Water in de stad - Met subsidie het dak op: buurtbewoners gaan voor groene daken

Vlaardingen is niet alleen een stad áán het water. Water speelt in heel de stad een grote, maar niet altijd zichtbare rol. Regenwater, rioolwater, grondwater… We nemen u mee in de soms mooie, soms lastige, maar altijd boeiende wereld van het water in onze stad. Deze keer een verhaal van bewoners die de handen ineen sloegen om onze stad een stukje groener én blauwer te maken. Met elkaar gingen zij het dak op om te vergroenen.

Het verhaal van de Sneeuwbalstraat begint op een bloedhete zomerdag in 2019. Buiten is het niet om uit te houden. Gelukkig heeft Vlaardinger Richard een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. Maar vanaf de bovenverdieping kijkt hij uit het raam en ziet de warmte van het dak van de uitbouw af walmen. 

“Het dak op onze uitbouw verschroeit bijna als het zulk warm weer is. Dat is één van de redenen dat we interesse kregen in een sedumdak; dat werkt verkoelend”, vertelt Richard. En hij zag meer voordelen: “Een groen dak helpt ook om water te verwerken bij hevige regenval. Dat water zou anders zo het riool in stromen en die is bij flinke buien toch al zwaar belast. Bovendien is het een manier om de stad weer een beetje groener te maken en dat vind ik belangrijk.” 

Met een van de buren ging Richard op zoek naar meer buurtbewoners die aan wilden sluiten op hun initiatief. “Uiteindelijk hebben we 13 buren gevonden die mee wilden doen”, vertelt Richard. 

Handen uit de mouwen

Toen was het tijd voor spierballen, zweet en technisch vernuft. “We hebben alles zelf gedaan. Eén van de bewoners heeft alles uitgezocht: offertes opgevraagd, een goede leverancier gevonden. Vervolgens hebben we er met z’n allen een hele dag aan gewerkt. Dat was gezellig en goed te doen: We hebben een aantal technische mensen in de buurt wonen en het was ook niet heel moeilijk. We hebben het werk afgesloten met een buurtbarbecue. Het helpt ook dat we een leuke buurt hebben.”

Tips

Overweegt u ook een sedumdak? Richard heeft een paar tips: “Ten eerste is het handig om het samen met buren te doen. Met elkaar is zo een klus gemakkelijker en gezelliger. Bovendien kun je dan mogelijk in aanmerking komen voor een subsidie bij de gemeente. Verder is het goed om vooraf te weten dat rollen sedum behoorlijk zwaar zijn: ik zat ’s avonds uitgeput op de bank! Als je dus een liftje ofzo kunt regelen, is dat geen overbodige luxe. En de laatste tip is: die barbecue! Zo maak je met elkaar niet alleen de buurt een stuk groener, maar maak je het ook gezellig.”

Subsidie

Bewonersverenigingen, VvE's en ondernemersverenigingen kunnen subsidie bij de gemeente aanvragen als zij maatregelen nemen voor waterberging en vergroening en zo bijdragen aan een stad die tegen een klimaatstootje kan. Groene daken, plek voor waterberging in tuinen of op het dak, een parkeerplek die niet dicht bestraat is maar water doorlaat, het zijn maar een paar van de vele mogelijkheden om een bijdrage te leveren. Om dit soort ontwikkelingen te stimuleren is er een subsidieregeling. Meer weten? U vindt op de pagina over duurzaamheid meer informatie over de subsidie klimaatadaptieve maatregelen en een aanvraagformulier.

Foto van een dak zonder sedum en het dak met sedum