Warmtecamera brengt koele effecten van Vlaardings groen in beeld

Meer groen is niet alleen mooier, maar zorgt er ook voor dat regenwater gemakkelijker de grond in kan zakken, en dat het op hete dagen een beetje uit te houden valt in de stad. Vorige week gingen we met een warmtecamera op stap om eens in beeld te brengen, wat dat nou scheelt: al dat groen tijdens een hittegolf!

We richtten een infraroodcamera op enkele openbare speelplaatsen in het centrum van Vlaardingen. Geen kind te zien, op die speelplekken en ze hadden groot gelijk: een speelplek is niet ‘the place to be’ bij temperaturen boven de 30 graden. De stoeptegels waren opgewarmd tot 46 graden, maar de hoogste temperaturen waren te vinden op de rubberen speelondergrond in de zon. Daar wordt spelen al snel ‘sudderen’, met een temperatuur van 60 graden! Ook het kunstgras op een ander speelplaatsje was niet veel beter: met 52 graden niet echt een plek die uitnodigt om gezellig nog wat te blijven rondhangen. Een paar meter verderop vinden we echt gras. Het verschil is enorm. We meten hier 30 graden in de zon. 

Koeltebrengers

Beter nog: we bezochten enkele groen-blauwe schoolpleinen. Dit zijn pleinen waar verharding plaats heeft gemaakt voor groen. Ook hier warme rubberen ondergronden onder speeltoestellen, maar verder liet de warmtefoto een hoop koel blauw en paars zien! De belangrijkste koeltebrengers zijn natuurlijk bomen en hoge struiken die schaduw brengen. In de schaduw van het groen bleef de thermometer onder de 30 graden hangen, een paar graden koeler dan de schaduw van een gebouw! 

Vergroen uw tuin

Houd u bij een volgende hittegolf het hoofd ook koel (of eigenlijk gewoon iets minder heet)? Vergroen uw tuin en meld uw gewipte tegels aan bij www.nk-tegelwippen.nl

Groen-blauw schoolplein?

Is een groen-blauw schoolplein ook iets voor de school van uw kinderen? Breng de subsidieregeling voor groen-blauwe schoolpleinen dan onder de aandacht van de school. 

hinkelbaan in de hitte

Vlammend Vlaardingen tijdens de hitte van vorige week.