ja/ja voor minder papierafval: weren ongeadresseerd reclamedrukwerk vanaf 1 januari

Wie geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in de brievenbus wil krijgen, moet nu nog een sticker op de brievenbus plakken. Vanaf 1 januari 2022 draaien we in Vlaardingen de rollen om. Dan mag er alleen nog maar ongeadresseerde reclame op uw deurmat vallen als u met behulp van een sticker laat weten dat u dat wél wilt!

De gemeente zal deze stickers tegen die tijd beschikbaar stellen. Deze wijziging moet er voor zorgen dat de hoeveelheid papierafval sterkt vermindert. 

Het verzoek om deze maatregel in te voeren, kwam vanuit een motie van de gemeenteraad naar aanleiding van het ‘Actieplan halvering restafval’. Door de nieuwe regel, mag reclamedrukwerk straks alleen bezorgd worden bij inwoners die hier bewust voor kiezen. De regel gaat overigens niet gelden voor huis-aan-huisbladen, zoals Groot Vlaardingen, zolang daar voldoende redactionele artikelen in staan om het niet als reclamedrukwerk te beschouwen. Op die manier wil de gemeente ook de lokale nieuwsvoorziening op papier – naast die van lokale digitale nieuwsmedia – mogelijk houden.

De komende tijd worden verdere voorbereidingen getroffen voor de invoering van de ja/ja-sticker.