoning in hun geliefde Vlaardingen zag mooie plannen voorbijkomen op de informatiemarkt. Helaas zat hun droomhuis er nog niet tussen. “Alle plannen en ideeën zien er supertof uit. Maar als er heel veel appartementen komen, is het voor ons misschien minder aantrekkelijk.”  

Ongelooflijk

Drie vrouwen die al lang in het gebied wonen zijn erg benieuwd hoe hun omgeving de komende jaren gaat veranderen. “Ik vind het ongelooflijk dat er nu ineens zoveel mensen mogen komen wonen. Dit terwijl de provincie hier altijd tegen is geweest vanwege de industrie aan de overkant. Nu gaat de gemeente industrie en wonen koppelen.”

Verder hopen de dames dat de komst van meer woningen en mensen ook betekent dat er meer voorzieningen en met name woningen komen voor ouderen in het gebied. “En dan bedoel ik geen verpleeghuis want daar hoop ik niet terecht te komen. Maar ik hoop wel dat er iets is voor mensen die ouder worden en niet meer kunnen autorijden of boodschappen kunnen doen.”

Maandelijkse nieuwsbrief over de Rivierzone

Het hele jaar door nieuws ontvangen van ontwikkelingen in de Rivierzone? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief. Scan de QR-code of ga naar www.vlaardingen.nl/nieuwsbrieven.