“We focussen ons op onze eigen ontwikkeling”

Casa Nova is een van de twee (nood)opvanglocaties waar Oekraïense vluchtelingen in Vlaardingen sinds voorjaar 2022 worden opgevangen. Bewoners beschikken over gezamenlijke douches, toiletten, wasmachines en een keuken. In het voormalige Unilever pand wonen bijna 80 mensen. Broers Roman (16) en Kyryl (14) Zelena kwamen in de zomer van 2022 met hun moeder naar Nederland. Dagelijks hebben ze contact met hun vader in Oekraïne. Hier leren ze Nederlands en doen ze zoveel mogelijk activiteiten als gewone tieners, zoals films kijken en gamen.

Roman  KyrylDagelijks stappen de broers op de fiets om van de opvanglocatie naar school te gaan. Hier volgen ze Nederlands en leren de lokale cultuur ontdekken. Hun moeder heeft sinds kort werk gevonden als schoonmaakster en is daar fulltime mee bezig. Roman volgde in Oekraïne een leergang in de IT en volgt nog altijd digitale lessen: “Naast het leren van de Nederlandse taal maak ik huiswerk en volg ik extra lessen van mijn school in Oekraïne. Daar ben ik een groot gedeelte van de dag mee bezig. Ondanks dat er veel veranderingen zijn in ons leven, ervaren we nu meer stabiliteit. Dat komt door de opvang en de structuur van school. Mijn broertje en ik willen het liefst bij een lokale voetbalclub gaan voetballen. Die vraag hebben we uitgezet bij de organisatie van Casa Nova: Stichting Inclusia. Inmiddels hebben we veel vriendschappen opgebouwd binnen de opvang en ondernemen we samen activiteiten.”

Uitkijken naar tijdelijke woning

Elke dag is er een moment waarop de familie contact heeft met de vader die nog in Oekraïne woont en werkt. Ze ontvangen updates van de huidige situatie en praten over ontwikkelingen hier en daar: “Naast het contact met onze vader volgen we het nieuws en hebben we ook nog contact met vrienden in Oekraïne. Momenteel is er veel uitval van elektriciteit en is de infrastructuur verslechterd, waardoor veel wegen niet begaanbaar zijn. Omdat wij nu in Nederland wonen focussen we ons op onze school en eigen ontwikkeling. We zijn blij met de mogelijkheid om Nederlands te leren en uit te kunnen kijken naar andere studies. Het is interessant om een nieuwe cultuur te ontdekken en mensen te ontmoeten. Iets wat we niet hadden kunnen bedenken toen we nog in Oekraïne woonden. In Casa Nova delen we met z’n drieën een kamer. Hoewel we dankbaar zijn voor de faciliteiten is er soms weinig privacy. Daarom kijken we uit naar de tijdelijke woning voor onze familie. Laatst kregen we een update dat we in de zomer van dit jaar kunnen verhuizen.”

Focus op het nu

De prioriteit van de broers is het leren van de Nederlandse taal: “We kunnen niet in de toekomst kijken en weinig vooruit plannen. Dat zorgt ervoor dat de focus verschuift naar wat er nu mogelijk is. Nederland was onze eerste keus omdat we al iemand kennen die hier al lange tijd woont. We zijn blij met onze keuze en zijn hoopvol naar de toekomst. Binnen Casa Nova is er veel saamhorigheid en kennen we elkaars persoonlijke situatie. Bij vragen kunnen we altijd terecht bij de organisatie en regelmatig ontvangen we updates. We werken dagelijks aan onze eigen ontwikkeling en hebben ons aangepast aan de situatie hier. Het zou leuk zijn als we binnenkort samen kunnen voetballen bij een lokale club. Natuurlijk kijken we uit naar een eigen huis waar we komende periode samen mogen wonen.”

Emir en Sultaniye Bekirov bij Casa Nova _1
Roman en Kyryl Zelena bij Casa Nova