Wandel mee met de stadsrechtenstoet

Graaf Floris V vertrekt zaterdag 13 mei vanuit zijn vroegere woonplaats Den Haag naar Vlaardingen, waar hem op zondag 14 mei een warm onthaal wacht. Wandelt u dat weekend (een stukje) mee met Floris V?

Stoet 1973Voordat Floris V zaterdag 13 mei op pad gaat, geniet hij eerst van een middeleeuws kampement aan de Lange Vijverberg. Hier laat de graaf met ganzenveer een oorkonde opstellen met ‘nieuwe stadsrechten’ voor Vlaardingen. Bezoekers kunnen de graaf en zijn gezelschap - de stadsrechtenstoet - uitzwaaien om ongeveer 13.00 uur.

Twee keer 15 kilometer

De stadsrechtenstoet is verdeeld in twee etappes van 15 kilometer. De route voert zaterdag 13 mei van Den Haag naar het Kruithuis in Delft. Daar overnachten de wandelaars. Op zondag 14 mei gaat de tocht verder via Schiedam naar Vlaardingen. Wilt u de graaf vergezellen? De organisatie zorgt voor bagagevervoer, catering en de overnachting in Delft. De dresscode is middeleeuws of feestelijk Vlaardingen-750-tenue.

Daar komen ze!

De middeleeuwers naderen Vlaardingen aan het begin van de middag op 14 mei. Hoe mooi is het als zij bij de stadsgrens worden opgewacht door vrolijke Vlaardingers van nu? Heden en verleden trekken zo op naar het stadshart. Op de Markt overhandigt Floris V de ‘nieuwe stadsrechten’ aan burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, die ze aan het publiek zal verkondigen.

Wilt u meelopen vanuit Den Haag via Delft naar Vlaardingen? Of aansluiten bij de stadsrechtenstoet vanaf de Vlaardingse stadsgrens? Stuur een mail naar info@vlaardingen750.nl voor meer info!

Fotobijschrift: In 1973 vierde Vlaardingen 700 jaar stadsrechten en trok er ook een middeleeuwse stoet de stad in.