Water in de stad: van bitterbal tot rioolprobleem

Vlaardingen is niet alleen een stad áán het water. Water speelt in heel de stad een grote, maar niet altijd zichtbare rol. Regenwater, rioolwater, grondwater… De komende tijd nemen we u mee in de soms mooie, soms lastige, maar altijd boeiende wereld van het water in onze stad. Deze keer stromen we met u door de gootsteen het riool in.

rioolSmurrie, drek, gestold vet. Natuurlijk verwacht je in een riool geen rozengeur. Maar door de rioolverstopping op de foto, kwam het rioolwater bij een nabij gevestigde ondernemer uit het toilet omhoog. De oorzaak: een ophoping van hard geworden vet.

Uit zicht

Door de gootsteen of het toilet; het lijkt een handige manier om van dat vet af te komen. Maar die schijn bedriegt. Waar het vet eerst nog probleemloos vloeibaar door het afvoerputje stroomt, gaat het mis zodra het uit zicht is. Verderop in het riool gaat het vet stollen en aankoeken waardoor rioolproblemen kunnen ontstaan. Rioolproblemen bij u thuis of bij de buren of verderop in de straat of in de wijk. 

Onze rioolmedewerkers zorgen er voor dat het riool ontdaan wordt van vastgelopen ophopingen van drek en derrie. Dat doen zij graag, maar nog liever doen ze het niet! Want ophopingen door vet brengen allerlei nadelen en risico’s met zich mee: extra kosten voor rioolonderhoud, rioolproblemen bij mensen thuis, maar ook extra kans op wateroverlast doordat verstopte riolen ook niet meer optimaal regenwater af kunnen voeren. 

Zelf bijdragen

U kunt een bijdrage leveren aan een goed werkend riool door niets in het riool weg te spoelen dat daar niet hoort. Behalve het spoelwater, mogen er maar 3 andere zaken door het riool gespoeld: poep, plas en toiletpapier. Dus geen billendoekjes, geen verfresten en chemicaliën, geen medicijnen en schoonmaakdoekjes en dus ook geen vet.