Vuurwerkverbod tijdens aankomende jaarwisseling

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het Kabinet op 13 november 2020 besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Elk jaar zorgt vuurwerk tijdens de jaarwisseling voor extra drukte op de Spoedeisende hulp (SEH) en bij Huisartsenposten (HAP). Afgelopen jaar werden hier op 31 december 2019 en 1 januari 2020 1.300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Maar ook hulpverleners zoals politie en BOA’s moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten.

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Ook het afschieten van carbid is verboden in Vlaardingen. Steekt u toch vuurwerk af, dan krijgt u een boete van € 100,- en het levert ook een strafblad op.

U mag wel klein vuurwerk als sterretjes, sierfontijntjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. 

Maatregelen vuurwerkverkopers

Ondernemers in de vuurwerksector kunnen hun vuurwerk niet verkopen. Het kabinet komt met een tegemoetkoming in de kosten voor de veilige opslag en het veilige vervoer van niet-verkocht vuurwerk. Verder kunnen zij ook gebruik maken van de algemene steunmaatregelen, zoals de TVL- en de NOW-regeling. 

Meer informatie op www.rijksoverheid.nl/vuurwerk.