Vlaardingse Oekraïners komen kijkje nemen

Half april hebben we twee kijkmiddagen georganiseerd voor de Oekraïense ontheemden die in Vlaardingen in de twee gemeentelijke (nood)opvanglocaties en bij gastgezinnen wonen. Vlaardingse Oekraïners zijn de eerste bewoners van Mrija. Daarna volgen Oekraïners uit de gemeente Schiedam en uit de andere gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond. Mrija heeft immers een regionale functie. De woningen worden via het Regionaal Centrum Vluchtelingenspreiding (RCVS) toegewezen, in afstemming met de gemeente Vlaardingen.

Oekra├»nersopbezoekDe Vlaardingse Oekraïners kijken uit naar hun verhuizing. Na ruim een jaar dicht op elkaar wonen en gemeenschappelijk gebruik van toiletten, douches en de keuken, zien ze uit naar een eigen plekje en meer privacy.  

Alle volwassen bewoners van Mrija ondertekenen voor ze verhuizen een bruikleenovereenkomst. In deze overeenkomst staan de rechten en plichten en de verantwoordelijkheden die onderdeel uitmaken van het tijdelijk wonen in Mrija. De overeenkomst eindigt op 1 juli 2026. Onderdeel van de overeenkomst zijn ook huisregels. Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de Oekraïense vluchtelingen prettig en veilig samen kunnen wonen, werken en leven in Mrija. Het locatiemanagement ziet toe op het naleven van de regels. 

De bruikleenovereenkomst is vertaald in het Russisch, Engels en Oekraïens. Alle Oekraïense ontheemden krijgen voordat zij de bruikleenovereenkomst ondertekenen in hun eigen taal en op een begrijpelijke manier (o.a. met een mini-tutorial) uitleg over het tijdelijk wonen in Mrija en de daarbij behorende verantwoordelijkheden, rechten en plichten.